Ухвала
від 23.01.2024 по справі 332/5279/23
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Справа № 332/5279/23

Провадження №: 2/332/283/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 січня 2024 р. м. Запоріжжя

Заводський районнийсуд м.Запоріжжя у складі: головуючого судді: Погрібної О.М., за участю секретаря судового засідання Мацинської О.Є., розглянувши в підготовчому судовому засіданні позовну заяву адвоката Шкабуро Олександра Віталійовича в інтересах ОСОБА_1 до Малобілозерської сільської військової адміністрації Василівського району Запорізької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

встановив:

До Заводського районного суду м. Запоріжжя надійшла позовна заява (уточнена) адвоката Шкабуро Олександра Віталійовича в інтересах ОСОБА_1 до Малобілозерської сільської військової адміністрації Василівського району про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Ухвалою суддіЗаводського районногосуду м.Запоріжжя області від 17 жовтня листопада 2023 року було відкрито провадження у справі та призначено її до розгляду в судовому засіданні в порядку загального позовного провадження.

Позивач ОСОБА_1 та його представник адвокат Шкабуро О.В., які про день, час та місце проведення підготовчого судового засідання повідомлені належним чином, в підготовче судове засідання не з`явилися, адвокат Шкабуро О.В. надав заяву про проведення підготовчого судового засідання за його та позивача відсутності та про витребування копії спадкової справи, відкритої після смерті ОСОБА_2 .

Представник відповідача Малобілозерської сільськоївійськової адміністраціїВасилівського районуЗапорізької області, який про день, час та місце проведення підготовчого судового засідання повідомлений належним чином, в судове засідання не з`явилася, про причини неявки суд не повідомив.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, розглянувши заявлене представником позивача клопотання, вважає, що заявлене клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Приписами положень діючого ЦПК України визначено, що під час розгляду цивільних справ суд зобов`язаний сприяти у здійсненні та охороні гарантованих Конституцією і законами України прав, свобод чи інтересів фізичних або юридичних осіб, вживати заходів щодо всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин справи. З метою з`ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази.

Відповідно до ч.1 ст.84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів разом з поданням позовної заяви.

Згідно з ч.2 ст.13 ЦПК України, збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених законом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадку, передбачених законом.

Як зазначено у висновку, викладеному в постанові Верховного Суду від 09 вересня 2020 року по справі № 304/1500/17-ц (провадження № 61-1470св20), визначення позивачем у позові складу сторін у справі (позивача та відповідача) має відповідати реальному складу учасників спору у спірних правовідносинах та має на меті ефективний захист порушених прав (свобод, інтересів) особи, яка вважає, що вони порушені, із залученням необхідного кола осіб, які мають відповідати за позовом. Незалучення до участі у справі особи як співвідповідача за умови наявності обов`язкової процесуальної співучасті є підставою для відмови у задоволенні позову через неналежний суб`єктний склад.

Копія спадкової справи належить до нотаріальної таємниці, відповідно дост. 8 Закону України «Про нотаріат».

Враховуючи те, що орган місцевого самоврядування залучається до участі у справі цієї категорії в якості відповідача виключно у випадку відсутності інших спадкоємців після померлої ОСОБА_2 , з метою встановлення належного складу сторін у справі, суд приходить до висновку про обґрунтованість клопотання представника позивача та про витребування у приватного нотаріуса Запорізького міського нотаріального округу Салтан Валерії Валеріївни копії спадкової справи після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Пунктом 4 частини 2 статті 223ЦПК України передбачено, що суд відкладає підготовче засідання, в межах визначного вказаним Кодексом строку підготовчого провадження, у зв`язку з необхідністю витребування нових доказів, у випадку коли учасник справи обґрунтував неможливість заявлення відповідного клопотання в межах підготовчого провадження;

Відповідно до п.4 ч.5 ст.198 ЦПК України суд може оголосити перерву у підготовчому засіданні у разі необхідності витребування нових (додаткових) доказів.

З урахуванням вищевикладеного, суд приходить до висновку про необхідність оголошення перерви у підготовчому судовому засіданні.

Керуючись ст. ст.53, 84,197,198,223,259-260 ЦПК України, -

постановив:

Клопотання представникапозивача ОСОБА_3 про витребуваннядоказів, - задовольнити.

Оголосити перерву в підготовчому судовому засіданні до 13 лютого 2024 року о 09.50 годині в приміщенні Заводського районного суду м. Запоріжжя за адресою: м. Запоріжжя вул.Мирослава Симчича, 65.

Витребувати у приватного нотаріуса Запорізького міського нотаріального округу Салтан Валерії Валеріївни (69035, м.Запоріжжя, вул.Незалежної України, буд.82, приміщення 27) копію спадкової справи після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Витребувані докази надати суду в строк до 10.02.2024.

Роз`яснити, що відповідно до ч.7,8 ст.84 ЦПК України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

В судове засідання викликати учасників справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається, за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://court.gov.ua/fair.

Суддя: О.М.Погрібна

Дата ухвалення рішення23.01.2024
Оприлюднено25.01.2024
Номер документу116495975
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —332/5279/23

Рішення від 11.03.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Погрібна О. М.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Погрібна О. М.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Погрібна О. М.

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Погрібна О. М.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Погрібна О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні