Ухвала
від 16.01.2024 по справі 686/10324/21
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/10324/21

Провадження № 2/686/11/24

УХВАЛА

16 січня 2024 року м. Хмельницький

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області в складі:

головуючого судді Колієва С.А.

секретаря судового засідання Кучерук Н.В.

за участю:

представника позивача ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2 ОСОБА_3 ,

представника відповідача ЖБК «Подільський край» Роговського І.Ф.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Хмельницький в підготовчому провадженні цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Подільский» до ОСОБА_2 , Житлово-юудівельного кооперативу «Подільський край», треті особи державний реєстратор комунального підприємства «Чемеровецьке бюро нерухомості» Євграфов Олександр Сергійович, товариство з обмеженою відповідальністю «Реалті-Офіс» про скасування рішення про державну реєстрацію права власності

встановив:

В провадженні Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області знаходиться цивільна справа за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Подільский» до ОСОБА_2 , Житлово-юудівельного кооперативу «Подільський край», треті особи державний реєстратор комунального підприємства «Чемеровецьке бюро нерухомості» Євграфов Олександр Сергійович, товариство з обмеженою відповідальністю «Реалті-Офіс» про скасування рішення про державну реєстрацію права власності.

Представником відповідача ОСОБА_2 адвокатом Ткач Я.С. подано клопотання в якому остання просила зупинити провадження у даній справі до вирішення (набрання законної сили судовим рішенням) у справі №924/1225/21. В обґрунтування поданої заяви зазначено, що рішенням господарського суду Хмельницької області у справі №924/1225/21 від 19.04.2022 року був задоволений частково позов ОСОБА_2 до ОСББ «Подільський» про визнання рішення недійсним та визнано недійсними рішення, оформлене протоколом загальних зборів ОСББ «Подільський» №2 від 16.10.2020 року, яким ОСОБА_4 обрано головою правління ОСББ «Подільський» та, яке оформлене протоколом засідання правління ОСББ «Подільський» від 24.12.2020 року в частині обрання ОСОБА_4 головою правління ОСББ «Подільський»; скасовані внесені державним реєстратором Управління з питань державної реєстрації Хмельницької міської ради зміни до відомостей про ОСББ «Подільський», що не пов`язані зі змінами до установчих документів щодо зміни керівника та складу підписантів юридичної особи та щодо інформації для здійснення зв`язку з юридичною особою, пов`язані із визнанням недійсними рішення, оформленого протоколом засідання правління ОСББ «Подільський» від 24.12.2020 року в частині обрання ОСОБА_4 головою правління ОСББ «Подільський». Постановою Північно-західного апеляційного суду від 08.06.2023 року вказане рішення суду було залишено без змін. 18.10.2023 року постановою Верховного Суду постанову Північно-західного апеляційного суду від 08.06.2023 року у цій справі було скасовано, а справу направлено на новий розгляд до суду апеляційної інстанції. Зважаючи на те, що позов у цій справі поданий ОСОБА_4 , як головою ОСББ «Подільський», вказана справа не може бути розглянута до вирішення господарської справи №924/1225/21, предметом якої є по суті законність обрання ОСОБА_4 головою правління ОСББ «Подільський».

В судовому засіданні представник відповідача ОСОБА_2 адвокат Ткач Я.С. клопотання підтримала, просила його задовольнити. Зазначила, що предметом розгляду господарської справи №924/1225/21, є законність рішень протоколу загальних зборів ОСББ «Подільський» та протоколу засідання правління ОСББ «Подільський» якими зокрема було обрано головою правління ОСББ «Подільський» Сарафіна В.Ф. Позов у цій справі поданий ОСОБА_4 , як головою правління ОСББ «Подільський». Таким чином, у випадку залишення в силі рішення господарського суду Хмельницької області у справі №924/1225/21 від 19.04.2022 року, фактичним наслідком буде констатація факту, що даний позов від імені ОСББ «Подільський» поданий неповноважною особою, а отже він не може бути розглянутий по суті та підлягає залишенню без розгляду.

Представник позивача ОСББ «Подільський» Івчук Ю.В. заперечив проти задоволення клопотання та зупинення провадження у справі. Зазначив, що підстав, передбачених п.6 ч.1 ст.251 ЦПК України для зупинення розгляду даної справи до вирішення господарської справи №924/1225/21 не має, зібрані у справі докази дозволяють суду встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду та вирішити справу по суті. Крім того, просив врахувати, що дана справа вже тривалий час перебуває у провадженні суду та зупинення у ній провадження призведе до ще більшого затягування її розгляду.

Представник відповідача ЖБК «Подільський край» Роговський І.Ф. заперечив проти задоволення поданого клопотання. Вважав, що підстав для зупинення провадження у цій справі до вирішення господарської справи №924/1225/21 не має.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи суд приходить до наступних висновків.

Положеннями частини першої статті 251ЦПК України передбачено ряд підстав для зупинення провадження, який є вичерпним.

Так, пунктом 6 частини першої вищевказаної норми права передбачено, що суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства,до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Зупинення провадження у справі це тимчасове припинення всіх процесуальних дій у справі, що викликане настанням зазначених у законі причин, що перешкоджають подальшому руху процесу, і щодо яких невідомо, коли вони можуть бути усунені.

З огляду на вимоги закону, для вирішення питання про зупинення провадження у справі суду слід у кожному конкретному випадку з`ясовувати: як пов`язана справа, яка розглядається, зі справою, що розглядається іншим судом; чим обумовлюється об`єктивна неможливість розгляду справи.

Неможливість розгляду справи до вирішення справи іншим судом полягає в тому, що обставини, які розглядаються іншим судом, не можуть бути встановлені судом самостійно у даній справі.

Пов`язаність справ полягає у тому, що рішення іншого суду, який розглядає справу, встановлює обставини, що впливають на збирання та оцінку доказів у даній справі. Ці обставини повинні бути такими, що мають значення для даної справи.

За пунктом 5 частини першої статті 253ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 6 частини першої статті 251 цього Кодексу, до набрання законної сили судовим рішенням, від якого залежить вирішення справи.

Пленум Верховного Суду України в абзаці 4 пункту 33 своєї постанови «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції» від 12 червня 2009 року № 2зазначив, що, визначаючи наявність передбачених цивільним процесуальним законодавством підстав, за яких провадження у справі підлягає обов`язковому зупиненню, суд повинен, зокрема, враховувати, що така підстава для зупинення провадження у справі, як неможливість розгляду цивільної справи до вирішення іншоїсправи,щорозглядаєтьсявпорядку конституційного,цивільного, господарського, кримінального чи адміністративного судочинства, застосовується у тому разі, коли в цій іншій справі можуть бути вирішені питання, що стосуються підстав, заявлених у справі вимог, чи умов, від яких залежить можливість її розгляду.

Таким чином, необхідність в зупиненні провадження у справі виникає у випадку, якщо неможливо прийняти рішення у даній справі до ухвалення рішення в іншій справі. Тобто між справами, що розглядаються, повинен існувати тісний матеріально-правовий зв`язок, який виражається в тому, що факти, встановлені в одній із справ, будуть мати преюдиційне значення для іншої справи.

Предметом розгляду у даній справі є скасування рішення державного реєстратора КП «Чемеровецьке бюро нерухомості» Євграфова О.С. від 24.04.2018 року про державну реєстрацію права власності на приміщення загального користування загальною площею 16,4 кв.м., розташованого на 5 поверсі (3 під`їзд) в будинку АДРЕСА_1 за ОСОБА_2 з підстав незаконного, без згоди співвласників будинку, відчуження колишнім головою ЖБК «Підільський край» ОСОБА_5 вказаних приміщень, які фактично призначені для обслуговування власників квартир та комерційних приміщень.

Предметом розгляду господарської справи №924/1225/21 є законність рішень, оформлених протоколом загальних зборів ОСББ «Подільський» №2 від 16.10.2020 року, яким ОСОБА_4 обрано головою правління ОСББ «Подільський» та, яке оформлене протоколом засідання правління ОСББ «Подільський» від 24.12.2020 року в частині обрання ОСОБА_4 головою правління ОСББ «Подільський».

Зважаючи на предмет позову у цій справі та справі №924/1225/21 слід дійти висновку, що вирішення справи №924/1225/21 не свідчить про об`єктивну неможливість вирішення цієї справи, а зібрані у цій справі докази дозволяють встановити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

З огляду на викладе у задоволенні заявленого представником відповідача клопотання про зупинення розгляду справи слід відмовити.

На підставі викладеного, керуючись п.6 ч.1ст.251 ЦПК України

постановив:

У задоволенніклопотання представникавідповідача ОСОБА_2 адвокатаТкач Я.С.про зупиненняпровадження усправі до апеляційного перегляду справи № 924/1225/21 відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний тест ухвали буде виготовлено 22.01.2024 року.

Суддя:

Дата ухвалення рішення16.01.2024
Оприлюднено25.01.2024
Номер документу116499279
СудочинствоЦивільне
Сутьдержавну реєстрацію права власності

Судовий реєстр по справі —686/10324/21

Постанова від 07.05.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Ярмолюк О. І.

Постанова від 07.05.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Ярмолюк О. І.

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Ярмолюк О. І.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Ярмолюк О. І.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Ярмолюк О. І.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Колієв С. А.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Колієв С. А.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Колієв С. А.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Колієв С. А.

Ухвала від 07.08.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Колієв С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні