Ухвала
від 25.01.2024 по справі 154/337/24
ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Копія

154/337/24

2/154/381/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 січня 2024 року м. Володимир

Суддя Володимир -Волинського міського суду Волинської області Каліщук А.А.,

вивчивши цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Литовезької сільської ради Володимирського району Волинської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

в с т а н о в и в:

Позивач звернувся у Володимир-Волинський міський суд Волинської області з позовом Литовезької сільської ради Володимирського району Волинської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Вивчивши цивільний позов приходжу до висновку, що він поданий з порушенням вимог ст.30 ЦПК України, а тому його слід передати за підсудністю з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст.30 ЦПК України, позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини.

У постановахВерховного Судувід 22травня 2020року (справа№ 638/17618/17провадження №61-40168св18)та від 29квітня 2020року посправі №202/5755/17(провадження№ 61-3561св18) викладено висновок про те, що до позовів, що виникають з приводу нерухомого майна, належать і позови про визначення додаткового строку для прийняття спадщини. Спори, що пов`язані з визначення додаткового строку для прийняття спадщини, пред`являються до суду за місцезнаходженням майна.

З врахуванням ч.1 ст. 30 ЦПК України та висновків, викладених у наведених постановах Верховного Суду, даний позов необхідно пред`являти до суду за місцем знаходження майна.

Відповідно до ч. 31 Розділу ХІІ Прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про судоустрій і статус суддів» до набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17 липня 2020 року№ 807-IX, але не довше ніж один рік з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року№ 64/2022"Про введення воєнного стану в Україні", затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року№ 2102-IX.

Із матеріалів справи встановлено, що спірне нерухомеспадкове майно(земельнаділянка)розташоване натериторії колишньогоІваничівського районуВолинської області (до набрання чинності Постановою Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17 липня 2020 року№ 807-IX), а тому відповідно до ч. 31 РозділуХІІ Прикінцевіта перехіднихположеннь ЗаконуУкраїни «Просудоустрій істатус суддів»та ч.1ст.30ЦПК України,дана справаналежить дотериторіальної юрисдикції(підсудності) Іваничівського районного суду Волинської області.

Згідно з п.1 ч.1 ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 30, 31 ЦПК України, суддя,

п о с т а н о в и в:

Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Литовезької сільської ради Володимирського району Волинської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини передати на розгляд Іваничівського районного суду Волинської області.

Роз`яснити учасникам справи, що передача справи з одного суду до іншого, здійснюється не пізніше п`яти днів після закінчення строку на оскарження ухвали суду, а в разі подання скарги не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Ухвала може бути оскаржена до Волинського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складанні повного судового рішення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя:/підпис/

Виготовлено з автоматизованої системидокументообігусуду.

Суддя А.А Каліщук

СудВолодимир-Волинський міський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення25.01.2024
Оприлюднено26.01.2024
Номер документу116525706
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —154/337/24

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Малюшевська І. Є.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Малюшевська І. Є.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Малюшевська І. Є.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Каліщук А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні