Ухвала
від 22.01.2024 по справі 346/4651/23
ГОРОДЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 346/4651/23

Провадження № 2/342/58/2024

УХВАЛА

22 січня 2024 року м. Городенка

Городенківський районний суд Івано-Франківської області у складі:

головуючого судді Андріюк І.Г.,

секретаря судового засідання Малик Г.В.

розглянувши у підготовчому засіданні у залі суду м. Городенка в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом Приватного фермерського господарства «ОВІС» в особі в.о. голови Олексюка Степана Степановича до Фермерського господарства «Органік Ясенів» в особі керівника Візінського Івана Степановича, ОСОБА_1 , третя особа без самостійних вимог на стороні відповідачів державний реєстратор Гвіздецької селищної ради Івано-Франківської області Григорів Олексій Петрович про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, скасування рішення про державну реєстрацію права на нерухоме майно

в с т а н о в и в:

Представник приватного фермерського господарства «ОВІС» в особі в.о. голови Олексюка С.С. звернувся з позовом до Фермерського господарства «Органік Ясенів» в особі керівника Візінського І.С., ОСОБА_1 , третя особа без самостійних вимог на стороні відповідачів державний реєстратор Гвіздецької селищної ради Івано-Франківської області Григорів О. П. про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, скасування рішення про державну реєстрацію права на нерухоме майно.

Ухвалою від 22.11.2023 витребувано з Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області належно засвідчену копіюпоземельної книги на земельну ділянку площею 0,5943 га з кадастровим номером 2621688600:04:002:0049, яка розташована на території Ясеневопільської сільської ради Городенківського району Івано-Франківської області (власник земельної ділянки ОСОБА_1 ).

05.12.2023 через електронну підсистему «Електронний суд» представник ФГ «Органік Ясенів» Шургот О.В. подала клопотання про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Головне управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області, мотивувавши клопотання тим, що у даній справі важливим є факт внесення (невнесення) відомостей про спірну земельну ділянку до поземельної книги у електронному вигляді, резервні копії яких мали бути передані від ДП «Центр державного земельного кадастру», а на даний час зберігаються в територіальних органах ДГК та рішення у даній справі може вплинути на їх права та обов`язки, а надання пояснень по справі є вкрай важливими для правильного та об`єктивного вирішення спору, зокрема, щодо з`ясування питань формуванням паперових носіїв за відсутності державної реєстрації речових прав, наявності такої інформації без передання її з ДП «Центр державного земельного кадастру».

У підготовчі засідання 12.12.2023, 27.12.2023, 08.01.2024 року учасники справи не з`явилися. 12.12.2023 представник ФГ «Органік Ясенів» подала заяву про розгляд клопотання за відсутності сторони відповідача. Представник заявника ПФГ «Овіс» - Тимофєєва Л.А. подала клопотання, згідно якого просила відмовити у задоволенні клопотання про залучення Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області, мотивувавши тим, що прийняття рішення по даній справі жодним чином не впливає у майбутньому на права та обов`язки Головного управління Держеокадастру в Івано-Франківській області. У позовних вимогах, що є предметом спору, відсутня вимога про скасування державної реєстрації спірної земельної ділянки в Державному земельному кадастрі та не оскаржується порядок внесення відомостей про таку земельну ділянку, реєстрації її у книгах записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі, а інформацію з питання формування паперових носіїв за відсутності державної реєстрації речових прав можна отримати шляхом подання адвокатського запиту. Просила підготовче засідання розглядати за відсутності позивача та представника.

У зв`язку з відсутністю даних про належне повідомлення про розгляд справи її учасників, підготовче засідання відкладено.

19.12.2023 до суду надійшло клопотання відповідачки ОСОБА_1 про розгляд справи за її відсутності. Державний реєстратор повідомлений належним чином, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення.

Підготовчі засідання 27.12.2023, 08.01.2024 відкладено за клопотанням представників відповідача ФГ "Органік Ясенів" Шургот О.В. та Візінського І.С. 22.01.2024 на адресу суду надійшло клопотання від представника відповідача ФГ "Органік Ясенів" Шургот О.В. про витребування у державного реєстратора Гвіздецької селищної ради Івано-Франківської області Григоріва О.П. інформації про здійснення ним запиту до Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області або його територіальних підрозділів про наявність зареєстрованих речових прав щодо земельної ділянки площею 0,5943 га з кадастровим номером 2621688600:04:002:0049 при здійсненні реєстрації договорів оренди земельної ділянки та витребувати копії відповідних листів, які надавались державному реєстратору Григоріву О.П. щодо запитуваної інформації. Клопотання мотивоване тим, що 15.01.2024 адвокат надіслала такий запит державному реєстратору, який надав відповідь, що така інформація надається за рішенням суду. Зазначає, що вказана інформація необхідна для з`ясування обставин справи та факту реєстрації речових права позивача.

22.01.2024 представник позивача надіслала до суду клопотання про проведення підготовчого засідання за відсутності сторони позивача, щодо поданого клопотання поклалася на розсуд суду.

У підготовче засідання учасники справи не з`явились, повідомлялися у встановленому законом порядку.

Відповідно до вимог ст.223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею. Передбачених ч.2 ст.198 ЦПК України підстав для відкладення підготовчого засідання судом не встановлено, судом прийнято рішення про проведення підготовчогозасідання за відсутності учасників справи. Згідно вимог ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ст. 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

В частині 1 ст. 81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ч. 5 ст. 81 ЦПК України, докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Згідно положень ч. 2 ст. 13 ЦПК України збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч.7 ст. 81 ЦПК України суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

В пунктах 7 та 10 ч. 2 ст. 197 ЦПК України передбачено, що в підготовчому засіданні суд, в тому числі, вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання, а також вирішує заяви та клопотання учасників справи.

Згідно з приписами частин шостої - восьмої статті 84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Згідно положень ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази у разі задоволення клопотання.

Таким чином, вирішуючи клопотання представника відповідача про залучення Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, суд вважає, що оскільки предметом позову є визнання недійсним договору оренди земельної ділянки від 18.08.2022, зареєстрованого державним реєстратором 06.09.2022, та у предмет доказування входить право користування позивачем земельною ділянкою за договором від 10.09.2010, зареєстрованим в управлінні Держкомзему у Городенківському районі від 27.08.2012, наведене дає підстави для залучення вказаної третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, з метою повного, всебічного та об`єктивного дослідження обставин справи.

Щодо документів, які просить витребувати представник відповідача , беручи до уваги відсутність можливості їхнього самостійного отримання стороною, про що надано відповідь на адвокатський запит, суд вважає, що такі стосуються предмету доказування, тому клопотання підлягає до задоволення.

Згідно ч. 2 ст. 196 ЦПК України дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій.

Пунктом 4 ч. 5 ст. 198 ЦПК України передбачено, що суд може оголосити перерву у підготовчому засіданні у разі необхідності, зокрема у випадках витребування нових (додаткових) доказів.

На підставі вищевикладеного, суд приходить до висновку, що у підготовчому засіданні по даній справі слід оголосити перерву на підставі п. 3 ч. 5 ст. 198 ЦПК України.

Керуючись статтями53, 84, 198,260ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Клопотання представника відповідача адвоката Шургот Оксани Василівни про витребування доказів та залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Головне управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області задовольнити.

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів, Головне управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області (адреса:м. Івано-Франківськ, вул. А. Сахарова, 34).

Запропонувати третій особі, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, у строк до 09.02.2024 року надати письмові пояснення на позов та відзив відповідно.

Витребувати у державного реєстратора Гвіздецької селищної ради Івано-Франківської області Григоріва Олексія Петровича (вул.Українська, 3, смт Гвіздець Коломийського району Івано-Франківської області, 78260) у строк до 09.02.2024 інформацію про здійснення запиту до Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області або його територіальних підрозділів про наявність зареєстрованих речових прав при здійсненні реєстрації договору оренди земельної ділянки площею 0,5943 га з кадастровим номером 2621688600:04:002:0049 (власник земельної ділянки ОСОБА_1 ) та копії відповідних листів.

Копію ухвали надіслати для виконання до Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області та державному реєстратору Гвіздецької селищної ради Івано-Франківської області Григоріву Олексію Петровичу.

Роз`яснити, що відповідно до ч.7 ст.84 ЦПК України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

У підготовчому засіданні оголосити перерву до 13.45 год 09 лютого 2024 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя: Андріюк І.Г.

СудГороденківський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення22.01.2024
Оприлюднено25.01.2024
Номер документу116471970
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —346/4651/23

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Гайдич Р. М.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Гайдич Р. М.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Гайдич Р. М.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Андріюк І. Г.

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Андріюк І. Г.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Андріюк І. Г.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Андріюк І. Г.

Ухвала від 24.08.2023

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Третьякова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні