Ухвала
від 24.01.2024 по справі 632/101/24
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 632/101/24

провадження № 2-о/632/17/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про зміну підсудності справи

24 січня 2024 р. м. Первомайський

Первомайський міськрайонний суд Харківської області у складі судді Кочнєва О.В, вирішуючи питання можливості відкриття провадження у цивільній справі окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: виконавчий комітет Первомайської міської ради Лозівського району Харківської області як орган опіки та піклування, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про усиновлення малолітньої дитини,

ВСТАНОВИВ:

12.01.2024 року заявник звернувся до суду із заявою, в якій просив:

- визнати його усиновлювачем малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- внести відповідні зміни до актового запису про народження дитини у відповідних графах батько, де вказати заявника, та дитина, де змінити прізвище та по-батькові.

Підставою звернення до Первомайського міськрайонного суду Харківської області було визначено ст.310 ЦПК України та перебування дитини з 01.04.2022 року на обліку у Первомайській міській раді Лозівського району Харківської області як внутрішньо переміщеної особи, а також складання заінтересованою особою - виконавчим комітетом Первомайської міської ради Лозівського району Харківської області 02.01.2024 року висновку щодо доцільності усиновлення малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_1 .

При авторозподілі справи канцелярією суду присяжні у справі не визначалися з невідомих судді причин.

Згідно з ч.3 ст.294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених ЦПК України, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлюються відповідним розділом ЦПК України.

Підставою звернення до суду заявник визначив вимоги ч.1 ст.310 ЦПК України, відповідно до якої заява про усиновлення дитини подається до суду за місцем її проживання.

В той же час офіційним місцем реєстрації дитини, як і заінтересованої особи - її матері - ОСОБА_2 - є АДРЕСА_1 , що територіально відноситься до Шевченківського району м. Харкова, що підтверджують витягу з реєстру Харківської територіальної громади від 27.11.2023 року, що територіально підсудне Дзержинському районному суду м. Харкова на підставі п.3-1 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Згідно з абзацом 5 статті 3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» місце проживання - житло з присвоєною у встановленому законом порядку адресою, в якому особа проживає.

Відповідно до новели законодавства, а саме норм Закону України «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні», який 01.12.2021 року набув чинності, встановлено:

-декларування місця проживання особи - повідомлення особою органу реєстрації адреси свого місця проживання шляхом надання декларації про місце проживання в електронній формі з використанням Єдиного державного веб-порталу електронних послуг з подальшим внесенням такої інформації до реєстру територіальної громади (п.4 ч.1 ст.2);

-особа одночасно може мати лише одне задеклароване або одне зареєстроване місце проживання (перебування) (ч.1 ст.4);

-декларування місця проживання дитини віком до 14 років здійснюється одним із її батьків або інших законних представників за згодою іншого з батьків або законних представників дитини (ч.4 ст.7);

Вказаний закон є спеціальним по відношенню до вимог Закону України «Про забезпечення праві і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», його норми, як норми спеціального закону, є пріоритетними при їх застосуванні.

З метою реалізації вищевказаного закону Кабінет Міністрів України 07.02.2022 року прийняв постанову №265 «Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад», яка набрала чинності 14.03.2022 року), якою, у тому числі було затверджено «Порядок декларування та реєстрації місця проживання (перебування)» (далі - Порядок).

Відповідно до вимог вказаного Порядку особа може задекларувати/зареєструвати своє місце проживання (перебування) лише за однією адресою. У разі коли особа проживає у двох і більше місцях, вона здійснює декларування/реєстрацію місця проживання (перебування) за однією з таких адрес за власним вибором. За адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) з особою ведеться офіційне листування та вручення офіційної кореспонденції (пункт 4).

Даних про те, що дитина зареєструвала через свою мати своє місце проживання на території обслуговування Первомайського міськрайонного суду Харківської області (у Первомайській міській територіальній громаді) матеріали заяви не містять, її місце проживання як офіційна адреса для зв`язку знаходиться на території вищевказаного Шевченківського району м. Харкова. Більш того, дитина саме через реєстрацію місця проживання на території м. Харкова має статус члена родини заявника з можливістю забезпечення житлом по лінії Міністерства оборони України, оскільки заявник перебуває на квартирній черзі у Харківському гарнізоні. Статус ВПО підтверджує отримання дитиною та заінтересованою особою ОСОБА_2 соціальних послуг з боку держави на території м. Первомайський Лозівського району Харківської області та не є визначенням адреси місця їх проживання відповідно до вимог Закону України «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні»

Підстав для альтернативної підсудності справи на території обслуговування Первомайського міськрайонного суду Харківської області суддею також не встановлено, а відповідно справа повинна бути передана на розгляд до суду за правилом підсудності, визначеним ч.1 ст.310 ЦПК України з урахуванням вимог Закону України «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні».

Окремо суддя не надає оцінці діям виконавчого комітету Первомайської міської ради Лозівського району Харківської області щодо складання висновку від 02.01.2024 року всупереч зазначеним суддею вимогам спеціального закону, оскільки вказане питання не входить до предмету контролю під час вирішення питання про зміну підсудності справи.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду. Згідно з ч.3 цієї статті ЦПК України передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 31, 32, 260, 261, 294, 310, 353 ЦПК України, п.4 ч.1 ст.2, ч.1 ст.4, ч.4 ст.7 Закону України «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні», суддя

УХВАЛИВ:

Матеріали цивільної справи №632/101/24 окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: виконавчий комітет Первомайської міської ради Лозівського району Харківської області як орган опіки та піклування, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про усиновлення малолітньої дитини, передати на розгляд до Дзержинського районного суду м. Харкова (61202, Харківська область, м. Харків, пр. Перемоги, буд. 52В).

Копію ухвали направити заявнику до відома.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги заявником по справі, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду безпосередньо або шляхом використання підсистеми «Електронний суд» Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання.

Учасник справи, якому ухвала не була вручена у день її складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому копії ухвали суду.

Суддя - Олег КОЧНЄВ

СудПервомайський міськрайонний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення24.01.2024
Оприлюднено25.01.2024
Номер документу116489310
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —632/101/24

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Постанова від 15.03.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні