Ухвала
від 22.01.2024 по справі 420/15/24
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/15/24

У Х В А Л А

про залучення третьої особи

22 січня 2024 року м.Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Бездрабка О.І., розглянувши в порядку письмового провадження клопотання представника Департаменту освіти та науки Одеської міської ради про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, в адміністративній справі за позовною заявою заступника керівника Малиновської окружної прокуратури міста Одеси до Одеської міської ради, Департаменту освіти та науки Одеської міської ради, третя особа: Одеський ліцей № 69 Одеської міської ради про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії,

встановив:

Заступник керівника Малиновської окружної прокуратури міста Одеси звернувся з позовною заявою до Одеської міської ради, Департаменту освіти та науки Одеської міської ради, третя особа: Одеський ліцей № 69 Одеської міської ради:

- визнати протиправною бездіяльність Одеської міської ради та Департаменту освіти та науки Одеської міської ради відносно невжиття заходів щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку, на якій знаходиться Одеській ліцей № 69 Одеської міської ради за адресою: м.Одеса, вул.Іцхака Рабіна, буд.45;

- зобов`язати Одеську міську раду та Департамент освіти та науки Одеської міської ради вчинити дії щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку, на якій знаходиться Одеській ліцей № 69 Одеської міської ради за адресою: м.Одеса, вул.Іцхака Рабіна, буд.45.

Ухвалою від 05.01.2023 р. у справі відкрито спрощене провадження та надано відповідачу п`ятнадцятиденний строк для подання відзиву на позовну заяву.

Ухвалою від 22.01.2023 р. відмовлено в задоволенні заяви Департаменту освіти та науки Одеської міської ради про розгляд справи за правилами загального позовного провадження у судовому засіданні.

11.01.2023 р. від Департаменту освіти та науки Одеської міської ради надійшло клопотання про залучення Комунальної установи "Центр фінансування господарської діяльності закладів та установ системи освіти Хаджибейського району м.Одеси" у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Департаменту освіти та науки Одеської міської ради. Клопотання мотивоване тим, що у разі включення земельної ділянки за адресою: м.Одеса, вул.Іцхака Рабіна, буд.45 на якій розташовано Одеський ліцей № 69 Одеської міської ради до Міської цільової Програми благоустрою м. Одеси, затвердженої рішенням Одеської міської ради від 08.12.2021 р. № 805-VIII (зі змінами) та з боку Комунального підприємства "Одеський міський землевпорядний центр" Одеської міської ради, в рамках зазначеної програми будуть надаватись послуги по виконанню топографо геодезичних робіт, кадастрових зйомок, розробки проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки виникне необхідність для виконання та оплати додаткових витрат пов`язаних із землевідведенням, які будуть сплачуватись із місцевого бюджету м. Одеси Комунальною установою "Центр фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти Хаджибейського району м. Одеси".

При вирішенні даного клопотання суд виходить з наступного.

Відповідно до ч.2 ст.49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Згідно з ч.5 ст.49 КАС України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Отже, можливість залучення до справи третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, обумовлена рішенням суду, яке може вплинути на її права, свободи, інтереси та обов`язки. Таким чином, залучення третіх осіб сприяє підвищенню результативності процедури доказування та забезпечує всебічний розгляд адміністративної справи.

Судом встановлено, що статутом Комунальної установи "Центр фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти Хаджибейського району м.Одеси", затвердженого рішенням Одеської міської ради від 19.07.2023 р. № 1346-VІІІ визначено, що дана установа здійснює фінансово-господарський супровід діяльності закладів освіти територіальної громади м. Одеси у Хаджибейському районі.

Таким чином, рішення, яке буде прийнято за результатом розгляду даної справи буде безпосередньо впливати на права та обов`язки Комунальної установи "Центр фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти Хаджибейського району м.Одеси" як установи, яка здійснює організацію матеріально-технічного і фінансового забезпечення закладів і установ освіти та проводить оплату за надані послуги/виконані роботи відповідно до наявних лімітних призначень, в порядку визначеному чинним законодавством України.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі Комунальну установу "Центр фінансування господарської діяльності закладів та установ системи освіти Хаджибейського району м.Одеси", як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, оскільки рішення у справі може вплинути на його права та обов`язки.

Водночас, суд вважає, за необхідне роз`яснити третій особі, що у відповідності до вимог статті 165 КАС України вона має право подати письмові пояснення щодо позову або відзиву.

Керуючись ст.ст.49, 243, 248 КАС України, суд -

ухвалив:

Клопотання представника Департаменту освіти та науки Одеської міської ради про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, задовольнити.

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача, Комунальну установу "Центр фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти Хаджибейського району м.Одеси" (65078, м.Одеса, вул.Генерала Петрова, буд.22, код ЄДРПОУ 40702912).

Копію ухвали направити учасникам справи.

Зобов`язати позивача не пізніше двох днів, з дня вручення ухвали про залучення третьої особи у справі, направити до Комунальної установи "Центр фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти Хаджибейського району м.Одеси" копію позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати до суду.

Зобов`язати відповідачів не пізніше двох днів, з дня вручення ухвали про залучення третьої особи у справі, направити до Комунальної установи "Центр фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти Хаджибейського району м. Одеси" копію відзиву з додатками, а докази такого направлення надати до суду.

Встановити третій особі десятиденний строк, з дня отримання копії ухвали про залучення третьої особи та позовної заяви з додатками, для подання письмових пояснень щодо предмету спору, копія яких одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя О.І. Бездрабко

Дата ухвалення рішення22.01.2024
Оприлюднено25.01.2024
Номер документу116482911
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —420/15/24

Ухвала від 15.04.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Турецька І.О.

Ухвала від 15.04.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Турецька І.О.

Рішення від 15.03.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бездрабко О.І.

Ухвала від 22.01.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бездрабко О.І.

Ухвала від 22.01.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бездрабко О.І.

Ухвала від 05.01.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бездрабко О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні