Рішення
від 24.01.2024 по справі 691/415/22
КОРСУНЬ-ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 691/415/22

Номер провадження № 2-о/699/8/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24.01.2024 м. Корсунь-Шевченківський

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого - судді Літвінової Г.М., присяжних: Савченко І.М., Яковенка А.В.,

за участю секретаря судового засідання Сміян А.В.,

заявника ОСОБА_1 , представника особи, стосовно якої ставиться питання про визнання її недієздатною адвоката Ріпи Л.О., заінтересованих осіб ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Мліївської сільської ради Черкаського району Черкаської області, ОСОБА_3 (представник адвокат Ріпа Л.О.), ОСОБА_2 , Черкаський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки,

про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

УСТАНОВИВ:

У провадженні Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області перебуває цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Мліївської сільської ради Черкаського району Черкаської області, ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , Черкаський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Заявник зазначає, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є його донькою, входить до складу його сім`ї, хворіє з дитинства, мала статус інваліда з дитинства віком до 18 років, а на даний час донька досягла повноліття, є особою з інвалідністю І А групи безтерміново, потребує постійного стороннього догляду, не усвідомлює своєї поведінки та потребує нагляду і турботи.

Заявник просить визнати ОСОБА_3 недієздатною, встановити над нею опіку та призначити його її опікуном.

Орган опіки та піклування звернувся до суду із заявою про розгляд справи без участі його представника, проти задоволення заяви не заперечує.

Заінтересована особа, стосовно якої вирішується питання про визнання недієздатною ОСОБА_3 - відповідно до висновку судово-психіатричного експерта на теперішній час не здатна усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними та за своїм психічним станом здоров`я не здатна брати участь в судових засіданнях та надавати пояснення по суті справи.

У судовому засіданні заявник підтримав подану заяву, просив її задовольнити.

Інші учасники проти задоволення заяви не заперечували.

Дослідивши матеріали справи суд дійшов такого.

Положеннями п. 1 ч. 2 ст.293ЦПК України передбачено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання фізичної особи недієздатною.

Відповідно до ч. 1 ст.39ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх та (або) керувати ними.

Положеннями ч. 3 ст.296ЦПК України передбачено, що заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

Заявник ОСОБА_1 є батьком ОСОБА_3 , що підтверджується наявною у матеріалах справи копією свідоцтва про народження ОСОБА_3 (а.с. 6).

У силу положень ч. 3 ст.296ЦПК України ОСОБА_1 є належним заявником у даній справі.

У свідоцтві про народження матір`ю ОСОБА_3 зазначена ОСОБА_2 .

ОСОБА_3 проживає та зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . Вона входить до складу сім`ї своїх батьків ОСОБА_1 та ОСОБА_2 (а.с. 8, 11).

ОСОБА_3 є особою з інвалідністю І «А» групи, потребує постійного стороннього догляду, що підтверджується довідкою до акта огляду міжрайонної МСЕК №2 від 14.04.2022 серії 12 ААВ №635556 (а.с. 10).

З висновку судово-психіатричного експерта від 31.03.2023 № 165 вбачається, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає на хронічний стійкий психічний розлад - важку розумову відсталість з мовленевими та емоційно-вольовими порушеннями, що виникла внаслідок раннього органічного ураження центральної нервової системи (дитячий церебральний параліч) з вогнищевою неврологічною симптоматикою спастичною тетраплегією, через що вона не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними (а.с. 48-49).

За таких обставин суд вважає обґрунтованою вимогу заявника про визнання ОСОБА_3 недієздатною.

Відповідно до ч. 1 ст.60ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Положеннями ч. 4 ст.63ЦК України передбачено, що опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Згідно з ч. 1 ст.300ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Згідно з поданням органу опіки та піклування виконавчого комітету Мліївської сільської ради, затвердженого рішенням виконкому Мліївської сільської ради від 18.12.2023 №287, вказаний орган зазначає, що догляд за ОСОБА_4 здійснює її батько ОСОБА_1 . У сім`ї створені доброзичливі відносини. Крім заявника відсутні інші особи, які б виявили бажання здійснювати догляд за Милокост Анастасією, тому орган опіки та піклування просить суд призначити ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_3 .

Відповідно до п. 3.1. Правил опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства освіти України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26.05.1999 № 34/166/131/88 при призначенні опікуна (піклувальника) беруться до уваги його можливості виконувати опікунські обов`язки, стосунки між ним та підопічним. Опікун чи піклувальник призначається лише за його згодою і, як правило, з числа родичів чи близьких підопічному осіб.

Дослідивши матеріали справи суд дійшов висновку, що заявник ОСОБА_1 не має обмежень, передбачених ст. 64 ЦК України, щодо призначення його опікуном ОСОБА_3 .

Заявник позитивно характеризується за місцем проживання, згідно з висновком КНП «Городищенський ЦПМСД» є здоровим (а.с. 13, 14).

З Акта обстеження матеріально-побутових умов сім`ї заявника від 02.05.2022, складеного представниками Мліївської сільської ради, вбачається, що ОСОБА_1 разом з дружиною виховує трьох дітей, родина забезпечена усім необхідним для повноцінного розвитку дітей (а.с. 12).

Управління соціального захисту населення Черкаської РДА на ухвалу суду від 10.11.2023 про витребування доказів надало довідку про те, що державна соціальна допомога на догляд на дитину з інвалідністю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до виповнення дитині 18 років, була призначена і виплачувалася як матері дитини ОСОБА_2 (з 03.02.2005 до 31.07.2014; з 22.01.2018 до 08.03.2022), так і батькові - заявнику ОСОБА_1 (з 01.08.2014 до 21.01.2018) (а.с.103).

Згідно з ч. 1 ст. 40 ЦК Українифізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років, що передбачено ч. 6 ст. 300 ЦПК України.

Ураховуючи стан здоров`я ОСОБА_3 , висновок судово-психіатричного експерта, у якому зазначено що ОСОБА_3 не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, суд визначає максимальний строк дії рішення - два роки, який рахується з дати набрання законної сили даним рішенням суду.

Положеннями п. 2 ч. 3ст.133ЦПК України передбачено, що до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати, пов`язані з залученням експертів та проведенням експертизи.

Черкаська філія судово-психіатричних експертиз своїм листом від 14.04.2023 №343/01-02 повідомила суд, що вартість проведеної судової експертизи становить 5379,40 грн, та просила віднести ці витрати на рахунок держави на підставі ч. 2 ст. 299 ЦПК України.

Керуючись ст. 263-265, 293, 299, 300 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Мліївської сільської ради Черкаського району Черкаської області, ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , Черкаський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна - задовольнити.

Визнати недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визначити строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною - два роки з дати набрання даним рішенням законної сили.

Судові витрати за проведення судово-психіатричної експертизи експертами Черкаської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» у розмірі 5379,40 (п`ять тисяч триста сімдесят дев`ять грн 40 коп.) грн віднести на рахунок Державного бюджету України (реквізити для оплати експертизи: 04803492, ДУ «ІСП МОЗ України», UA158201720313251005201007077, призначення платежу «Черкаська філія ДУ «ІСП МОЗУ», за проведення експертизи ОСОБА_3 ». МФО 820172 ДКСУ у Подільському районі м. Києва).

Повернути медичні документи ОСОБА_3 заявнику ОСОБА_1 .

Копію рішення суду після набрання ним законної сили направити органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Роз`яснити, що згідно з ч. 7, 8 ст.300ЦПК України клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Апеляційна скарга може бути подана до Черкаського апеляційного суду протягом 30 днів з дня проголошення рішення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_1 , інші дані не відомі.

Заінтересована особа: Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Мліївської сільської ради Черкаського району Черкаської області, код ЄДРПОУ 04408465, місцезнаходження: вул. Данила Кушнира, 67, с. Мліїв, Черкаський район, Черкаська область, інші дані не відомі.

Заінтересована особа: ОСОБА_2 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_1 , інші дані не відомі.

Заінтересована особа: Черкаський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

Особа, стосовно якої вирішується питання про визнання її недієздатною: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_1 , інші дані не відомі.

Головуючий суддя Літвінова Г.М.

Присяжні: Савченко І.М.

Яковенко А.В.

Дата ухвалення рішення24.01.2024
Оприлюднено25.01.2024
Номер документу116492652
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —691/415/22

Рішення від 24.01.2024

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Рішення від 24.01.2024

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 27.01.2023

Цивільне

Городищенський районний суд Черкаської області

Подорога Л. В.

Ухвала від 23.01.2023

Цивільне

Городищенський районний суд Черкаської області

Подорога Л. В.

Ухвала від 09.01.2023

Цивільне

Городищенський районний суд Черкаської області

Подорога Л. В.

Ухвала від 19.10.2022

Цивільне

Городищенський районний суд Черкаської області

Подорога Л. В.

Ухвала від 19.10.2022

Цивільне

Городищенський районний суд Черкаської області

Подорога Л. В.

Ухвала від 02.06.2022

Цивільне

Городищенський районний суд Черкаської області

Подорога Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні