Ухвала
від 25.01.2024 по справі 697/1420/23
КАНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 697/1420/23

Провадження № 2-о/697/9/2024

У Х В А Л А

щодо вирішення питання про залучення заінтересованої особи

25 січня 2024 року м. Канів

Канівський міськрайонний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Скирди Б.К.,

присяжних Туз Т.М., Радченко О.О.,

за участю секретаря Васянович Ю.В.,

розглянувши в порядку окремого провадження у відкритому судовому засіданні в м.Канів Черкаської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Степанецької сільської ради Черкаського району Черкаської області про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Канівського міськрайонного суду Черкаської області перебуває цивільна справи за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Степанецької сільської ради Черкаського району Черкаської області про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

В судовому засіданні судом на обговорення поставлене питання про залучення у даній справі у якості заінтересованої особи відповідного районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки та Міністерства оборони України.

Заявник ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився у зв`язку з перебуванням в лавах ЗСУ, направив до суду клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Представник заінтересованої особи Органу опіки та піклування Степанецької сільської ради ОТГ Черкаської області в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності.

Виходячи з приписів ч. 1 ст. 223 ЦПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Оскільки порядок залучення заінтересованої особи у ЦПК України не врегульований, а відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, суд при залученні заінтересованої особи керується вимогами ст. 53 ЦПК України, що регулює порядок залучення до участі у справі третіх осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 42 ЦПК України, у справах окремого провадження учасниками справи є заявники, інші заінтересовані особи.

Під час розгляду справ окремого провадження суд зобов`язаний роз`яснити учасникам справи їхні права та обов`язки, сприяти у здійсненні та охороні гарантованих Конституцією і законами України прав, свобод чи інтересів фізичних або юридичних осіб, вживати заходів щодо всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин справи.

Згідно з ч.ч. 1, 5 ст. 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Так, суд звертає увагу на те, що Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», було введено в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року. Правовий режим воєнного стану неодноразово продовжувався та триває в Україні донині.

Крім того, Указом Президента України № 69/2022 від 24.02.2022, який був затверджений Верховною Радою України, було оголошено загальну мобілізацію в Україні. Правовий режим загальної мобілізації продовжувався та триває в Україні донині.

Статтею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані, зокрема, опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров`я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Вказані обставини є підставами для звільнення військовослужбовців в Україні від несення військової служби.

При цьому, як вбачається з матеріалів справи, заявник просить визнати недієздатною ОСОБА_2 та призначити його опікуном. Заявник є онуком придатного для військової служби віку та перебуває на військовій службі у військовій частині НОМЕР_1 Міністерства оборони України.

Відповідно до п. 1 Положення «Про Міністерство оборони України» затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2014 року № 671, Міноборони є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику з питань національної безпеки у воєнній сфері, сферах оборони і військового будівництва у мирний час та особливий період.

Згідно з п. 3 вказаного Положення, основними завданнями Міноборони є: п. 1 визначення засад воєнної, військової кадрової та військово-технічної політики у сфері оборони, п. 11 забезпечує проведення мобілізації та демобілізації в Збройних Силах і бере участь у забезпеченні мобілізації та демобілізації в інших військових формуваннях, утворених відповідно до законів України (далі - інші військові формування).

Отже, суд приходить до висновку, що рішення по справі може вплинути на права та обов`язки Міністерства оборони України, оскільки можливим наслідком ухваленого рішення може бути звільнення ОСОБА_1 з військової служби.

Керуючись ст.ст. 53, 54, 294 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Залучити до участі у справі № 697/1420/23 в якості заінтересованої особи Міністерство оборони України.

Направити заінтересованій особі Міністерству оборони України копію заяви з додатками та копію цієї ухвали.

Встановити заінтересованій особі строк п`ятнадцять днів з дня вручення ухвали про залучення до участі у справі в якості заінтересованої особи для подання заінтересованою особою відзиву на заяву.

Роз`яснити заінтересованій особі, що згідно ч.ч. 4, 5 ст. 178 ЦПК України, копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду. До відзиву додаються докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення заінтересованої особи, якщо такі докази ненадані заявником; документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

У разі ненадання заінтересованою особою відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відкласти розгляд справи до 29.02.2024 на 14:10 год.

Ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Повний текст ухвали складено 25.01.2024.

Головуючий Б . К . Скирда

Присяжні: Т. М. Туз

О. О. Радченко

СудКанівський міськрайонний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення25.01.2024
Оприлюднено29.01.2024
Номер документу116543801
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —697/1420/23

Рішення від 23.05.2024

Цивільне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Скирда Б. К.

Рішення від 23.05.2024

Цивільне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Скирда Б. К.

Ухвала від 22.05.2024

Цивільне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Скирда Б. К.

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Скирда Б. К.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Скирда Б. К.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Скирда Б. К.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Скирда Б. К.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Скирда Б. К.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Скирда Б. К.

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Скирда Б. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні