Ухвала
від 22.01.2024 по справі 500/5159/23
ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

щодо участі учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції

22 січня 2024 рокуЛьвівСправа № 500/5159/23 пров. № А/857/23212/23Восьмий апеляційний адміністративний суд в складі колегії суддів:

судді-доповідача -Носа С. П.суддів -Ільчишин Н. В. Кухтея Р. В.розглянувши у порядку письмового провадження у м. Львові клопотання Управління житлово - комунального господарства,благоустрою та екології Тернопільської міської ради та Товариства з обмеженою відповідальністю "Авакс Проф" про участь їх представників в судовому засіданні в режимі відеоконференції у справі №500/5159/23 за адміністративним позовом Управління житлово - комунального господарства,благоустрою та екології Тернопільської міської ради до Західного офісу Держаудитслужби, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Товариство з обмеженою відповідальністю "Авакс Проф" про визнання протиправними дій, визнання протиправною та скасування вимоги,-

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Восьмого апеляційного адміністративного суду перебуває справа № 500/5159/23 за апеляційною скаргою Управління житлово - комунального господарства,благоустрою та екології Тернопільської міської ради на рішення Тернопільського окружного адміністративного суду від 31 жовтня 2023 року за адміністративним позовом Управління житлово - комунального господарства,благоустрою та екології Тернопільської міської ради до Західного офісу Держаудитслужби , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Товариство з обмеженою відповідальністю "Авакс Проф" про визнання протиправними дій, визнання протиправною та скасування вимоги.

Розгляд апеляційної скарги Управління житлово - комунального господарства,благоустрою та екології Тернопільської міської ради на рішення Тернопільського окружного адміністративного суду від 31 жовтня 2023 року у справі № 500/5159/23 призначено на 25 січня 2024 року о 11:30 год.

09 січня 2024 року Управління житлово - комунального господарства,благоустрою та екології Тернопільської міської ради та 17 січня 2024 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Авакс Проф" подали клопотання про участь їх представників в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Суд апеляційної інстанції вважає, що такі клопотання, підлягають задоволенню з огляду на таке.

Відповідно до пункту 2 частини третьої статті 44 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі також - КАС України) учасники справи мають право, зокрема, брати участь у судових засіданнях, якщо інше не визначено законом.

Згідно з частиною першою статті 195 КАС України, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

За правилами частини третьої статті 195 Кодексу адміністративного судочинства України, учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

У зв`язку з набранням чинності Положенням про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженим рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 № 1845/0/15-21 з 05 жовтня 2021 року почали функціонувати підсистеми Електронний кабінет, Електронний суд та підсистема відеоконференцзв`язку, які передбачено Положенням про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 17 серпня 2021 року №1845/0/15-21 (надалі також - Положення про ЄСІТС).

Згідно з пунктом 45 Положення про ЄСІТС підсистема відеоконференцзв`язку забезпечує учасникам справи можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою свого Електронного кабінету та власних технічних засобів.

Відповідно до пункту 46 Положення про ЄСІТС за наявності в суді технічної можливості учасник справи у порядку, встановленому процесуальним законом, може брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою власних технічних засобів.

Згідно з пунктом 50 Положення про ЄСІТС суд ухвалює рішення про можливість проведення засідання в режимі відеоконференції за умови наявності в суді відповідної технічної можливості (наявність обладнання та можливість його використання у визначені день і час).

З урахуванням наведеного, а також враховуючи необхідність забезпечення права на доступ до правосуддя, рівність учасників процесу перед законом і судом, з метою забезпечення своєчасного розгляду заяви та у зв`язку з наявністю у суду технічної можливості щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції, колегія суддів прийшла до висновку про наявність підстав для задоволення клопотань Управління житлово - комунального господарства,благоустрою та екології Тернопільської міської ради та Товариства з обмеженою відповідальністю "Авакс Проф" про проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів у справі №500/5159/23.

Керуючись статтями 195, 248, 325, 328 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

клопотання Управління житлово - комунального господарства,благоустрою та екології Тернопільської міської ради та Товариства з обмеженою відповідальністю "Авакс Проф" про участь їх представників у судовому засіданні в режимі відеоконференції - задовольнити.

Судове засідання, призначене на 25.01.2024 року, провести у режимі відеоконференції 25.01.2024 о 12:00 год відповідно до Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Забезпечити участь представників Управління житлово - комунального господарства,благоустрою та екології Тернопільської міської ради та Товариства з обмеженою відповідальністю "Авакс Проф" в судовому засіданні, призначеному на 25.01.2024 року, в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою підсистеми відеоконференцзв`язку 25.01.2024 о 12:00 год.

Роз`яснити Управлінню житлово - комунального господарства,благоустрою та екології Тернопільської міської ради та Товариству з обмеженою відповідальністю "Авакс Проф", що учасники справи повинні перевірити наявні у них власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним Інструкцією користувача підсистеми відеоконференцзв`язку, для роботи із системою відеоконференцзв`язку.

Роз`яснити Управлінню житлово - комунального господарства,благоустрою та екології Тернопільської міської ради та Товариству з обмеженою відповідальністю "Авакс Проф", що відповідно до частини п`ятої статті 195 Кодексу адміністративного судочинства України ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несуть учасники справи, які подали відповідні заяви.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та касаційному оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач С. П. Нос судді Н. В. Ільчишин Р. В. Кухтей

Дата ухвалення рішення22.01.2024
Оприлюднено29.01.2024
Номер документу116551547
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними дій, визнання протиправною та скасування вимоги

Судовий реєстр по справі —500/5159/23

Постанова від 07.03.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Нос Степан Петрович

Ухвала від 06.03.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Нос Степан Петрович

Ухвала від 06.03.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Нос Степан Петрович

Ухвала від 28.02.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Нос Степан Петрович

Ухвала від 20.02.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Нос Степан Петрович

Ухвала від 20.02.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Нос Степан Петрович

Ухвала від 22.01.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Нос Степан Петрович

Ухвала від 22.01.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Нос Степан Петрович

Ухвала від 21.12.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Нос Степан Петрович

Ухвала від 21.12.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Нос Степан Петрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні