Ухвала
від 22.01.2024 по справі 140/642/24
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

22 січня 2024 року ЛуцькСправа № 140/642/24 Суддя Волинського окружного адміністративного суду Каленюк Ж.В., вивчивши позовну заяву ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Волинській області, Рожищенської міської ради про визнання протиправним та скасування наказу, скасування державної реєстрації земельної ділянки,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася з позовом до Головного управління Держгеокадастру у Волинській області, Рожищенської міської ради про визнання протиправним та скасування наказу Головного управління Держгеокадастру у Волинській області від 21 жовтня 2020 року №56-ІЗ «Про затвердження матеріалів інвентаризації земель» в частині затвердження технічної документації з інвентаризації земель сільськогосподарського призначення державної власності за межами населених пунктів Сокільської сільської ради Рожищенського району Волинської області щодо земельної ділянки з кадастровим номером 0724586200:01:002:0731 площею 4,5307 га (вимога 1); скасування державної реєстрації земельної ділянки з кадастровим номером 0724586200:01:002:0731 площею 4,5307 га, що знаходиться в селі Сокіл Луцького району Волинської області, у Державному земельному кадастрі та закриття поземельної книги на земельну ділянку (вимога 2); скасування державної реєстрації земельної ділянки з кадастровим номером 0724586200:01:002:0895 площею 0,3866 га, що знаходиться в селі Сокіл Луцького району Волинської області, у Державному земельному кадастрі та закриття поземельної книги на земельну ділянку.

За приписами пункту 3 частини першої статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, зокрема, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу.

Позовна заява не відповідає вимогам, встановленим статтею 160 КАС України, та містить такі недоліки.

Так згідно з пунктами 4, 5, 9 частини п`ятої статті 160 КАС України в позовній заяві зазначається зміст позовних вимог і виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, а в разі подання позову до декількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з відповідачів; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; у справах щодо оскарження рішень, дій та бездіяльності суб`єкта владних повноважень - обґрунтування порушення оскаржуваними рішеннями, діями чи бездіяльністю прав, свобод, інтересів позивача.

Під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення. Вимоги позовної заяви повинні бути викладені чітко і зрозуміло, з урахуванням правил, встановлених процесуальним законодавством, і узгоджуватись з наданими суду повноваженнями за наслідками розгляду справи та мають бути спрямовані на захист конкретних прав, свобод та інтересів позивача з зазначенням способу їх захисту, який не допускає неоднозначного, довільного тлумачення змісту позовних вимог і дозволить суду максимально якісно здійснити правосуддя.

Обов`язок з визначення (формулювання) позовних вимог, з якими особа звертається до суду за захистом своїх прав, на етапі подання позовної заяви процесуальним законодавством покладено саме на позивача, тому для цього законодавцем визначені вимоги до позовної заяви, що міститься в статті 160 КАС України.

Зміст позовних вимог ОСОБА_1 не конкретизовано, позовна заява не містить належного обґрунтування позовних вимог щодо кожного з відповідачів - Головного управління Держгеокадастру у Волинській області та Рожищенської міської ради.

Згідно із пунктом 9 частини першої статті 4 КАС України відповідач - суб`єкт владних повноважень, а у випадках, визначених законом, й інші особи, до яких звернена вимога позивача.

Зі змісту позовної заяви неможливо встановити, хто є відповідачем щодо вимоги 2 та вимоги 2. За наведеного у позовній заяві формулювання до Рожищенської міської ради будь-яких позовних вимог не заявлено.

Обов`язковою умовою надання правового захисту судом є наявність відповідного порушення суб`єктом владних повноважень прав, свобод або інтересів особи на момент її звернення до суду. Порушення має бути реальним, стосуватися індивідуально виражених права чи інтересів особи, яка стверджує про їх порушення.

Зміст позовних вимог не повинен тлумачитися неоднозначно ні судом, ні іншими учасниками справи.

Вказані вище недоліки позовної заяви позбавляють суд можливості на стадії відкриття провадження визначити кількість вимог та достатність сплати судового збору, а на стадії розгляду справи застосувати при вирішенні спору оптимальний (ефективний) спосіб захисту порушених прав.

Згідно з частинами першою, другою статті 169 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Оскільки позовна заява не відповідає зазначеним вище вимогам, встановленим статтею 160 КАС України, її слід залишити без руху, встановивши позивачу строк для усунення недоліків сім днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Позивачу у цей строк необхідно усунути зазначені недоліки позовної заяви шляхом подання нової її редакції, у якій необхідно визначити належний суб`єктний склад сторін, уточнити позовні вимоги до кожного з відповідачів та чітко викласти їх зміст.

Усуваючи недоліки позовної заяви необхідно врахувати приписи частини першої статті 161 КАС України, за змістом якої до позовної заяви додаються її копії, а також копії доданих до позовної заяви документів відповідно до кількості учасників справи.

Керуючись статтями 160, 161, 169, 171, 248 КАС України,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Волинській області, Рожищенської міської ради про визнання протиправним та скасування наказу, скасування державної реєстрації земельної ділянки залишити без руху.

Встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви сім днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Роз`яснити, що у випадку не усунення недоліків позовної заяви у встановлений судом строк позовну заяву і додані до неї документи буде повернуто позивачеві без розгляду.

Копію ухвали надіслати особі, яка подала позовну заяву.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не може бути оскаржена окремо від рішення суду.

Суддя Ж.В. Каленюк

Дата ухвалення рішення22.01.2024
Оприлюднено25.01.2024
Номер документу116480362
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування наказу, скасування державної реєстрації земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —140/642/24

Рішення від 09.05.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Каленюк Жанна Василівна

Рішення від 09.05.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Каленюк Жанна Василівна

Ухвала від 04.04.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Каленюк Жанна Василівна

Ухвала від 04.04.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Каленюк Жанна Василівна

Ухвала від 27.02.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Каленюк Жанна Василівна

Ухвала від 05.02.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Каленюк Жанна Василівна

Ухвала від 22.01.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Каленюк Жанна Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні