Ухвала
від 23.01.2024 по справі 504/5121/23
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 504/5121/23

Номер провадження 2/504/1160/24

УХВАЛА

23.01.2024смт.Доброслав

Комінтернівського районного суду Одеської області в складі:

головуючого-судді Вінська Н.В.,

за участю секретаря Коцар А.М.,

представника позивача Дутчак Г.О. ,

представника відповідача ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду смт. Доброслав клопотання представника відповідача про залучення третьої особи до участі у цивільній справі за позовом Тас Апділ в інтересах якого діє Південне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Одеси) до ОСОБА_3 про забезпечення повернення дитини до місця її постійного проживання в Королівстві Бельгія,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні суду перебуває цивільна справа за позовом Тас Апділ в інтересах якого діє Південне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Одеси) до ОСОБА_3 про забезпечення повернення дитини до місця її постійного проживання в Королівстві Бельгія.

В судовому засіданні представником відповідача адвокатом Голосова Ю.В. оголошено клопотання про залучення до участі у справі третьої особи органу опіки та піклування Доброславської селищної ради Одеської області..

Представник позивача просила вирішити клопотання на розсуд суду.

Вислухавши пояснення учасників справи, дослідивши матеріали цивільної справи, вирішуючи вказані клопотання, суд приходить до наступних висновків:

Згідно ч.4 ст.19 Сімейного Кодексу України при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

До участі у справах про забезпечення повернення дитини до країни постійного проживання, слід залучати в якості третіх осіб орган опіки та піклування за фактичним місцем знаходження дитини, який готує висновок про умови її проживання з поставлених позивачем питань, проводить відповідні співбесіди з відповідачем (пункти 12, 13, 20, 21 Порядку КМУ виконання на території України Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей).

Відповідно до ч. 1 ст. 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Відповідно до ст. 56 ч.6 ЦПК України - органи державної влади та органи місцевого самоврядування можуть бути залучені судом до участі у справі або брати участь у справі за своєю ініціативою для подання висновків на виконання своїх повноважень. Участь зазначених органів у судовому процесі для подання висновків у справі є обов`язковою у випадках, встановлених законом, або якщо суд визнає це за необхідне.

Виходячи з системного аналізу вказаних норм щодо учасників справи у цивільному провадженні, враховуючи, що дана цивільна справа у будь-якому випадку стосується інтересів дитини, і одною з позовних вимог є зобов`язання матері повернути дитини до місця її постійного проживання в Королівстві Бельгія, - то суд вважає необхідною участь органу опіки та піклування при розгляді даної справи.

Крім того, участь органу опіки та піклування є необхідною і доцільною також для забезпечення надання висновку про умови проживання дитини з поставлених позивачем питань, проведення відповідних співбесід з відповідачем.

Згідно з ст.198 ЦПК України, в підготовчому засіданні слід оголосити перерву.

Керуючись ст.ст.84, 149, 150, 198, 258, 260 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Залучити до участі у справі за позовом Тас Апділ в інтересах якого діє Південне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Одеси) до ОСОБА_3 про забезпечення повернення дитини до місця її постійного проживання в Королівстві Бельгія, як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Службу у справах дітей адміністрації Доброславської селищної ради Одеського району Одеської області (Одеська область, Одеський район, смт. Доброслав, просп. Свободи, буд. 1).

Зобов`язати орган опіки та піклування - Службу у справах дітей адміністрації Доброславської селищної ради Одеського району, надати висновок, в якому визначити про доцільність (недоцільність) проживання дитини Тас Арда разом із матір`ю ОСОБА_3 на території України та/або про доцільність повернення дитини до Королівства Бельгія для проживання із батьком Тас Апділ.

В підготовчому засіданні оголосити перерву до 07 лютого 2024 року 14:00 год.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Вінська Н. В.

СудКомінтернівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення23.01.2024
Оприлюднено29.01.2024
Номер документу116559642
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них

Судовий реєстр по справі —504/5121/23

Рішення від 20.03.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Вінська Н. В.

Рішення від 20.03.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Вінська Н. В.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Вінська Н. В.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Вінська Н. В.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Вінська Н. В.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Вінська Н. В.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Вінська Н. В.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Вінська Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні