Рішення
від 25.01.2024 по справі 744/1480/23
СЕМЕНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

25.01.24

Справа № 744/1480/23

Провадження № 2/744/44/2024

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 січня 2024 року Семенівський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого судді Смаги С. В.,

при секретарі судового засідання Бородіній В. В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Семенівка Новгород-Сіверського району Чернігівської області за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом представника позивача адвокатаГолика ЄвгенаВалерійовича вінтересах позивача ОСОБА_1 доТовариства зобмеженою відповідальністю«Фінансова компаніяуправління активами»про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню; треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Солонець Тамара Миколаївна, Семенівський відділ державної виконавчої служби у Новгород-Сіверському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, -

В С Т А Н О В И В :

Представник позивача адвокатГолик ЄвгенВалерійович вінтересах позивача ОСОБА_1 , пред`явив до суду позов до відповідача, Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія управління активами», про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, в якому представник позивача просив: визнати виконавчий напис, вчинений 20 грудня 2021 року приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Солонець Тамарою Миколаївною, що зареєстрований в реєстрі за № 18409, про стягнення з ОСОБА_1 , (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) на користь Акціонерного товариства «Фінансова компанія управління активами» заборгованості в сумі 17301 (сімнадцять тисяч триста одна) гривня 33 копійки таким, що не підлягає виконанню; стягнути з відповідача на користь позивача судові витрати; справу просив розглянути за правилами спрощеного позовною провадження.

В обґрунтуваннясвоїх позовнихвимог представникпозивача упозовній заявізазначив проте,що позивач працюєв дошкільномунавчальному закладів містіЧернігові таотримує заробітнуплату,яка їйнараховується Управліннямосвіти Чернігівськоїміської ради.В грудні2023року позивачдізналася,що замісцем роботинадійшла постановадержавного виконавцяпро зверненнястягнення назаробітну плату,пенсію,стипендію таінші доходиборжника від19грудня 2023року.В Семенівськомувідділі державноївиконавчої службиу Новгород-Сіверськомурайоні Чернігівськоїобласті Східногоміжрегіонального управлінняМіністерства юстиціїпозивач з`ясувала,що вонає боржникому виконавчомупровадженні №69038271,відкритому напідставі виконавчогонапису приватногонотаріуса Солонець Т.М. № 18409 від 20 грудня 2021 року. Згідно даних виконавчого напису стягнуто з позивача на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія управління активами», якій були відступлені права вимоги, заборгованість за період з 25 жовтня 2021 року по 20 грудня 2021 року в сумі 17301 гривня 33 копійки, в тому числі: заборгованість за тілом кредиту - 6812 гривень 20 копійок, заборгованість за нарахованими та несплаченими процентами - 10439 гривень 13 копійок та плата за вчинення виконавчого напису в розмірі 50 гривень 00 копійок. Вся заборгованість нарахована за кредитним договором № SАМDN56000019834584 від 05 квітня 2012 року, який був укладений між позивачем та АТ КБ «ПриватБанк».

Представник позивача вважає, що виконавчий напис № 18409, вчинений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Солонець Тамарою Миколаївною 20 грудня 2021 року, слід визнати таким, що не підлягає виконанню.

Представник позивача зазначає, що позивач не укладала жодних договорів з АТ КБ «ПриватБанк», за якими вона мала б сплачувати якісь кошти.

Ухвалою судді від 28 грудня 2023 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у даній справі, а справу призначено до судового розгляду за правилами спрощеного позовного провадження на 25 січня 2024 року.

Ухвалою суду від 28 грудня 2023 року з метою забезпечення позову зупинено стягнення у виконавчому провадженні на підставі спірного виконавчого напису приватного нотаріуса.

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилася, доручила представляти свої інтереси в суді адвокату Голику Євгену Валерійовичу.

У судове засідання представник позивача - адвокат Голик Євген Валерійович не з`явився, належним чином був повідомлений про дату, час і місце розгляду справи, до суду подав письмову заяву, згідно відомостей якої просив розгляд даної справи провести без його участі та без участі позивача, позов підтримує в повному обсязі, просить його задовольнити повністю, проти заочного розгляду справи не заперечує.

Відповідач, Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія управління активами», у судове засідання свого представника не направило, будучи належним чином повідомленим про дату, час і місце розгляду справи судовою повісткою про виклик, про поважні причини неявки представника суд не повідомило, відзив чи клопотання не подало.

Враховуючі вказані обставини суд вважає за необхідне розглянути справу без участі відповідача та ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Солонець Тамара Миколаївна, у судове засідання не з`явилася, судова повістка про її виклик повернута до суду з відміткою на конверті «не знах.», що свідчить про відсутність третьої особи за адресою місцезнаходження, що зареєстроване у встановленому законом порядку.

Відповідно до п. 4 ч. 8 ст. 128 Цивільного процесуального кодексу України днем вручення судової повістки є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати судову повістку чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Семенівський відділ державної виконавчої служби у Новгород-Сіверському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, у судове засідання свого представника не направило, будучи належним чином повідомленим про дату, час і місце розгляду справи, про поважні причини неявки представника суд не повідомило, відзив чи клопотання не подало.

Відповідно до ч. 2ст. 247 Цивільного процесуального кодексу Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, вивчивши матеріали цивільної справи, вважає за необхідне позов задовольнити повністю за наступних встановлених судом обставин.

У справі встановлено, що позивач ОСОБА_1 працює вдошкільному навчальномузакладі вмісті Черніговіта отримуєзаробітну плату,яка їйнараховується Управліннямосвіти Чернігівськоїміської ради.В грудні2023року позивачдізналася,що замісцем роботинадійшла постановадержавного виконавцяпро зверненнястягнення назаробітну плату,пенсію,стипендію таінші доходиборжника від19грудня 2023року.В Семенівськомувідділі державноївиконавчої службиу Новгород-Сіверськомурайоні Чернігівськоїобласті Східногоміжрегіонального управлінняМіністерства юстиціїпозивач з`ясувала,що вонає боржникому виконавчомупровадженні №69038271,відкритому напідставі виконавчогонапису,вчиненого приватнимнотаріусом Київськогоміського нотаріальногоокругу Солонець ТамароюМиколаївною 20грудня 2021року тазареєстрованого вреєстрі за № 18409. Згідно даних виконавчого напису стягнуто з позивача на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія управління активами», якій були відступлені права вимоги, заборгованість за період з 25 жовтня 2021 року по 20 грудня 2021 року в сумі 17 301 (сімнадцять тисяч триста одна) гривня 33 копійки, в тому числі: заборгованість за тілом кредиту - 6812 (шість тисяч вісімсот дванадцять) гривень 20 копійок; заборгованість за нарахованими та несплаченими процентами 10 439 (десять тисяч чотириста тридцять дев`ять) гривень 13 копійок, та плата за вчинення виконавчого напису в розмірі 50 (п`ятдесят) гривень 00 копійок. Вся заборгованість нарахована за кредитним договором № SАМDN56000019834584 від 05 квітня 2012 року, який був укладений між позивачем та АТ КБ «ПриватБанк».

Позивач не визнає вимоги банку про стягнення з неї заборгованості за кредитним договором, зазначеної у виконавчому написі приватного нотаріуса, заперечує укладення будь-яких договорів з АТ КБ «ПриватБанк»,тобто цязаборгованість єспірною.

Відповідно до ст. 18 Цивільного кодексу України нотаріус здійснює захист цивільних прав шляхом вчинення виконавчого напису на борговому документі у випадках і в порядку, встановлених законом.

Згідно ст. 87 Закону України «Про нотаріат» для стягнення грошових сум або витребування від боржника майна нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість. Перелік документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Статтею 88 Закону України «Про нотаріат» визначено умови вчинення виконавчих написів. Відповідно до приписів цієї статті Закону нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем та за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між підприємствами, установами та організаціями - не більше одного року. Якщо для вимоги, за якою видається виконавчий напис, законом встановлено інший строк давності, виконавчий напис видається у межах цього строку.

Вчинення нотаріусом виконавчого напису - це нотаріальна дія. яка полягає в посвідченні права стягувача на стягнення грошових сум або витребування від боржника майна. При цьому нотаріус здійснює свою діяльність у сфері безспірної юрисдикції і не встановлює прав або обов`язків учасників правовідносин, не визнає і не змінює їх, не вирішує по суті питань права. Тому вчинений нотаріусом виконавчий напис не породжує права стягувача на стягнення грошових сум або витребування від боржника майна, а підтверджує, що таке право виникло в стягувача раніше. Мета вчинення виконавчого напису - надання стягувачу можливості в позасудовому порядку реалізувати його право на примусове виконання зобов`язання боржником.

Відповідне право стягувача, за захистом якого він звернувся до нотаріуса, повинно існувати на момент звернення. Так само на момент звернення стягувача до нотаріуса із заявою про вчинення виконавчого напису повинна існувати й крім того, також бути безспірною, заборгованість або інша відповідальність боржника перед стягувачем.

Безспірність заборгованості чи іншої відповідальності боржника - це обов`язкова умова вчинення нотаріусом виконавчого напису, Однак характер правового регулювання цього питання дає підстави для висновку про те, що безспірність заборгованості чи іншої відповідальності боржника для нотаріуса підтверджується формальними ознаками - наданими стягувачем документами згідно з Переліком документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку па підставі виконавчих написів нотаріусів.

Таким чином, вчинення нотаріусом виконавчого напису відбуваємся іа фактом подання стягувачем документів, які згідно із відповідним Переліком є підтвердженням безспірності заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем. Однак сам по собі цей факт (подання стягувачем відповідних документів нотаріусу) не свідчить про відсутність спору стосовно заборгованості як такого.

З огляду на наведене та з урахуванням приписів ст. ст. 15. 16, 18 Цивільного кодексу України, ст. ст. 50. 87, 88 Закону України «Про нотаріат» захист цивільних прав шляхом вчинення нотаріусом виконавчого напису полягає в тому, що нотаріус підтверджує наявне у стягувача право на стягнення грошових сум або витребування від боржника майна. Це право існує, поки суд не встановить зворотного. Тобто боржник, який так само має право на захист свого цивільною права, в судовому порядку може оспорювати вчинений нотаріусом виконавчий напис: як з підстав порушення нотаріусом процедури вчинення виконавчого напису, так і з підстав неправомірності вимог стягувача (повністю чи в частині розміру заборгованості або спливу строків давності за вимогами в повному обсязі чи їх частині), з якими той звернувся до нотаріуса для вчиненням виконавчого напису.

Разом із тим, законодавством не визначений виключний перелік обставин, які свідчать про наявність спору щодо заборгованості. Ці обставини встановлюються судом відповідно до загальних правил цивільного процесу за наслідками перевірки доводів боржника та оцінки наданих ним доказів.

В судовомузасіданні встановлено,що міжсторонами існуєспір щодонаявності борговихзобов`язань покредитному договору № SАМDN56000019834584від 05квітня 2012року, позивач ОСОБА_1 стверджує,що вона неукладала жоднихдоговорів з АТ КБ «ПриватБанк» за якими позивач мала б сплачувати якісь кошти. Крім того, не зрозуміло яким чином нарахована загальна заборгованість за кредитом, адже будь-якою розрахунку заборгованості немає, не можливо з`ясувати можливий пропуск відповідачем строку позовної давності. А загальний трирічний строк позовної давності явно є пропущеним, адже кредитний договір нібито був укладений 05 квітня 2012 року.

Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Солонець Тамара Миколаївна мала з`ясувати, що між сторонами існує спір по кредитному договору, позивач не згодна з вимогами відповідача, тобто безспірність заборгованості та відповідальності позивача по кредитному договору, як обов`язкова умова вчинення нотаріусом виконавчого напису, була відсутня, що вказує на те, що виконавчий напис вчинено з порушенням вищезазначених вимог закону.

Оскільки позов задовольняється повністю, суд вважає за необхідне згідно вимог ст. 141 Цивільного процесуального кодексу України стягнути з відповідача, Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія управління активами» на користь позивача ОСОБА_1 сплачені позивачем грошові кошти на оплату судового збору у розмірі 1073 (одна тисяча сімдесят три) гривні 60 копійок, що підтверджуються квитанцією № 0.0.3382717469.1 від 26 грудня 2023 року (а. с. 1).

Керуючись ст. ст. 4, 12, 81, 89, 141, ч. 2 ст. 247, ст. ст. 259, 263, 264, 265, 280, 281, 282, 283 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов представника позивача адвокатаГолика ЄвгенаВалерійовича вінтересах позивача ОСОБА_1 доТовариства зобмеженою відповідальністю«Фінансова компаніяуправління активами»про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню; треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Солонець Тамара Миколаївна, Семенівський відділ державної виконавчої служби у Новгород-Сіверському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, задовольнити повністю.

Визнати таким, що не підлягає виконанню, виконавчий напис, вчинений 20 грудня 2021 року приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Солонець Тамарою Миколаївною, зареєстрований в реєстрі за № 18409, про стягнення з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія управління активами» (ідентифікаційний код юридичної особи в ЄДРПОУ 35017877) заборгованості за кредитним договором № SАМDN56000019834584 від 05 квітня 2012 року та за послуги нотаріуса в сумі 17 301 (сімнадцять тисяч триста одна) гривня 33 копійки.

Стягнути зТовариства зобмеженою відповідальністю«Фінансова компаніяуправління активами»(ідентифікаційнийкод юридичноїособи вЄДРПОУ 35017877)на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , судові витрати, понесені нею на сплату судового збору, у розмірі 1073 (одна тисяча сімдесят три) гривні 60 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуто Семенівським районним судом Чернігівської області за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня проголошення заочного рішення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в апеляційному порядку. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернігівського апеляційного суду через Семенівський районний суд Чернігівської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому заочне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга буде подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому заочного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Представник позивача адвокат Голик Євген Валерійович, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія управління активами» (ідентифікаційний код юридичної особи в ЄДРПОУ 35017877, місцезнаходження: вулиця Стельмаха, будинок 9-А, офіс 203, місто Ірпінь Бучанського району Київської області, 08200).

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору:

Приватний нотаріусКиївського міськогонотаріального округуСолонець ТамараМиколаївна (реєстраційний номер облікової картки платника податків не відомий, місцезнаходження: вулиця Введенська, 7/9, місто Київ, 04071);

Семенівський відділдержавної виконавчоїслужби уНовгород-Сіверськомурайоні Чернігівськоїобласті Східногоміжрегіонального управлінняМіністерства юстиції (ідентифікаційний код юридичної особи в ЄДРПОУ 34841264, місцезнаходження: вулиця Героїв України, будинок 2, місто Семенівка Новгород-Сіверського району Чернігівської області, 15400).

Суддя: С. В. Смага

Дата ухвалення рішення25.01.2024
Оприлюднено29.01.2024
Номер документу116559337
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню;

Судовий реєстр по справі —744/1480/23

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Смага С. В.

Рішення від 25.01.2024

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Смага С. В.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Смага С. В.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Смага С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні