Ухвала
від 22.01.2024 по справі 914/157/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

22.01.2024 р. Справа № 914/157/24

Суддя Запотічняк О.Д., розглянувши матеріали

позовної заяви: Львівської національної музичної академії імені М. В. Лисенка, м. Львів

до відповідача : Фізичної особи підприємця Мита Романа Петровича, м. Львів

про: спонукання виконання зобов`язань за договором

Господарський суд визнав подані матеріали недостатніми для відкриття провадження у справі, враховуючи наступне.

Господарський процесуальний кодекс України у статтях 162, 164, 172 встановлює низку вимог яким повинна відповідати позовна заява яка подається до суду, а також додані до позовної заяви документи.

Суд, звертає увагу, відповідно до ст.4 Закону України «Про судовий збір», судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до частини 2 статті 4 Закону України Про судовий збір, за подання до господарського суду позову немайнового характеру встановлено ставку судового збору у розмірі 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб; за подання до господарського суду позову майнового характеру, встановлено ставку судового збору у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про державний бюджет України на 2024 рік», з 1 січня 2024 року для працездатних осіб встановлено прожитковий мінімум на рівні 3028,00 грн.

Як вбачається з матеріалів позовної заяви, позивач сплатив судовий збір в розмірі 2920,00 грн, що підтверджується платіжною інструкцією № 2 від 11.01.2024. Таким чином за подання до суду даного позову, позивачу необхідно доплатити судовий збір в розмірі 108,00 грн.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити серед іншого повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Згідно ч. 6 ст. 6 ГПК України, зокрема, адвокати, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Проаналізувавши зазначені положення, суд дійшов висновку, що вищевказана імперативна норма встановлює обов`язок юридичної особи, навіть у разі якщо її інтереси представляє адвокат, зареєструвати електронний кабінет та зазначити про це у позовній заяві.

Водночас, із змісту поданої позовної заяви вбачається, що Львівською національною музичною академією імені М. В. Лисенка не зазначено про наявність або відсутність електронного кабінету.

Отже, ЛНМА імені М. В. Лисенка не дотримано вимог ст.ст. 6, 162 ГПК України під час звернення із відповідною позовною заявою до суду.

Крім того, в позовній заяві позивачем зазначено некоректну адресу місцезнаходження Відповідача, зокрема зазначено 79000, м. Львів, вул. Антонича, 4/148, тоді як з витягу Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань місцезнаходженням ФОП Мита Р.П. є: АДРЕСА_1 .

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують: направлення іншим учасникам справи копій позовної заяви і доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Згідно до ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копію та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Таке надсилання може здійснюватися в електронній формі через електронний кабінет з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 7 ст. 42 Господарського процесуального кодексу України якщо цим Кодексом передбачено обов`язок учасника справи щодо надсилання копій документів іншим учасникам справи, такі документи в електронній формі можуть направлятися з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а в разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення.

Позивачем не надано до суду доказів надсилання копії позовної заяви і доданих до неї документів відповідачу листом з описом вкладення або в електронній формі через електронний кабінет відповідача.

Системний аналіз положень ст. 42, 164, 172 ГПК України дозволяє дійти висновку, що направлення копії позовної заяви з додатками на адресу інших учасників справи є обов`язком позивача, який (обов`язок) позивач зобов`язаний виконати: або шляхом надіслання документів з використанням ЄСІТС у випадку, якщо в учасника процесу на дату подання позовної заяви зареєстрований електронний кабінет, або у паперовій формі листом з описом вкладення. Виконання позивачем вищевказаного обов`язку забезпечує дотримання основних засад (принципів) господарського судочинства, зокрема, рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом; змагальність сторін (п. 2, 4 ч. 3 ст. 2 ГПК України). Суд також зазначає, що на дату подання позовної заяви до суду та без доказів її надіслання відповідачу останній не може бути обізнаний про ініціювання позивачем судового процесу, як наслідок, на дату звернення позивача до суду із даною позовною заявою є передчасним висновок про невиконання відповідачем обов`язку щодо реєстрації електронного кабінету в порядку ст. 6 ГПК України. Крім того, відповідно до абз. 3 ч. 7 ст. 42 ГПК України, суд, надсилаючи учасникам справи судові виклики і повідомлення, ухвали у випадках, передбачених цим Кодексом, зазначає про обов`язок осіб, передбачених ст. 6 ГПК України, зареєструвати свій електронний кабінет та про можливість ознайомлення з матеріалами справи через ЄСІТС.

Суд зазначає, що відповідно до ч.5 ст. 164 ГПК України до позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Як вбачається із позовної заяви, така підписана проректором з АГР ЛНМА імені М. В. Лисенка А. Мельникович, однак матеріали позовної заяви не містять належних доказів на представництво інтересів ЛНМА імені М. В. Лисенка у Господарському суді Львівської області. Відтак позивачу необхідно подати доказ який підтверджує право підписувати позовну заяву особисто А. Мельникович.

Відповідно до частин 1 та 2 статті 174 ГПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Одночасно, суд інформує позивача, що згідно приписів ч.3 ст.174 ГПК України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Враховуючи наведене, керуючись ст.162, 164, 172, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Львівської національної музичної академії імені М. В. Лисенка до Фізичної особи підприємця Мита Романа Петровича про спонукання виконання зобов`язань за договором залишити без руху.

2. Надати заявнику строк у 10 (десять) календарних днів з дня вручення цієї ухвали для усунення таких недоліків:

2.1. доплатити судовий збір у розмірі 108,00 грн;

2.2. зобов`язати ЛНМА імені М. В. Лисенка зареєструвати свій електронний кабінет відповідно до ст. 6 ГПК України, докази виконання чого надати суду;

2.3. надати належні докази, які підтверджують повноваження проректора з АГР ЛНМА імені М. В. Лисенка А. Мельниковича на підписання позовної заяви;

2.4. вказати у позовній заяві коректне місцезнаходження відповідача;

2.5. надати належні докази направлення відповідачу копії позовної заяви з додатками;

Ухвала набрала законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Запропонувати учасникам процесу: подавати всі необхідні документи (позовні заяви, заяви, клопотання, відзиви, пояснення тощо) до господарського суду через електронну пошту, відкриту на сайті mail.gov.ua або через особистий кабінет, відкритий у системі Електронний суд. Суд звертає увагу, що відкриття електронної пошти на сайті mail.gov.ua чи відкриття особистого кабінету в системі Електронний суд дозволяють учаснику процесу оперативно отримувати усі процесуальні документи, постановлені судом.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - lv.arbitr.gov.ua/sud5015/.

Суддя Запотічняк О.Д.

Дата ухвалення рішення22.01.2024
Оприлюднено25.01.2024
Номер документу116479056
СудочинствоГосподарське
Сутьможливість ознайомлення з матеріалами справи через ЄСІТС

Судовий реєстр по справі —914/157/24

Ухвала від 02.05.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З.В.

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

Ухвала від 03.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

Ухвала від 09.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

Ухвала від 22.01.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні