Ухвала
від 23.01.2024 по справі 130/180/24
ЖМЕРИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

2-о/130/21/2024

130/180/24

У Х В А Л А

про залишення заяви без руху

23.01.2024 р. м. Жмеринка

Суддя Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області Заярний А.М., отримавши заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування виконавчого комітету Жмеринської міської ради Вінницької області, ОСОБА_2 про усиновлення,

ВСТАНОВИВ:

19.01.2024 до Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області надійшла вищевказана заява.

Суд роз`яснює, що окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Частиною 3 ст. 294 ЦПК України встановлено, що справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом. Справи окремого провадження суд розглядає за участі заявника і заінтересованих осіб.

Нормою ч. 4 ст. 175 ЦПК передбачено, що якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору.

Згідно із ч. 4 ст. 177 ЦПК до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

До заяви про усиновлення не додано документів, що підтверджують сплату судового збору, натомість додано копію посвідчення учасника бойових дій на ім`я ОСОБА_1 з посиланням у заяві на те, що заявник звільнений від сплати судового збору на підставі п. 13 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір».

Відповідно до п. 13 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються: учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності, Герої України - у справах, пов`язаних з порушенням їхніх прав. Виходячи із змісту цієї норми, учасники бойових дій звільняються від сплати судового збору лише у справах, пов`язаних з порушенням їхніх прав.

Отже, вирішуючи питання щодо звільнення ОСОБА_1 від сплати судового збору, для правильного застосування п. 13 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», слід виходити з предмету та підстав позову (заяви); перевірити чи стосується така справа захисту прав ОСОБА_1 з урахуванням положень статей 12, 22 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Заявник звернувся до суду із заявою про усиновлення і така вимога не пов`язана з порушенням його прав як учасника бойових дій, а тому судовий збір має бути сплачений на загальних підставах.

За змістом пп. 4 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду заяви у справах окремого провадження сплачується судовий збір в розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2024 року складає 3028 грн.

Отже, оплату судового збору в розмірів 605,60 грн. (3028 грн. * 0,2) необхідно провести за такими реквізитами: які позивачу слід сплатити за наступними реквізитами: отримувач коштів УК у Жмеринському районі/отг м. Жмеринка/22030101, код отимувача ЄДРПОУ 37755173, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП) , код банку отримувача (МФО) 899998 , рахунок отримувача UA568999980313141206000002854, код класифікації доходів бюджету 22030101) і, у встановлений судом строк, подати до суду документ про сплату судового збору, або ж документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Крім того, положеннями ч. 2 ст. 95 ЦПК України передбачено, що письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Як вбачається з матеріалів справи частина документів, доданих до заяви засвідчені не самим заявником, а начальником служби у справах дітей, решта документів, в порушення вимог ст.95 ЦПК України не засвідчена належним чином.

Згідно вимог ч.1 ст.185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог статей 175 і 177 ЦПК України, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. Згідно з ч. 2 ст. 185 ЦПК України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на вищезазначене, дану заяву слід залишити без руху, надавши заявнику строк для усунення недоліків: додати документ, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, надати суду додатки, засвідчені підписом заявника із зазначенням дати такого засвідчення, документи мають бути подані в трьох копіях (для суду та заінтересованих осіб).

Керуючись ст.ст. 185, 260 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 залишити без руху, запропонувавши заявнику протягом десять днів з дня отримання копії ухвали, усунути недоліки, зазначені в мотивувальній частині ухвали.

Роз`яснити, що у разі невиконання вимог цієї ухвали в установлений судом строк, заява буде вважатися неподаною і підлягатиме поверненню заявнику.

Ухвала суду набирає законної сили в прядку, визначеному ст. 261 ЦПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Андрій ЗАЯРНИЙ

Ухвала підписана 23.01.2024

Дата ухвалення рішення23.01.2024
Оприлюднено24.01.2024
Номер документу116456307
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення

Судовий реєстр по справі —130/180/24

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Заярний А. М.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Заярний А. М.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Заярний А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні