Ухвала
від 23.01.2024 по справі 449/1588/23
ПЕРЕМИШЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 449/1588/23

2-о/449/14/24

У Х В А Л А

"23" січня 2024 р. м.Перемишляни

Перемишлянський районний суд Львівської області в складі:

головуючого-судді: Борняка Р.О.,

при секретарі: Вовк О.С.,

представника заявника: адвоката Гайової Г.Б.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Перемишляни цивільну справу за заявою ОСОБА_1 в інтересах малолітнього ОСОБА_2 до Заінтересованої особи: Перемишлянського ВДРАЦС у Львівському районі ЗМУ МЮ (м. Львів) про встановлення факту батьківства, -

встановив:

ОСОБА_1 в інтересах малолітнього ОСОБА_2 звернулася в суд із заявою до Заінтересованої особи: Перемишлянського ВДРАЦС у Львівському районі ЗМУ МЮ (м. Львів) про встановлення факту батьківства.

В судовому засіданні представник заявника: адвокат Гайова Г.Б. заявила клопотання про призначення судової молекулярно-генетичної експертизи, використавши у ній результати експертного дослідження ДНК ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Крім цього просила зобов`язати комунальний заклад «Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експезтизи» «Дніпропетровської обласної ради» надіслати до Львівського науково-дослідного експертно- криміналістичного центрі МВС України результати експертного дослідження аналізу ДНК Мирона Ігора Зіновійовича, для подальшого проведення молекулярно-генетичної експезтизи.

Представник Перемишлянського ВДРАЦС у Львівському районі ЗМУ МЮ (м. Львів) в судове засідання не з`явився, належним чином був повідомлений про дату та місце розгляду справи, про причини своєї неявки суд не повідомив.

Вислухавши представника заявника, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню з огляду на таке.

Згідно ч.1 статті 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи (ч. 5 статті 81 ЦПК України).

Положеннями статті 76 ЦПК України встановлено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

До таких засобів, належать і висновки експертів.

Відповідно до ч.1 ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну (частини 4,5 ст. 103 ЦПК України).

Згідно ч.1 статті 104 ЦПК України, про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи. Враховуючи, що для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, суд вважає, що на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

Приймаючи до уваги, що позивач наполягає на проведенні експертизи, враховуючи, що в позовних вимогах стороною ставиться вимога, пов`язана із питанням щодо оспорювання батьківства, суд вважає за можливе задовольнити клопотання та призначити по даній справі судову генотипоскопічну експертизу, оскільки з`ясування обставин, що мають істотне значення для справи потребує спеціальних знань в області генетики.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи. Враховуючи, що для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, суд вважає, що на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 103,104,109, 252 ЦПК України, суд,-

ухвалив:

Клопотання - задовольнити.

Призначити судову молекулярно-генетичну експертизу, для визначення кровного споріднення між ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , використавши у ній результати експертного дослідження ДНК ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Проведення експертизи доручити Львівському науково-дослідному-експертно-криміналістичному центру МВС України (м. Львів, вул. Збиральна, 24, 79040).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Зобов`язати заявника із сином прибути для проходження експертизи до Львівського науково-дослідного-експертно-криміналістичного центру МВС України (м. Львів, вул. Збиральна, 24, 79040) у визначений експертами час, зокрема, і для відібрання зразків біологічного матеріалу, маючи при собі документи, що посвідчують їх особи.

Роз`яснити сторонам у справі, що у відповідності до ст. 109 ЦПК України у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Зобов`язати комунальний заклад «Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експезтизи» «Дніпропетровської обласної ради» м.Дніпро пл.Соборна,14, 49005 надіслати до Львівського науково-дослідного експертно-криміналістичного центрі МВС України м. Львів вул.Збиральна, 24, ін.79040, результати експертного дослідження аналізу ДНК ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , для подальшого проведення молекулярно-генетичної експезтизи.

На час проведення експертизи провадження по справі зупинити.

Для проведення експертизи направити дану цивільну справу.

Оплату за проведення судово-генетичної експертизи покласти на заявника ОСОБА_1 .

Ухвала суду в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 15 днів з дня її проголошення.

Суддя : Р. О. Борняк

Дата ухвалення рішення23.01.2024
Оприлюднено26.01.2024
Номер документу116524741
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту батьківства

Судовий реєстр по справі —449/1588/23

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Перемишлянський районний суд Львівської області

Борняк Р. О.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Перемишлянський районний суд Львівської області

Борняк Р. О.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Перемишлянський районний суд Львівської області

Борняк Р. О.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Перемишлянський районний суд Львівської області

Борняк Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні