Ухвала
від 23.01.2024 по справі 2а-11513/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про заміну сторони виконавчого провадження

23 січня 2024 року Справа №2а-11513/10/0570

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Духневич О.С., розглянувши заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про заміну сторони у виконавчому провадженні в справі за позовом відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Добропіллі до Державного підприємства «Добропіллявугілля» про стягнення суми недоїмки,

ВСТАНОВИВ

У провадженні Донецького окружного адміністративного суду перебувала адміністративна справа за позовом відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Добропіллі до Державного підприємства «Добропіллявугілля» про стягнення суми недоїмки.

Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 25.05.2010 року позов задоволено.

12.01.2024 року на адресу Донецького окружного адміністративного суду через систему «Електронний суд» надійшла заява Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про заміну сторони у виконавчому провадженні.

Заява мотивована тим, що відповідно до Прикінцевих положень Закону України від 23.09.99 № 1105-XIV "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" зі змінами, припинено Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 01.01.2023. Відтак Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управління виконавчої дирекції Фонду та їх відділень.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 12.01.2024 року, зазначена вище справа була розподілена та передана судді Духневичу О.С.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 15.01.2024 заяву про заміну сторони у виконавчому провадженні призначено до розгляду в порядку письмового провадження.

Сторони належним чином повідомлені про розгляд заяви Донецьким окружним адміністративним судом, що підтверджується матеріалами справи.

Розглянувши подану заяву та додані до неї документи, суд зазначає наступне.

Відповідно до ст. 1 Закону України від 02.06.2016 № 1404-VIII "Про виконавче провадження" (далі-Закон № 1404-VIII) виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Згідно з ч. 1, 2, 5 ст. 15 Закону № 1404-VIII сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник.

Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ.

Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення.

У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником.

Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Крім того, в силу вимог ч. 1, 4 ст. 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Судом встановлено, що згідно з виконавчим листом, виданим Донецьким окружним адміністративним судом у справі № 2а-11513/10/0570, стягувачем є Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійного захворювання в м. Добропіллі.

Постановою державного виконавця Добропільського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Донецькій області від 20.08.2010 відкрито виконавче провадження ВП № 20932561 з примусового виконання виконавчого листа № 2а-11513/10/0570 виданого Донецьким окружним адміністративним судом.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 16.01.2017 замінено відповідача у виконавчому проваджені з ВП «Шахта «Новодонецька» Державного підприємства «Добропіллявугілля» на належного відповідача Державне підприємство «Добропіллявугілля».

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 04.10.2017 замінено стягувача у виконавчому провадженні у справі № 2а-11513/10/0570 з Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Добропільлі Донецької області на Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області (код ЄДРПОУ 41325231).

Постановою заступника начальника Добропільського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Донецькій області від 26.10.2017 замінено стягувача у виконавчому провадженні ВП № 20932561 з Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Добропільлі Донецької області на Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області.

Разом з тим 21.09.2022 прийнято Закон України № 2620-IX "Про внесення змін до Закону України № 1105-XIV "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування", який набрав чинності з 01.01.2023 та яким Закон № 1105-XIV викладено у новій редакції.

Відповідно до пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 1105-XIV припинено Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 01.01.2023. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. Кабінету Міністрів України у встановленому порядку вжити заходів, що випливають із цього Закону.

При цьому за змістом пункту Прикінцевих та перехідних положень Закону № 1105-XIV стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного фонду України.

27.12.2022 Кабінетом Міністрів України прийнято постанову за № 1442 "Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України", пунктом 1 якої з 01.01.2023 припинено шляхом приєднання до Пенсійного фонду України Фонд соціального страхування України і, зокрема, управління виконавчої дирекції Фонду у Вінницькій області.

Частиною першою статті 379 КАС України визначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Таким чином, оскільки стягувач у виконавчому провадженні ВП № 20932561 реорганізований шляхом приєднання до органів Пенсійного фонду України, а спірні правовідносини допускаються правонаступництво, суд доходить висновку про наявність підстав для заміни сторони виконавчого провадження її правонаступником.

Керуючись ст. 248, 294, 295, 379 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про заміну сторони виконавчого провадження задовольнити.

Замінити стягувача у виконавчому провадженні ВП № 20932561 з виконання виконавчого листа, виданого Донецьким окружним адміністративним судом у справі № 2а-11513/10/0570, а саме Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області (код ЄДРПОУ 41325231) його правонаступником Головним управлінням Пенсійного фонду України в Донецькій області (84122, Донецька обл., м. Слов`янськ, пл. Соборна, 3; код ЄДРПОУ 13486010).

Ухвала набирає законної сили в порядку статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена в строки передбачені статтею 295 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Першого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя О.С. Духневич

Дата ухвалення рішення23.01.2024
Оприлюднено25.01.2024
Номер документу116480958
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення суми недоїмки

Судовий реєстр по справі —2а-11513/10/0570

Ухвала від 23.01.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Духневич О.С.

Ухвала від 15.01.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Духневич О.С.

Ухвала від 04.10.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кірієнко В.О.

Ухвала від 16.01.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кірієнко В.О.

Ухвала від 19.03.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Нікулін Олександр Анатолійович

Ухвала від 05.08.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Горбенко К.П.

Ухвала від 02.08.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Горбенко К.П.

Ухвала від 05.08.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Горбенко К.П.

Ухвала від 15.07.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Горбенко К.П.

Ухвала від 22.01.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кірієнко В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні