Ухвала
від 24.01.2024 по справі 337/2104/22
ХОРТИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

24 січня 2024 року

Справа №337/2104/22

Номер провадження 1-кп/337/36/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 січня 2024 року Хортицький районний суд м. Запоріжжя

у складі головуючого - судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4

захисника ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою по кримінальному провадженню у відношенні ОСОБА_4 , який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 307 КК України,

встановив:

У судовому засіданні прокурор заявив клопотання про продовження застосування запобіжного заходу ОСОБА_4 у вигляді тримання під вартою, посилаючись на те що, підстав для застосування йому більш м`якого запобіжного заходу не вбачається, раніше встановлені судом ризики, передбачені п.1,3 ч.1 ст.177 КПК України у вигляді можливості переховуватися від суду, впливати на свідків, самим перешкоджати кримінальному провадженню, не відпали та продовжують існувати.

Обвинувачений ОСОБА_4 просить у задоволенні клопотання прокурора відмовити, змінити запобіжний захід на домашній арешт, посилаючись на те, що він має на утриманні двох малолітніх дітей та матір-інваліда, які потребують його підтримки; наміру переховуватися від суду та перешкоджати кримінальному провадженню він не має.

Захисник просить обрати більш м`який запобіжний захід, посилаючись на те, що ризики, на які посилається прокурор не є доведеними, доводи щодо можливого переховування від суду та наміру перешкоджати кримінальному провадженні є голослівними, місцезнаходження свідків, які підлягають допиту у судовому засіданні наразі невідомо, тому вливати на них обвинувачений жодним чином не може.

Вирішуючи питання щодо продовження дії запобіжного заходу, суд виходить із того, що ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні особливо тяжкого умисного злочину, пов`язаного з незаконним обігом психотропних речовин в особливо великих розмірах з метою збуту, за який передбачено покарання виключно у вигляді позбавлення волі на строк від дев`яти до дванадцяти років, свою причетність до якого заперечив. При цьому, обвинувачений ОСОБА_4 раніше судимий, в т.ч. за аналогічне кримінальне правопорушення. В межах даного кримінального провадження він обвинувачується у вчиненні злочину в період іспитового строку, встановленого попереднім вироком суду, у зв`язку з чим у випадку визнання його винуватим покарання має бути призначено за сукупністю вироків на підставі ст.71 КК України, у вигляді позбавлення волі, до взяття під варту офіційно не працював, офіційних джерел доходу не мав, все це у сукупності дає підстави вважати, що обвинувачений, усвідомлюючи невідворотність відбуття покарання, у разі доведеності його вини, може переховуватися від суду, та впливати на свідка ОСОБА_6 та ОСОБА_7 про повторний допит якого заявлено клопотання з його боку, який під час допиту у судовому засіданні повідомляв, що обвинувачений чинив певний тиск на нього, від допиту у судовому засіданні свідка ОСОБА_6 , яка за доводами сторони обвинувачення є знайомою ОСОБА_4 , учасники провадження не відмовилися, тому, на глибоке переконання суду, ризик можливого впливу на свідків своєї актуальності не втратив.

Таким чином, суд вважає, що продовжують існувати ризики, передбачені п. 1, 3 ч. 1 ст.177 КПК України, та приходить до висновку про необхідність продовження строку дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів, так як інші, більш м`які, запобіжні заходи в достатній мірі не забезпечать виконання обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків.

Клопотання сторони захисту про зміну запобіжного заходу на домашній арешт задоволенню не підлягає, оскільки стійкість соціальних зв`язків суду не доведена, під час досудового слідства у період застосування до обвинуваченого запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту мати обвинуваченого зверталася з заявами до поліції щодо поведінки свого сина, доводи щодо наявності у ОСОБА_4 постійного місця мешкання не є переконливими, оскільки з досліджених у судовому засіданні доказів вбачається, що незадовго до затримання ОСОБА_4 орендував житло разом зі свідком ОСОБА_8 ; доказів на підтвердження необхідності стороннього догляду за матір`ю обвинуваченого та утримання ним дітей не надано, обраний на досудовому слідстві запобіжний захід у вигляді домашнього арешту не забезпечив належної процесуальної поведінки обвинуваченого ОСОБА_4 , у зв`язку з чим був змінений на тримання під вартою, тому суд вважає, що підстави для зміни запобіжного заходу відсутні.

Керуючись ст. 78, 176, 177, 183, 331, 369-372, 392 КПК України, суд-

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора задовольнити, у задоволенні клопотання обвинуваченого ОСОБА_4 про зміну запобіжного заходу на домашній арешт відмовити.

Продовжити строк застосування запобіжного заходу відносно обвинуваченого ОСОБА_4 , у вигляді тримання під вартою у Державній установі Запорізький слідчий ізолятор до 23 березня 2024 року, включно.

Копію ухвали направити Державній установі Запорізькій слідчий ізолятор - для виконання, захиснику, прокурору та ОСОБА_9 - для відома.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду протягом семі днів з дня її оголошення.

Суддя: ОСОБА_1

СудХортицький районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення24.01.2024
Оприлюднено25.01.2024
Номер документу116504631
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров'я населення Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів

Судовий реєстр по справі —337/2104/22

Ухвала від 06.05.2024

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Гончар О. С.

Ухвала від 26.04.2024

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Гончар О. С.

Ухвала від 05.04.2024

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

Вирок від 19.03.2024

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

Ухвала від 28.02.2024

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

Ухвала від 18.01.2024

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Дадашева С. В.

Ухвала від 24.01.2024

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

Ухвала від 02.01.2024

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

Ухвала від 29.11.2023

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

Ухвала від 11.10.2023

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні