Постанова
від 17.01.2024 по справі 916/1287/23
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 січня 2024 рокум. ОдесаСправа № 916/1287/23Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Аленіна О.Ю.

суддів: Богатиря К.В., Філінюка І.Г.

секретар судового засідання Чеголя Є.О.

За участю представників учасників справи:

від АТ "Одесагаз" - Карась М.М. в порядку самопредставництва

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Променада"

на рішення Господарського суду Одеської області від 23.06.2023 (повний текст складено та підписано 03.07.2023, суддя Сулімовська М.Б.)

по справі №916/1287/23

за позовом Акціонерного товариства "Одесагаз"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Променада"

про стягнення 441822,51 грн

ВСТАНОВИВ

Акціонерне товариство "Одесагаз" звернулось до Господарського суду Одеської області із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Променада" в якому просило стягнути з відповідача на свою користь грошові кошти у розмірі 441 822,51 грн.

В обґрунтування підстав позову позивач посилається на обставину несанкціонованого відбору відповідачем природного газу у період лютий - квітень 2022.

Рішенням Господарського суду Одеської області від 23.06.2023 позовні вимоги задоволено в повному обсязі, стягнуто з відповідача на користь позивача 441822 грн. 51 коп. заборгованості за несанкціонований відбір природного газу та 6627 грн. 34 коп. судового збору.

В мотивах оскаржуваного рішення суд першої інстанції зазначив, що споживання відповідачем природного газу в загальному обсязі 8332 куб.м. за розрахункові періоди з лютого 2022 по квітень 2022 не було врегульовано відповідачем із жодним постачальником, тому цей обсяг газу був віднесений Оператором ГТС на неврегульовані обсяги небалансу АТ "Одесагаз". Окрім того, споживання 8332 куб.м. природного газу за період з лютого 2022 по квітень 2022 позивач підтвердив актами приймання-передачі природного газу, складеними між позивачем та відповідачем.

З огляду на таке, перевіривши розрахунок вартості обсягів (неврегульований небаланс) природного газу здійснений позивачем, місцевий господарський суд дійшов висновку про правильність та обґрунтованість здійсненого позивачем розрахунку, що свідчить про наявність правових підстав для задоволення заявлених АТ "Одесагаз" позовних вимог про стягнення з ТОВ "Променада" заборгованості за несанкціонований відбір природного газу у розмірі 441822,51 грн.

Не погодившись із даним рішенням до Південно-західного апеляційного господарського суду звернувся відповідач з апеляційною скаргою в якій просить рішення Господарського суду Одеської області по справі №916/1287/23 від 24.07.2023 скасувати повністю та ухвалити нове, яким у задоволенні вимог відмовити повністю.

Свої вимоги скаржник обґрунтовує тим, що оскаржуване рішення є протиправним та таким, що прийняте з порушенням норм матеріального та процесуального права з наступних підстав.

Так, щодо посилання суду першої інстанції на наявність у складених позивачем актах приймання-передачі природного газу печатки відповідача, скаржник зазначає, що поза увагою суду першої інстанції залишилося встановлення обставин протиправності використання печатки відповідача. Зокрема, судом першої інстанції не з`ясовано, за яких обставин був поставлений такий відтиск, а також поза увагою суду залишилися зауваження щодо відповідальної особи за зберігання печатки, не викладено вказану особу для надання суду пояснень.

Наголошує апелянт й на тому, що відтиск печатки на первинному документі не визначено як його обов`язковий реквізит.

Скаржник також зазначає, що позивачем не було надано до суду доказів, які б свідчили про наявність несанкціонованого газопроводу, несанкціонованого відновлення газоспоживання, несанкціонованого втручання в роботу ЗВТ, несанкціонованого підключення газових приладів на об`єкті споживача, тощо. Також, позивачем не здійснювалось жодних перевірок відносно відповідача.

Відтак, на думку апелянта, жодних допустимих та належних доказів, позивачем на підтвердження своїх доводів щодо несанкціонованого відбору газу з боку відповідача, не було надано.

До того ж, апелянт зазначає, що в матеріалах справи відсутні докази замовлення послуг транспортування за договором, зокрема відсутні докази, які обсяги газу були замовлені відповідачем, на підставі яких документів (номінації/реномінації) такі обсяги газу були замовлені, які фактично обсяги газу відібрані ним, тощо. Тобто жодних доказів фактичного виконання умов договору позивачем при зверненні до суду з позовом не надано.

Також, на переконання скаржника, місцевим господарським судом було проігноровано ту обставину, що ТОВ "Одесагаз-Постачання" виявилося діючим постачальником природного газу відповідача відповідно до Реєстру споживачів у травні 2022 у відповідності до укладеного з відповідачем договору на постачання природного газу.

Наголошує апелянт й на тому, що позивач не виконав своїх зобов`язань за договором в частині своєчасної реєстрації споживача в Реєстрі споживачів постачальника, що призвело до подання необґрунтованого позову, та як наслідок, неправомірного заподіяння споживачу збитків у вигляді суми за несанкціонований відбір природного газу.

На переконання скаржника, підставою задоволення позову у даній справі не можуть бути посилання позивача на Реєстр споживачів, які діючий постачальник відповідача вів із порушенням Правил постачання природного газу та Кодексу газотранспортної системи. В свою чергу, усупереч намаганням скаржника залучити третьою особою діючого постачальника газу для надання суду відповідних пояснень та з`ясування необхідних обставин, суд першої інстанції у задоволенні такого клопотання відмовив.

Хоча, як стверджує скаржник, доказів існування постачання природного газу та наявності підтвердженого обсягу природного газу поставлених для потреб споживача, які зокрема, підтверджували б вимоги позивача - у матеріалах справи відсутні.

При цьому, як вважає апелянт, посилання позивача на те, що споживання газу визначається на підставі даних Оператора ГТС, які відображені на електронній ІТ-платформі SАР не можуть братися судом до уваги, оскільки позивач не надав суду доказів того, що між позивачем, як споживачем природного газу, та Оператором ГРМ/ГТС складався відповідний акт про фактичний об`єм (обсяг) розподіленого (протранспортованого) природного газу споживачу за розрахунковий період, а тому позивач не мав права надавати споживачу примірник акта приймання- передачі природного газу за розрахунковий період.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 11.09.2023 відкрито апеляційне провадження по справі №916/1287/23 за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Променада" на рішення Господарського суду Одеської області від 23.06.2023 та призначено справу до розгляду на 18.10.2023.

Судом апеляційної інстанції отримано відзив на апеляційну скаргу від позивача в якому останній просить залишити апеляційну скаргу без задоволення, а оскаржуване рішення без змін.

У даному відзиві позивач зазначає, що за спірний період позивачем у відповідності до вимог Кодексу газорозподільних систем було сформовано акти приймання-передачі природного газу на яких наявний відтиск печатки відповідача, будь-які зауваження та заперечення відносно зазначеного обсягу природного газу відсутні. Також, акти не оскаржувались в судовому порядку у відповідності до Кодексу ГРМ.

Щодо посилання апелянта на укладений між відповідачем та ТОВ "Одесагаз-Постачання" договір про постачання природного газу позивач зазначає, що наявність такого договору не підтверджує факт того, що відповідач у спірний період був включений до Реєстру споживачів природного газу будь-якого постачальника. При цьому, позивачем за спірний період щомісячно подавались запити на інформаційну платформу Оператора ГТС, а факт відсутності відповідача в реєстрі споживачів будь-якого постачальника з 03.01.2022 не спростовано відповідачем жодним доказом.

Отже, за твердженням позивача, з даних обставин можна зробити висновок, що обсяг спожитого природного газу за спірний період відповідач не врегулював з постачальником, оскільки був відсутній у Реєстрі споживачів будь-якого постачальника.

Ухвалою суду від 18.10.2023 розгляд справи, за клопотанням відповідача, було відкладено на 08.11.2023.

У зв`язку з оголошенням у м. Одесі повітряної тривоги, та відповідно необхідності перебування працівників та відвідувачів суду в укритті, судове засідання по справі №916/1287/23 призначене на 08.11.2023 не відбулось.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 09.11.2023 повідомлено сторін, що наступне судове засідання відбудеться 06.12.2023.

У зв`язку з оголошенням у м. Одесі повітряної тривоги, та відповідно необхідності перебування працівників та відвідувачів суду в укритті, судове засідання по справі №916/1287/23 призначене на 06.12.2023 не відбулось.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 06.12.2023 повідомлено сторін, що наступне судове засідання відбудеться 17.01.2024.

Під час судового засідання від 17.01.2024 представник позивача надав пояснення у відповідності до яких не погоджується із доводами та вимогами апеляційної скарги та просить залишити її без задоволення, а оскаржуване рішення без змін.

Представник відповідача у судове засідання не заявився, про причини неможливості прибуття до судового засідання не повідомив, хоча був належним чином повідомлений про час, дату та місце розгляду справи.

Відповідно до ст. 240 ГПК України у судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини постанови.

Обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши наявні матеріали справи на предмет їх юридичної оцінки господарським судом Одеської області та проаналізувавши застосування норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до приписів ст. 269 ГПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї. Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов`язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права.

Як вбачається з наявних матеріалів справи, в лютому 2016 року на підставі заяви-приєднання між Акціонерним товариством "Одесагаз" (Позивач, Оператор ГРМ) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Променада" (Відповідач, Споживач) було укладено договір розподілу природного газу №008671.

Текст Типового договору розподілу природного газу затверджений постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) "Про затвердження типового договору розподілу природного газу" №2498 від 30.09.2015.

Так, за умовами п.1.1 договору (в редакції станом на час виникнення спірних відносин), цей Типовий договір розподілу природного газу (далі - Договір) є публічним та регламентує порядок і умови забезпечення цілодобового доступу Споживача до газорозподільної системи, розподіл (переміщення) природного газу газорозподільною системою з метою його фізичної доставки до межі балансової належності об`єкта Споживача та переміщення природного газу з метою фізичної доставки Оператором ГРМ обсягів природного газу до об`єктів споживачів, а також правові засади санкціонованого відбору природного газу з газорозподільної системи.

Умови цього Договору однакові для всіх споживачів України та розроблені відповідно до Закону України "Про ринок природного газу" і Кодексу газорозподільних систем, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 30 вересня 2015 року № 2494 (далі - Кодекс газорозподільних систем) (п.1.2).

Цей Договір є договором приєднання, що укладається з урахуванням вимог статей 633, 634, 641 та 642 Цивільного Кодексу України на невизначений строк. Фактом приєднання Споживача до умов цього Договору (акцептування договору) є вчинення Споживачем будь-яких дій, які засвідчують його бажання укласти Договір, зокрема надання підписаної Споживачем заяви-приєднання за формою, наведеною у додатку 1 (для побутових споживачів) або у додатку 2 (для споживачів, що не є побутовими) до цього Договору, яку в установленому порядку Оператор ГРМ направляє Споживачу Інформаційним листом за формою, наведеною у додатку 3 до цього Договору, та/або сплата рахунка Оператора ГРМ, та/або документально підтверджене споживання природного газу (п.1.3).

За цим Договором Оператор ГРМ зобов`язується надати Споживачу послугу з розподілу природного газу, а Споживач зобов`язується прийняти зазначену послугу та сплатити її вартість у розмірі, строки та порядку, визначені цим Договором (п.2.1).

При вирішенні всіх питань, що не обумовлені цим Договором, Сторони зобов`язуються керуватися Законом України "Про ринок природного газу" та Кодексом газорозподільних систем. Оператор ГРМ зобов`язується вносити зміни та оновлювати інформацію, що розміщена на його сайті, зокрема, чинну редакцію тексту цього Договору та Кодексу газорозподільних систем (п.2.3).

Споживач має право здійснювати відбір/споживання природного газу з газорозподільної системи за умови включення його до Реєстру споживачів будь-якого постачальника у періоді фактичного відбору/споживання природного газу, що в установленому Кодексом газотранспортної системи порядку підтверджується оператором газотранспортної системи до початку такого періоду. Наявність підтвердженого обсягу природного газу Споживача (його постачальника) доводиться до відома Оператора ГРМ у встановленому законодавством порядку Оператором ГТС, а до відома Споживача - його постачальником. За відсутності у Споживача договору постачання природного газу та/або виділених його постачальником підтверджених обсягів для потреб Споживача на відповідний календарний період Споживач не має права використовувати (споживати) природний газ із газорозподільної системи (п.3.1).

Споживач, що не є побутовим, зобов`язаний самостійно контролювати власне газоспоживання та для недопущення перевищення підтвердженого обсягу природного газу здійснити разом зі своїм постачальником заходи з коригування в установленому порядку підтвердженого обсягу або заходи із самостійного та завчасного обмеження (припинення) власного газоспоживання.

Якщо за підсумками місяця фактичний об`єм споживання природного газу Споживача буде перевищувати підтверджений обсяг природного газу, врегулювання небалансу (дефіциту) природного газу буде здійснюватись його постачальником у встановленому законодавством порядку та відповідно до умов договору постачання природного газу (п.3.3).

Порядок визначення об`єму розподіленого Споживачу і спожитого ним природного газу та надання звітності щодо спожитих об`ємів газу за розрахунковий період визначається відповідно до вимог Кодексу газорозподільних систем та з урахуванням вимог цього Договору (п.5.4).

Після визначення загального об`єму розподіленого Споживачу (спожитого ним) природного газу, приведеного до стандартних умов, Оператор ГРМ в установленому порядку здійснює переведення величини об`єму природного газу в обсяг розподіленої (спожитої) енергії, що має визначатись за трьома одиницями виміру: в - кВт·год, в - Гкал, в - МДж. Дані про об`єм (м куб.) та обсяг (кВт·год, Гкал, МДж) розподіленого Споживачу (спожитого ним) природного газу за розрахунковий період (місяць) зазначаються Оператором ГРМ в особистому кабінеті Споживача (після його запровадження) та/або в рахунку про сплату послуги за цим Договором. Оператор ГРМ зобов`язується в установленому порядку передавати інформацію про загальний об`єм та обсяг розподіленого Споживачу (спожитого ним) природного газу за відповідний період Оператору ГТС для можливості її використання суб`єктами ринку природного газу, у тому числі постачальником Споживача. Споживач (крім побутового) зобов`язується довести інформацію про загальний об`єм та обсяг розподіленого та спожитого природного газу за відповідний період своєму постачальнику. Визначені за умовами цього Договору об`єми та обсяги розподілу та споживання природного газу є обов`язковими для їх використання у взаємовідносинах між Споживачем та його постачальником. За наявності розбіжностей у частині визначення об`єму та/або обсягу розподіленого та спожитого природного газу вони підлягають урегулюванню відповідно до умов цього Договору або в судовому порядку. До вирішення цього питання величина об`єму та обсягу розподіленого та спожитого природного газу встановлюється відповідно до даних Оператора ГРМ (п.5.6).

За умовами п.п.5 п.7.4 Договору, споживач зобов`язується не допускати несанкціонованого відбору природного газу.

За даними інформаційної платформи, функціонування та керування якою згідно діючого Кодексу газотранспортних систем забезпечується Товариством з обмеженою відповідальністю "Оператор газотранспортної системи України" (Оператор ГТС), відповідач у період з 03.01.2022 не був включений до Реєстру споживачів природного газу будь-якого постачальника, що підтверджується витягами з інформаційної платформи №Ф9-0000109035 дата подання 28.02.2022, №Ф9-0000113258 дата подання 31.03.2022, №Ф9-0000117576 дата подання 29.04.2022.

В свою чергу, між Акціонерним товариством "Одесагаз" (Замовник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Оператор газотранспортної системи України" (Оператор) укладено Договір транспортування природного газу №1910000190 (Договір транспортування), за умовами якого Оператор ГТС надає Замовнику послугу транспортування природного газу (Послуга) на умовах, визначених у цьому Договорі, а Замовник сплачує Оператору ГТС встановлені в цьому Договорі вартість такої Послуги та плат (за їх наявності), які виникають при його виконанні.

В п.п.9.1, 9.2 Договору сторони дійшли згоди, що у разі виникнення у Замовника добового небалансу Оператор здійснює купівлю/продаж природного газу Замовника в обсягах добового небалансу. У разі виникнення у Замовника негативного добового небалансу Оператор здійснює продаж Замовнику, а Замовник купівлю в Оператора природного газу в обсягах негативного добового небалансу за ціною, яка встановлюється розділом XIV Кодексу.

За умовами п.11.4 Договору, врегулювання цілодобових небалансів оформлюються одностороннім актом за підписом Оператора на весь обсяг щодобових небалансів. В акті зазначаються щодобові обсяги небалансів, а також ціни, за якими Оператор врегулював щодобові небаланси (у розрізі кожної доби).

Згідно з пунктом 3 глави 5 розділу VІ Кодексу ГРМ (в редакції, станом на час виникнення спірних відносин), за відсутності у споживача діючого постачальника (якщо споживач не включений до Реєстру споживачів будь-якого постачальника) у відповідному розрахунковому періоді споживач не має права здійснювати відбір/споживання природного газу з газорозподільної системи та має подати до Оператора ГРМ письмову заяву про припинення розподілу природного газу на його об`єкт.

Згідно з положеннями п.4 глави 5 розділу VІ Кодексу ГРМ, якщо за результатами споживання природного газу у період відсутності споживача в Реєстрі споживачів будь-якого постачальника (несанкціонований відбір природного газу) Оператор ГТС при забезпеченні заходів балансування за підсумками газового місяця за процедурою, визначеною Кодексом ГТС, віднесе такі обсяги (неврегульований небаланс) на Оператора ГРМ, тоді споживач має компенсувати Оператору ГРМ вартість таких обсягів, що розраховується за відповідною формулою.

Як слідує з довідок АТ "Одесагаз" щодо обсягів небалансу за споживачем ТОВ "Променада", обсяг небалансу за лютий 2002 року склав 3,373 тис. куб.м., за березень 2022 року - 3,078 тис.куб.м., за квітень 2022 року - 1,881 тис. куб.м.

За твердженням позивача, споживання природного газу в загальному обсязі 8332 куб.м. за розрахункові періоди з лютого 2022 по квітень 2022 не було врегульовано відповідачем із жодним постачальником, тому цей обсяг газу був віднесений Оператором ГТС на неврегульовані обсяги небалансу АТ "Одесагаз".

У Актах врегулювання щодобових небалансів №02-2022-1910000190, №03-2022-1910000190, №04-2022-1910000190 відображена загальна сума щодобових небалансів, віднесених Оператором ГТС на АТ "Одесагаз" за газові місяці лютий, березень та квітень 2022 року.

Окрім того, споживання 8332 куб.м. природного газу за період з лютого 2022 по квітень 2022 позивач підтверджує актами приймання-передачі природного газу, складеними між позивачем та відповідачем.

Згідно з наведеного позивачем розрахунку, заборгованість відповідача за несанкціонований відбір природного газу складає 441822,51 грн.

03.08.2022 з метою досудового врегулювання спору відповідачу було направлено претензію з рахунками на оплату заборгованості за несанкціонований відбір газу, яка залишена відповідачем без відповіді та належного реагування, що і зумовило звернення позивача до суду з даним позовом.

Приймаючи оскаржуване рішення місцевий господарський суд дійшов висновку про обґрунтованість заявлених позовних вимог та задовольнив їх у повному обсязі.

Колегія суддів Південно-західного апеляційного господарського суду з цього приводу зазначає таке.

Статтею 11 ЦК України встановлено, що цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно з ч.1 ст.175 ГК України, майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов`язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов`язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку. Майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

У відповідності до ст. 193 ГК України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором. Не допускається одностороння відмова від виконання зобов`язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов`язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

Частиною 1 статті 626 Цивільного кодексу України визначено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до приписів ст.ст. 525, 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу. Одностороння відмова від виконання зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається.

За приписами ч. 1 ст. 40 Закону України "Про ринок природного газу", розподіл природного газу здійснюється на підставі та умовах договору розподілу природного газу в порядку, передбаченому кодексом газорозподільних систем та іншими нормативно-правовими актами. За договором розподілу природного газу оператор газорозподільної системи зобов`язується забезпечити замовнику послуги розподілу природного газу на період та умовах, визначених договором розподілу природного газу, а замовник зобов`язується сплатити оператору газорозподільної системи вартість послуг розподілу природного газу.

Так, наявними матеріалами справи підтверджується, та не заперечується сторонами, що в лютому 2016 року на підставі заяви-приєднання між АТ "Одесагаз" (Оператор ГРМ) та ТОВ "Променада" (Споживач) було укладено договір розподілу природного газу №008671.

За умовами п.3.1 договору розподілу, споживач має право здійснювати відбір/споживання природного газу з газорозподільної системи за умови включення його до Реєстру споживачів будь-якого постачальника у періоді фактичного відбору/споживання природного газу, що в установленому Кодексом газотранспортної системи порядку підтверджується оператором газотранспортної системи до початку такого періоду.

Наявність підтвердженого обсягу природного газу Споживача (його постачальника) доводиться до відома Оператора ГРМ у встановленому законодавством порядку Оператором ГТС, а до відома Споживача - його постачальником.

За відсутності у Споживача договору постачання природного газу та/або виділених його постачальником підтверджених обсягів для потреб Споживача на відповідний календарний період Споживач не має права використовувати (споживати) природний газ із газорозподільної системи.

Витягами з інформаційної платформи №Ф9-0000109035 дата подання 28.02.2022, №Ф9-0000113258 дата подання 31.03.2022, №Ф9-0000117576 дата подання 29.04.2022, наданими позивачем підтверджується що відповідач у період з 03.01.2022 не був включений до Реєстру споживачів природного газу будь-якого постачальника.

Разом з цим, як вже було вказано вище, між АТ «ОДЕСАГАЗ» та ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» укладено Договір транспортування природного газу №1910000190 за умовами якого Оператор ГТС надає Замовнику послугу транспортування природного газу (далі - Послуга) на умовах, визначених у цьому Договорі, а Замовник сплачує Оператору ГТС встановлені в цьому Договорі вартість такої Послуги та плат (за їх наявності), які виникають при його виконанні.

Відповідно до п.п.9.1., 9.2. зазначеного Договору транпортування сторони дійшли згоди, що у разі виникнення у Замовника добового небалансу Оператор ГТС здійснює купівлю-продаж природного газу у Замовника в обсягу добового небаланса. У разі виникнення у Замовника негативного добового небалансу Оператор ГТС здійснює продаж Замовнику, а Замовник купівлю в Оператора ГТС природного газу в обсягах негативного добового небалансу за ціною, яка встановлюється розділом XIV Кодексу ГТС.

Згідно з п. 11.4. Договору транспортування врегулювання щодобового небалансу оформлюється одностороннім актом за підписом Оператора ГТС на весь обсяг щодобових небалансів. В акті зазначаються щодобові обсяги небалансів, а також ціни, за якими оператор врегулював щодобові небаланси ( у розмірі кожної доби).

Пунктом 3 глави 5 розділу VI Кодексу ГРМ визначено, що за відсутності у споживача діючого постачальника (якщо споживач не включений до Реєстру споживачів будь-якого постачальника) у відповідному розрахунковому періоді споживач не має права здійснювати відбір/споживання природного газу з газорозподільної системи та має подати до Оператора ГРМ письмову заяву про припинення розподілу природного газу на його об`єкт.

Як свідчать наявні матеріали справи, відповідних письмових заяв від відповідача про припинення розподілу природного газу на адресу АТ «ОДЕСАГАЗ» не надходило.

За таких обставин, відповідно п. 4 гл. 5 розділу VI Кодексу ГРМ за результатами споживання природного газу у період відсутності споживача в Реєстрі споживачів будь-якого постачальника (несанкціонований відбір природного газу) Оператор ГТС при забезпеченні заходів балансування за підсумками газового місяця за процедурою, визначеною Кодексом ГТС, віднесе такі обсяги (неврегульований небаланс) на Оператора ГРМ, тоді споживач має компенсувати Оператору ГРМ вартість таких обсягів.

Так, ціна закупівлі природного газу для покриття втрат і виробничо-технологічних витрат природного газу в ГРМ в лютому 2022 року за тисячу кубічних метрів складає 37 726,67 грн, з урахуванням коефіцієнту компенсації ціна складає 56 590,01 грн з ПДВ.

Вартість компенсації за лютий 2022 року складає 3.373 тис.м3 х 56 590.01 грн + 3.373 тис.м3 х 148,99грн транспортування = 191 380,61 грн.

Ціна закупівлі природного газу для покриття втрат і виробничо-технологічних витрат природного газу в ГРМ в березні 2022 року за тисячу кубічних метрів складає 37 749,31 грн, з урахуванням коефіцієнту компенсації ціна складає 56 623,97 грн з ПДВ.

Вартість компенсації за березні 2022 року складає 3.078 тис м3 х 56 623.97 грн + 3.078 тис.м3 х 148,99 грн транспортування = 174 747,17 грн.

Ціна закупівлі природного газу для покриття втрат і виробничо-технологічних витрат природного газу в ГРМ в квітні 2022 року за тисячу кубічних метрів складає 26 728,51 грн, з урахуванням коефіцієнту компенсації ціна складає 40 092.76 грн з ПДВ.

Вартість компенсації за квітні 2022 року складає 1.881 тис.м3 Ч 40 092,76 грн + 1.881 тис.м3 х 148,99 грн транспортування= 75 694,73 грн.

Таким чином, заборгованість відповідача перед позивачем за несанкціонований відбір природного газу складає 441 822,51 грн.

При цьому, споживання природного газу в загальному обсязі 8332 куб.м. за розрахункові періоди з лютого по квітень 2022 не було врегульовано відповідачем із жодним постачальником, тому цей обсяг газу був віднесений Оператором ГТС на неврегульовані обсяги небалансу позивача.

Загальна сума щодобових небалансів віднесених Оператором ГТС на позивача за спірний період відображена у Актах врегулювання щодобових небалансів №02-2022-1910000190, №03-2022-1910000190, №04-2022-1910000190.

Також, за спірний період лютий-квітень 2022 АТ «ОДЕСАГАЗ» у відповідності до вимог Кодексу газорозподільних систем було сформовано акти приймання-передачі природного газу, а саме Акт №8671/2 приймання-передачі природного газу за лютий 2022 (розмір спожитого газу 3373 м3.), Акт №8671/3 приймання-передачі природного газу за березень 2022 (розмір спожитого газу 3078 м3.), Акт №8671/4 приймання-передачі природного газу за квітень 2022 (розмір спожитого газу 1881 м3.)

Вказані Акти підписані позивачем, а також на них наявний відтиск печатки відповідача, будь-які зауваження та заперечення відносно зазначеного обсягу природного газу - відсутні. Також, акти не оскаржувались в судовому порядку у відповідності до пункту 7 глави 3 розділу IX Кодексу ГРМ.

Перевіривши розрахунок вартості обсягів (неврегульований небаланс) природного газу за лютий, березень, квітень 2022, здійснений позивачем за формулою, наведеною у пункті 4 глави 5 розділу VI Кодексу газорозподільних систем, колегія суддів констатує, що його виконано вірно, останній є арифметично правильним та обґрунтованим.

З огляду на що, суд апеляційної інстанції погоджується із висновком місцевого господарського суду про наявність підстав для задоволення заявлених АТ "Одесагаз" позовних вимог про стягнення з ТОВ "Променада" заборгованості за несанкціонований відбір природного газу у розмірі 441822,51 грн.

Колегією суддів відхиляються заперечення апелянта, які стосуються не з`ясування судом першої інстанції обставин проставлення на наданих позивачем Актах приймання-передачі природного газу печатки відповідача, з огляду на таке.

Відповідно до частин 1, 2 статті 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи. Первинні та зведені облікові документи можуть бути складені у паперовій або в електронній формі та повинні мати такі обов`язкові реквізити, якщо інше не передбачено окремими законодавчими актами України: назву документа (форми); дату складання; назву підприємства, від імені якого складено документ; зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції; посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення; особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції. Первинні документи, складені в електронній формі, застосовуються у бухгалтерському обліку за умови дотримання вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг.

Неістотні недоліки в документах, що містять відомості про господарську операцію, не є підставою для невизнання господарської операції, за умови, що такі недоліки не перешкоджають можливості ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції, та містять відомості про дату складання документа, назву підприємства, від імені якого складено документ, зміст та обсяг господарської операції тощо.

Вказаний перелік обов`язкових реквізитів документа кореспондується з п.2.4 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України №88 від 24.05.1995, згідно з яким первинні документи повинні мати такі обов`язкові реквізити: найменування підприємства, установи, від імені яких складений документ, назва документа (форми), дата складання, зміст та обсяг господарської операції, одиниця виміру господарської операції (у натуральному та/або вартісному виразі), посади і прізвища осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення, особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції. Пунктом 2.5 названого Положення передбачено, що документ має бути підписаний особисто, а підпис може бути скріплений печаткою.

Відповідно до статті 58-1 Господарського кодексу України суб`єкт господарювання має право використовувати у своїй діяльності печатки. Використання суб`єктом господарювання печатки не є обов`язковим. Виготовлення, продаж та/або придбання печаток здійснюється без одержання будь-яких документів дозвільного характеру.

Як неодноразово зазначав Верховний Суд у своїх правових висновках (зокрема, постанови від 06.11.2018 у справі № 910/6216/17, від 05.12.2018 у справі № 915/878/16, від 03.02.2020 у справі № 909/1073/17, від 18.08.2020 у справі № 927/833/18) встановивши наявність відбитку печатки відповідача на спірних документах та, враховуючи, що відповідач несе повну відповідальність за законність використання його печатки, зокрема, при нанесенні відбитків на договорах, накладних, суди мають дослідити питання встановлення обставин, що печатка була загублена відповідачем, викрадена в нього або в інший спосіб вибула з його володіння, через що печаткою могла б протиправно скористатися інша особа.

З`ясування відповідних питань і оцінка пов`язаних з ними доказів має істотне значення для вирішення такого спору, оскільки це дозволило б з максимально можливим за даних обставин ступенем достовірності ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні відповідних господарських операцій.

Так, як вже було вказано вище, Акти приймання-передачі природного газу №8671/2 від 28.02.2022, №8671/3 від 31.03.2022, №8671/4 від 30.04.2022 (а.с.61-63) містять відтиск печатки ТОВ "Променада".

При цьому, колегія суддів зазначає, що наявні матеріали справи не містять належних та допустимих доказів в підтвердження фактів протиправності використання печатки товариства відповідача чи доказів її втрати, або іншого вибуття її у спірний період з відання цієї юридичної особи. Так само і не надано доказів звернення до правоохоронних органів, у зв`язку із втратою чи викраденням печатки.

Відтак, беручи до уваги повну відповідальність відповідача за законність використання його печатки, а також з огляду на відсутність в матеріалах справи доказового підтвердження факту втрати чи викрадення печатки відповідача, а відтак її використання поза волею цієї юридичної особи, колегія суддів приходить до висновку, що відтиск печатки на вказаних Актах є свідченням участі особи у здійсненні господарської операції за цими документами.

Не заслуговують на увагу посилання скаржника на укладений між ТОВ "Променада" та ТОВ "Одесагаз-Постачання" договір постачання природного газу, оскільки правовідносини між відповідачем та газопостачальною організацією не є предметом даного спору.

Крім того, колегія суддів зауважує, що ТОВ "Одесагаз-Постачання" є діючим постачальником природного газу відповідача відповідно до Реєстру споживачів у травні 2022 року. Водночас, спірним періодом у даній справі є лютий-квітень 2022 року, обставини включення відповідача до Реєстру споживачів у травні 2022 року не входять до предмету доказування у цьому спорі, докази на підтвердження постачання ТОВ "Одесагаз-Постачання" відповідачу природного газу протягом лютого-квітня 2022 року в матеріалах справи відсутні.

Щодо посилання апелянта на відсутність в матеріалах справи доказів надсилання письмових повідомлень з боку постачальника на адресу відповідача про припинення (обмеження) газопостачання, то припинення (обмеження) газопостачання (розподіл природного газу) на об`єкт споживача, згідно пункту 1 глави 7 розділу VI Кодексу газорозподільних систем, є правом, а не обов`язком Оператора ГРМ. Водночас, приписами пункту 3 глави 5 розділу VI Кодексу газорозподільних систем визначено, що саме споживач, який не включений до Реєстру споживачів, має подати до Оператора ГРМ письмову заяву про припинення розподілу природного газу на його об`єкт.

Згідно з статтею 17 Закону України Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Європейський суд з прав людини в рішенні у справі "Серявін та інші проти України" вказав, що згідно з його усталеною практикою, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях, зокрема, судів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожний аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною залежно від характеру рішення.

Названий Суд зазначив, що, хоча пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, це не може розумітись як вимога детально відповідати на кожен довід (рішення Європейського суду з прав людини у справі "Трофимчук проти України").

Тому інші доводи скаржника, що викладені в апеляційній скарзі, колегія суддів не бере до уваги, оскільки вони висновків суду не спростовують та з урахуванням всіх обставин даної справи, встановлених судом, не впливають на правильність вирішення спору по суті та остаточний висновок.

Статтею 276 ГПК України визначено, що суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Відтак, колегія суддів вважає, що наведені скаржником порушення допущені судом першої інстанції не знайшли свого підтвердження, а тому підстави для скасування рішення Господарського суду Одеської області від 23.06.2023 відсутні, що зумовлює залишення апеляційної скарги без задоволення, а оскаржуваного рішення без змін.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України, витрати по сплаті судового збору за апеляційний перегляд судового рішення покладаються на скаржника.

Керуючись ст.ст. 269, 270, 275, 276, 281-284 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Рішення Господарського суду Одеської області від 23.06.2023 у справі №916/1287/23 залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.

Постанова, згідно ст. 284 ГПК України, набуває законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена у касаційному порядку до Верховного суду у випадках передбачених Господарським процесуальним кодексом України.

Повний текст постанови складено та підписано 22.01.2024.

Головуючий суддя Аленін О.Ю.

Суддя Богатир К.В.

Суддя Філінюк І.Г.

Дата ухвалення рішення17.01.2024
Оприлюднено25.01.2024
Номер документу116477556
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/1287/23

Постанова від 17.01.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 06.12.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 09.11.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 18.10.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 11.09.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 01.08.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Рішення від 23.06.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Ухвала від 25.05.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Ухвала від 04.05.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Ухвала від 05.04.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні