Ухвала
від 23.01.2024 по справі 494/117/24
БЕРЕЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Березівський районний суд Одеської області

23.01.2024

Справа № 494/117/24

Провадження № 2/494/158/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.01.2024 р м. Березівка

Суддя Березівського районного суду Одеської області Римар І.А., ознайомившись з матеріалами цивільної справи №494/117/24 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Березівський відділ ДРАЦС у Березівському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністрерства юстиції (м. Одеса) про встановлення факту родинних відносин, визнання права власності в порядку спадкування,

ВСТАНОВИВ:

22.01.2024 року до Березівського районного суду Одеської області звернулась ОСОБА_1 з позовом до ОСОБА_2 , третя особа: Березівський відділ ДРАЦС у Березівському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністрерства юстиції (м. Одеса) про встановлення факту родинних відносин, визнання права власності в порядку спадкування.

Ознайомившись зі справою, вважаю за необхідне заявити самовідвід з наступних підстав.

Статтею 36 Цивільно-процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) встановлює перелік підстав, коли суддя не може брати участі в розгляді справи і підлягає самовідводу.

Під час ознайомлення зі справою, встановлено, що ухвалою від 21.11.2023 року суддя Римар І.А вже розглядав справу №494/2083/23 та відмовив ОСОБА_1 у відкритті провадження по даній справі (копія додається).

Зважаючи, що моє ставлення до оцінки матеріалів в ході вирішення питань, передбачених ст. 293,315 ЦПК України, уже висловлені в ухвалі про відмові у відкритті провадження від 21.11.2023 року (Справа №494/2083/23) вважаю, що, даний факт є тією обставиною, що викликатиме сумнів у моїй неупередженості при повторному їх вирішенні у даній позовній заяві та відповідно до ст. ст.36,37 ЦПК України, виключає участь судді в цивільному провадженні з розгляду вказаного питання.

Відповідно до п. 5 ч. 1ст. 36 ЦПК України, суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Також, позивач у позові зазначає, що через неправомірні дії суддів Панчишина А.Ю та Римар І.А вона вимушена в третій раз сплачувати судовий збір, робити ксерокопії документів до справи, тобто своїми безпідставними твердженнями у позовній заяві фактично висловлює недовіру суддям Березівського району Одеської області, проте в чому саме полягають неправомірні дії не вказує, а винесена ухвала про відмову у відкритті провадження набрала законної сили та не оскаржувалась заявником.

Частиною першою ст. 36 ЦПК України, встановлено, що з підстав, зазначених у статтях 36,37 і 39цьогоКодексу, суддя зобов`язаний заявити самовідвід.

З огляду на викладене, заявляю самовідвід з підстав, передбачених пунктом 5 частини 1 статті 36 ЦПК України.

Приймаючи дане рішення щодо задоволення заяви про самовідвід, зважаю також на положення п. 2.5 Бангалорських принципів поведінки судді, що схвалені резолюцією № 2006/23 Економічної та Соціальної ради ООН від 27.07.2006, згідно з якими, суддя повинен взяти самовідвід від участі в будь-якому процесі, коли для нього неможливе винесення неупередженого рішення у справі або коли сторонньому спостерігачеві може видатись, що суддя не здатен винести неупередженого рішення.

Відповідно до практики ЄСПЛ при розгляді справи має забезпечуватися суб`єктивний критерій неупередженості (безсторонності) суду. У сторони мають бути відсутні будь - які побоювання у безсторонності суду.

Європейський суд з прав людини визнає, що підставою відводу судді може бути як реальне існування обставин, які свідчать про упередженість суду, так і суб`єктивне переконання сторони у їх наявності, наслідком чого може бути відвід складу суду від розгляду справи.

У справі "Фей проти Австрії" ЄСПЛ вказав, що об`єктивна неупередженість суду полягає у відсутності будь-яких законних сумнівів в тому, що її забезпечено та гарантовано судом, а для перевірки на об`єктивну неупередженість слід визначити, чи є факти, які не залежать від поведінки судді, що можуть бути встановлені та можуть змусити сумніватися у його неупередженості. Мова йде про ту довіру, яку суди у демократичному суспільстві повинні апріорно викликати в учасників цивільного процесу.

При цьому, у справі «Морріс проти Об`єднаного королівства» Європейський суд з прав людини пояснив: Щодо питання безсторонності існує два аспекти цих вимог. По-перше, суд має бути суб`єктивно вільним від особистої упередженості чи необ`єктивності. По-друге, він має також бути безстороннім з об`єктивного погляду, для чого він має надати істотні гарантії, аби виключити будь-які обґрунтовані сумніви стосовно цього.

У Рішеннях Європейського Суду з прав людини від 09 листопада 2006 року у справі «Білуга проти України» та Рішенні від 28 жовтня 1998 року у справі «Ветштайн проти Швейцарії» зазначається, що важливим питанням є довіра, яку суди повинні вселяти у громадськість у демократичному суспільстві. Судді зобов`язані викликати довіру в учасників судового розгляду, а тому будь - який суддя, стосовно якого є підстави для підозри у недостатній неупередженості, повинен брати самовідвід.

Відповідно до ч. 4ст. 10 ЦПК України, процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Зважаючи на встановлені обставини, висловлену позицію суду, беручи до уваги наявність ухвали про відмову у відкритті провадження у аналогічній справі та враховуючи вимоги положень національного законодавства і практику Європейського суду з прав людини, беручи до уваги, що з метою уникнення у сторін будь-яких сумнівів в об`єктивності та неупередженості судді при розгляді даної справи, запобігання у подальшому нарікань на необ`єктивність та упередженість головуючого, а також звинувачень у заінтересованості у результаті розгляду справи, з метою запобігання конфліктних ситуацій, які ставлять під сумнів неупередженість судді у розгляді даної справи, та для прискорення подальшого розгляду справи по суті, головуючий підлягає самовідводу.

На підставі викладеного, керуючись статтями2 - 5,10,11,18,36,37,39,258 - 260 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Самовідвід судді Римаря І.А. у цивільній справі №494/117/24 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Березівський відділ ДРАЦС у Березівському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністрерства юстиції (м. Одеса) про встановлення факту родинних відносин, визнання прва власності в порядку спадкування - задовольнити.

Передати цивільну справу №494/117/24 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Березівський відділ ДРАЦС у Березівському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністрерства юстиції (м. Одеса) про встановлення факту родинних відносин, визнання прва власності в порядку спадкування до канцелярії Березівського районного суду Одеської області для визначення іншого судді

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя І.А. Римар

СудБерезівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення23.01.2024
Оприлюднено24.01.2024
Номер документу116466866
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —494/117/24

Рішення від 21.05.2024

Цивільне

Миколаївський районний суд Одеської області

Горобець В. Л.

Рішення від 21.05.2024

Цивільне

Миколаївський районний суд Одеської області

Горобець В. Л.

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Миколаївський районний суд Одеської області

Горобець В. Л.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Миколаївський районний суд Одеської області

Горобець В. Л.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Римар І. А.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Панчишин А. Ю.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Миколаївський районний суд Одеської області

Банташ Д. С.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Римар І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні