Ухвала
від 24.01.2024 по справі 260/2899/22
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

і м е н е м У к р а ї н и

про залишення позовної заяви без розгляду

24 січня 2024 рокум. Ужгород№ 260/2899/22

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Луцович М.М., розглянувши у підготовчому судовому засіданні у порядку письмового провадження заяву представника позивача про залишення без розгляду позовної заяви ОСОБА_1 до Мукачівської міської територіальної виборчої комісії Мукачівського району Закарпатської області, політичної партії «За майбутнє», Закарпатської обласної організації політичної партії «За майбутнє» про визнання протиправними дій, визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Мукачівської міської територіальної виборчої комісії Мукачівського району Закарпатської області, політичної партії «За Майбутнє», Закарпатської обласної організації політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ», в якій просить: 1) Визнати протиправними дії Мукачівської міської територіальної виборчої комісії Мукачівського району Закарпатської області щодо надіслання Мукачівському міському голові повідомлення за №90 від 05.08.2022р. про прийняття ХХІ з`їздом Політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ» рішення про відкликання депутата Мукачівської міської ради за народною ініціативою - ОСОБА_1 , депутата Мукачівської міської ради VIII скликання; 2) Визнати протиправним та скасувати рішення ХХІ з`їзду Політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ» від 04.08.2022р. №8-ХХІ/22 «Про відкликання депутата Мукачівської міської ради Мукачівського району Закарпатської області ради VIII скликання ОСОБА_1 »; 3) Зобов`язати Мукачівську міську територіальну виборчу комісію Мукачівського району Закарпатської області прийняти постанову, якою відмовити у визнанні обраними депутатами наступних за черговістю кандидатів у депутати від територіальної організації політичної партії - Закарпатської обласної організації політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ», у зв`язку із прийняттям ХХІ з`їздом Політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ» рішення від 04.08.2022р. «Про відкликання депутата Мукачівської міської ради Мукачівського району Закарпатської області ради VIII скликання ОСОБА_1 ».

Ухвалою Закарпатського окружного адміністративного суду від 15.08.2022 року судом відкрито загальне позовне провадження в адміністративній справи за даним позовом.

Ухвалою Закарпатського окружного адміністративного суду від 28 жовтня 2022 року у підготовчому судовому засіданні зупинено провадження у справі № 260/2899/22 до набрання законної сили судового рішення Господарського суду Закарпатської області у справі №907/559/22.

Ухвалою Закарпатського окружного адміністративного суду від 28 грудня 2023 року поновлено провадження у даній адміністративній справі.

22 грудня 2023 року від уповноваженого представника позивача до суду надійшла заява про залишення позовної заяви без розгляду, відповідно до якої зазначає, що рішення від 04.08.2022 року №8-ХХІ/22 «Про відкликання депутата Мукачівської міської ради Мукачівського району Закарпатської області VІII скликання, ОСОБА_1 », яке є предметом оскарження в даній справі рішенням ХХV з`їзду Політичної партії «За майбутнє» від 18.12.2023 року скасовано та визнано таким, що втратило чинність. Оскільки на даний час предмет спору між сторонами відсутній, розгляд справи по суті не розпочато, позивач просить залишити позовну заяву без розгляду.

У підготовче судове засідання учасники справи не з`явилися, хоча були належним чином повідомлені про дату, час і місце проведення такого.

Від представника позивача 22.01.2024 надійшло клопотання про розгляд заяви про залишення позовної заяви без розгляду у відсутності позивача та представника.

Згідно з статтею 205 частини 2 пункту 3 КАС України якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

У зв`язку з неявкою у судове засідання всіх осіб, які беруть учать у справі, суд, керуючись частиною четвертою статті 229 КАС України не здійснював фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу та розглянув заяву про залишення позовної заяви без розгляду в порядку письмового провадження відповідно до частини дев`ятої статті 205 КАС України.

Розглянувши заяву представника позивача про залишення позову без розгляду, дослідивши матеріали адміністративної справи, суд приходить висновку про задоволення вказаної заяви, виходячи з наступного.

Згідно ст. 60 Кодексу адміністративного судочинства, представник (яким у суді може бути адвокат або законний представник, згідно ч. 1 ст. 57 КАС України), який має повноваження на ведення справи у суді, здійснює від імені особи, яку він представляє, її процесуальні права та обов`язки.

Положеннями п. 3 ч. 3 ст. 44 КАС України визначено, що учасники справи мають право подавати заяви та клопотання.

Згідно із положенням п. 5 ч. 1 ст. 240 КАС України, суд своєю ухвалою залишає позов без розгляду, якщо надійшла заява позивача про залишення позову без розгляду.

Положення цієї норми, відповідно до принципу диспозитивності (ч. 3 ст. 9 КАС України), передбачає право заявника розпоряджатися своїми вимогами на свій розсуд. Отже, підстави для відмови у задоволенні поданої заяви законодавством не передбачені, оскільки це є безумовним правом особи, яка звернулася до суду.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку про задоволення поданої представником позивача заяви про залишення позову без розгляду.

Керуючись ст. ст. 9, 44, 57, 60, 240, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

УХВАЛИВ:

Заяву представника позивача про залишення позовної заяви без розгляду - задовольнити.

Позовну заяву ОСОБА_1 до Мукачівської міської територіальної виборчої комісії Мукачівського району Закарпатської області, політичної партії «За майбутнє», Закарпатської обласної організації політичної партії «За майбутнє» про визнання протиправними дій, визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії залишити без розгляду.

Ухвала набирає законної сили у порядку встановленому статтею 256 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Восьмого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного тексту ухвали.

СуддяМ.М. Луцович

Дата ухвалення рішення24.01.2024
Оприлюднено26.01.2024
Номер документу116515309
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними дій, визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —260/2899/22

Ухвала від 24.01.2024

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Луцович М.М.

Ухвала від 28.12.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Луцович М.М.

Ухвала від 06.03.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Кузьмич Сергій Миколайович

Ухвала від 14.02.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Кузьмич Сергій Миколайович

Ухвала від 02.01.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Кузьмич Сергій Миколайович

Ухвала від 28.10.2022

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Луцович М.М.

Ухвала від 13.09.2022

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Луцович М.М.

Ухвала від 25.10.2022

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Луцович М.М.

Ухвала від 15.09.2022

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Луцович М.М.

Ухвала від 14.08.2022

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Луцович М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні