Ухвала
від 23.01.2024 по справі 609/620/23
ШУМСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа № 609/620/23

2/609/4/2024

23 січня 2024 року Шумський районний суд Тернопільської області

в складі: головуючого судді: Ковтуновича О.В.

при секретарі судового засідання: Сандулович О.М.

за участю:

позивача: ОСОБА_1

представника позивача: адвоката, Никитюка Г.І.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м. Шумськ цивільну справу № 609/620/23 за позовом ОСОБА_1 до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Агро-Лан», Товариства з обмеженою відповідальністю «Західна Агровиробнича Компанія» про скасування державної реєстрації права оренди за Додатковою угодою від 29.05.2018 р.,

В С Т А Н О В И В :

Шумським районним судом Тернопільської області в порядку загального позовного провадження розглядається цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Агро-Лан», Товариства з обмеженою відповідальністю «Західна Агровиробнича Компанія» про скасування державної реєстрації права оренди за Додатковою угодою від 29.05.2018 р.

Ухвалою Шумського районного суду Тернопільської області від 21 липня 2023 року прийняти до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

28 вересня 2023 року від представника позивача ОСОБА_1 адвоката,Никитюка Г.І. надійшло клопотання про призначення почеркознавчої експертизи,яке мотивуєтим,що позивачзаперечує фактпідписання вякості Орендодавцяу розділі«Підписи сторінза угодою»Додаткової угодивід 29.05.2018р. тазазначає,що підписне її,у зв`язкуіз чимпросить призначитиу справісудово-почеркознавчуекспертизу, на вирішення якої поставити такі питання:

1. Чи виконано підпис від імені особи ОСОБА_1 який проставлений у документі під назвою «Додаткова угода (про заміну сторони та внесення змін до Договору оренди) від 29.05.2018 р., який знаходиться у графі «Підписи Сторін за Угодою» навпроти слова «Орендодавець» тією ж особою, тобто ОСОБА_1 , чи іншою особою?

Проведення судової почеркознавчої експертизи просить доручити Тернопільському відділенню Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (вул. Шашкевича, 1, м. Тернопіль, 46008). Оплату проведення експертизи сторона ОСОБА_1 гарантує. На час проведення експертизи провадження по даній справі зупинити.

02 січня 2024 року на адресу Шумського районного суду Тернопільської області надійшло клопотання Тернопільського відділення Київського науково - дослідного інституту судових експертиз про надання додаткових матеріалів, а саме:

- примірника додаткової угоди від 29 травня 2018 року, якщо такий зберігається у позивача чи у реєстратора (оригінал угоди, котрий є у матеріалах справи, долученого відповідачем);

- вільних зразків підписів та почерку ОСОБА_1 у буд-яких документах, написаних та підписаних нею на протязі (орієнтовно) 2000-2020 років. Зразки просить надати в кількості 6-8 документів, а також надати вільні зразки рукописного тексту (на 3-4 аркушах);

- експерементальних (відібраних у судовому засіданні) зразків підписів (на 5-7 арк.) та почерку (на 5-7 арк.) ОСОБА_1 .

Ухвалою Шумського районного суду Тернопільської області від 04 січня 2024 року поновлено провадження у цивільній справі № 609/620/23 за позовом ОСОБА_1 до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Агро-Лан», Товариства з обмеженою відповідальністю «Західна Агровиробнича Компанія» про скасування державної реєстрації права оренди за Додатковою угодою від 29.05.2018 р. Продовжено розгляд цивільної справи у підготовчому судовому засіданні 23 січня 2024 року о 10 год. 30 хв. з участю сторін.

У підготовчому судовому засіданні позивач та її представник не заперечили щодо клопотання експерта Тернопільського відділення Київського науково - дослідного інституту судових експертиз про надання додаткових матеріалів.

Також, позивач та її представник заявили клопотання в якому просять:

- долучити до матеріалів справи документи в яких містяться вільні зразки підписів та почерку ОСОБА_1 , які знаходилися вдома в останньої, а саме: (оригінал цивільного позову в межах кримінального провадження №609/1032/17, із копією супровідного листа; оригінал акту прийому передачі виконаних робіт по наданню юридичних послуг по договору №94/18 від 05 вересня 2018 року; оригінал апеляційної скарги на рішення Шумського районного суду Тернопільської області від 23 жовтня 2018 року; оригінал касаційної скарги на постанову Тернопільського апеляційного суду від 20 грудня 2018 року, разом із ухвалою Верховного Суду від 30 січня 2019 року; оригінал заяви до голови районної ради від 12 березня 2019 року; оригінал заяви до голови Темногаєцької сільської ради від 13 лютого 2019 року);

- витребувати з матеріалів цивільної справи №609/715/18, вільні зразки підпису ОСОБА_1 , а саме аркуши справи: 2, 3, 38, 42, 43, 44, 45, 52, 92 та долучити тимчасово до матеріалів даної справи;

- витребувати з матеріалів кримінального провадження №609/1032/17 вільні зразки підпису та почерку ОСОБА_1 , а саме аркуши справи: 34, 35, 43, 44, 84, 90, 109 та долучити тимчасово до матеріалів даної справи;

- матеріали справи направити для проведення експертизи згідно ухвали суду;

- долучити відібрані судом зразки експерементальних підписів та почерку ОСОБА_1 .

Інші учасники процесу у підготовче судове засідання не з`явилися, хоча належним чином повідомлялися про день, час та місце розгляду справи.

Суд, дослідивши матеріали клопотання, заслухавши пояснення позивача та її представника, дійшов наступного висновку.

Згідно із частиною першою ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом.

Пункт 4 ч. 5 ст.12ЦПК України передбачає, що суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до вимог ч.1 ст.103 Цивільного процесуального кодексу України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Частина 1стаття 104 Цивільного процесуального кодексу України, про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Згідно п.2 ч.6ст.72 ЦПК Україниексперт має право заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом.

Згідно п.4 ч.5ст.12ЦПК Українисуд сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених Кодексом.

Згідно ч.6ст.84 ЦПК Українибудь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Порядок призначення судової експертизи у науково-дослідних судово-експертних установах міністерства юстиції України, обов`язки, права та відповідальність судового експерта, організація та оформлення їх результатів визначається Законом України Про судову експертизу, Цивільним процесуальним кодексом України, Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз та науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та іншими нормативно-правовими актами з питань судової експертизи.

Так, відповідно до ст. 1 Закону України «Про судову експертизу» судова експертиза - це дослідження на основі спеціальних знань у галузі науки, техніки, мистецтва, ремесла тощо об`єктів, явищ і процесів з метою надання висновку з питань, що є або будуть предметом судового розгляду.

Згідно ч. 1ст.107ЦПК України матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи. Суд може також заслухати призначених судом експертів з цього питання. Копії матеріалів, що надаються експерту, можуть залишатися у матеріалах справи.

Частиною 1статті 109ЦПК України у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Згідно підп.1.3 п.1 Глави 1 Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженихнаказом Міністерства юстиції України 08.10.1998№ 53/5(у редакціїнаказу Міністерства юстиції України 26.12.2012 №1950/5) для проведення дослідження орган, який призначив експертизу (залучив експерта), повинен надати експерту вільні, умовно-вільні та експериментальні зразки підпису особи, яка підлягає ідентифікації, а відтак суд приходить до висновку про наявність фактичних та правових підстав для задоволення клопотання експерта про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення судової експертизи.

За положеннямистатті 107 ЦПК Україниматеріли, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд, з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи. Експерт не має права з власної ініціативи збирати матеріали для проведення експертизи.

Відповідно до Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженихнаказом Міністерства юстиції України наказом №53/5 від 08.10.1998, а саме п. 1.1 об`єктом почеркознавчої експертизи є почерковий матеріал, в якому відображені ознаки почерку певної особи у тому обсязі, в якому їх можна виявити для вирішення поставлених завдань. Для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів надаються оригінали документів

За п. 1.3. рекомендацій для проведення досліджень орган (особа), який (яка) призначив (ла) експертизу (залучив (ла) експерта), повинен (на) надати експерту вільні, умовно-вільні та експериментальні зразки почерку (цифрових записів, підпису) особи, яка підлягає ідентифікації. Вільними зразками є рукописні тексти, рукописні записи (літерні та цифрові), підписи, достовірно виконані певною особою до відкриття кримінального провадження, провадження у справах про адміністративні правопорушення, цивільних, адміністративних чи господарських справах і не пов`язані з їх обставинами; умовно-вільними є зразки почерку та (або) підпису, виконані певною особою до відкриття провадження у справі, але пов`язані з обставинами цієї справи або виконані після відкриття провадження у справі та є як пов`язаними зі справою, так і не пов`язаними з її обставинами; експериментальні зразки почерку та (або) підпису, що виконані за завданням органу (особи), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), у зв`язку з призначенням такої експертизи.

Перед приєднанням вільних та умовно-вільних зразків до матеріалів справи орган (особа), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), має пред`явити їх особі, яка підлягає ідентифікації. У документі, що є підставою для проведення експертизи, орган (особа), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), зобов`язаний (зобов`язана) зазначити документи, у яких містяться вільні, умовно-вільні зразки почерку та (або) підпису особи.

У разі неможливості пред`явити зазначені зразки (смерть виконавця, від`їзд тощо) як зразки слід надавати документи або інші папери, на яких рукописні тексти (підписи) достовірно виконані особою, щодо якої ставиться питання з ідентифікації її як виконавця досліджуваного рукопису (наприклад, заяву про отримання паспорта (форма № 1), паспорт, різного роду посвідчення, на яких є власноручний підпис, тощо).

Вільні зразки за п. 1.5 рекомендацій по змозі повинні відповідати об`єкту, який досліджується, за часом виконання, за видом матеріалів письма (папір, олівець, кулькова ручка тощо), за формою документа (накладні, відомості тощо), за його змістом та цільовим призначенням.

Якщо текст (підпис), що досліджується, виконано друкованими літерами або спеціальним шрифтом, слід по змозі надати вільні зразки аналогічного характеру.

Пунктом 1.6 рекомендацій встановлено, що відбирати експериментальні зразки почерку необхідно у два етапи. На першому етапі особа, почерк якої підлягає ідентифікації, виконує текст за тематикою, близькою до досліджувального об`єкта, у звичних умовах (сидячи за столом, із звичним приладдям письма, при денному освітленні). На другому етапі зразки відбираються під диктовку тексту, аналогічного за змістом тому, що досліджується, або спеціально складеного тексту, який містить фрази, слова і цифри, узяті з рукописного тексту, що досліджується. На цьому етапі зразки відбираються в умовах, що максимально наближаються до тих, у яких виконувався рукописний текст, що досліджується, тобто в тій самій позі (лежачи, стоячи тощо), таким самим приладдям письма та на папері того самого виду (за розміром, лінуванням, характером поверхні тощо), що й документ, який досліджується. Якщо буде помічено, що той, хто пише, намагається змінити свій почерк, темп диктовки слід прискорити.

Якщо дослідженню підлягає рукописний текст, то вільні та експериментальні зразки надаються у вигляді текстів. При дослідженні підписів та обмежених за обсягом рукописних записів (буквених та цифрових) вільні та експериментальні зразки надаються як у вигляді відповідних текстів (записів), так і у вигляді підписів.

Експериментальні зразки за п. 1.7 рекомендацій посвідчуються органом (особою), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта). У посвідчувальному написі зазначаються прізвище, ім`я та по батькові виконавця, а також особливості зразка (написані лівою рукою, спеціальним шрифтом тощо).

Як вільні, так і експериментальні зразки буквеного або цифрового письма бажано надавати не менше ніж на 15 аркушах. Чим коротший досліджуваний текст (запис), тим більша потреба у вільних зразках. Вільні зразки підпису надаються по змозі не менше ніж на 15 документах, експериментальні - у кількості не менше 5 - 8 аркушів (п. 1.8 рекомендацій).

При вилученні вільних зразків підписів особи, від імені якої виконано досліджуваний підпис, рекомендацій за п. 1.10 слід відшукувати документи з варіантом підпису, найбільш схожим на підпис, що досліджується. Такі підписи найчастіше зустрічаються у документах, аналогічних досліджуваному.

При відібранні експериментальних зразків підпису особи, від імені якої виконано підпис, слід запропонувати їй розписатися всіма застосовуваними нею варіантами підписів.

Якщо з певних причин виконати будь-які вимоги, що стосуються відбирання та надання зразків, не було можливості, про це слід указати в документі про призначення експертизи (залучення експерта).

Відповідно до ч.6ст.72 ЦПК Україниексперт має право заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом.

Оскільки встановлення обставин, на які посилається позивачка та її представник, має істотне значення для вирішення справи, а надані раніше в розпорядження експерта матеріали справи, є недостатнім для дачі висновку, клопотання експерта про надання додаткових матеріалів, необхідних для дачі висновку, також клопотання представника позивачки про витребування та долучення додаткових документів необхідних для проведення експертизи, клопотання підлягають задоволенню.

У підготовчомусудовому засіданні,яке відбулося23січня 2024року судомбуло відібраноу позивача ОСОБА_1 експериментальні зразки підпису на 7-ми акркушах та експериментальні зразки її почерку на 5- ти аркушах.

Відповідно до ч.3 ст.210 ЦПК України провадження у справі на стадії її розгляду по суті зупиняється тільки з підстав, встановлених пунктами 1-3 частини першої статті 251 та пунктами 1-3 частини першої статті 252 цього Кодексу.

Згідно із п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Відповідно до п.9 ч.1 ст.253 ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 5 частини першої статті 252 цього Кодексу, - на час проведення експертизи.

Враховуючи наведене, суд вважає за необхідне провадження у справі слід зупинити на час проведення експертизи.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 103-109, 197-198, 251-253, 353 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання експерта Тернопільського відділення Київського науково - дослідного інституту судових експертиз про надання додаткових матеріалів- задовольнити.

Для виконання ухвали Шумського районного суду Тернопільської області від 28 вересня 2023 року в частині, що стосується призначення судової почеркознавчої експертизи, у розпорядження експерта направити відібрані усудовому засіданніексперементальні зразкипочерку ОСОБА_1 на 5-тиаркушах таексперементальні зразки підпису ОСОБА_1 на 7-ми аркушах; оригінал Додаткової угоди від 29 травня 2018 року.

Витребувати з матеріалів цивільної справи №609/715/18, вільні зразки підпису ОСОБА_1 , а саме аркуши справи: 2, 3, 38, 42, 43, 44, 45, 52, 92.

Витребувати з матеріалів кримінального провадження №609/1032/17, вільні зразки підпису та почерку ОСОБА_1 , а саме аркуши справи: 34, 35, 43, 44, 84, 90, 109.

Заяву представника позивачки - ОСОБА_2 про долучення додаткових документів, що містять взірці підписів та почерку ОСОБА_1 та витребування додаткових матеріалів в яких наявні вільні зразки підпису та почерку ОСОБА_1 задовольнити.

Долучити до матеріалів цивільної справи додаткові документи, в яких містяться взірці підписів та почерку ОСОБА_1 та надати їх в розпорядження експерта, а саме :

- оригінал цивільного позову в межах кримінального провадження №609/1032/17, із копією супровідного листа;

- оригінал акту прийому передачі виконаних робіт по наданню юридичних послуг по договору №94/18 від 05 вересня 2018 року;

- оригінал апеляційної скарги на рішення Шумського районного суду Тернопільської області від 23 жовтня 2018 року;

- оригінал касаційної скарги на постанову Тернопільського апеляційного суду від 20 грудня 2018 року, разом із ухвалою Верховного Суду від 30 січня 2019 року;

- оригінал заяви до голови районної ради від 12 березня 2019 року;

- оригінал заяви до голови Темногаєцької сільської ради від 13 лютого 2019 року.

Провадження у цивільній справі № 609/620/23 за позовом ОСОБА_1 до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Агро-Лан», Товариства з обмеженою відповідальністю «Західна Агровиробнича Компанія» про скасування державної реєстрації права оренди за Додатковою угодою від 29.05.2018 р. зупинити на час проведення експертизи.

Після отримання витребуваних матеріалів негайно направити до Тернопільського відділенняКиївського науково-дослідногоінституту судовихекспертиз.

Ухвала може бути оскаржена до Тернопільського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Повний текст ухвали судускладено 23 січня 2024року.

Суддя: Олег КОВТУНОВИЧ

Дата ухвалення рішення23.01.2024
Оприлюднено25.01.2024
Номер документу116498624
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування державної реєстрації права оренди за Додатковою угодою від 29.05.2018 р

Судовий реєстр по справі —609/620/23

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Ковтунович О. В.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Ковтунович О. В.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Ковтунович О. В.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Ковтунович О. В.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Ковтунович О. В.

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Ковтунович О. В.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Ковтунович О. В.

Ухвала від 07.08.2023

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Ковтунович О. В.

Ухвала від 21.07.2023

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Ковтунович О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні