Ухвала
від 26.01.2024 по справі 615/585/23
НОВОВОДОЛАЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 615/585/23

провадження № 2-з/631/2/24

У Х В А Л А

про повернення заяви

26 січня 2024 року смт Нова Водолага

Нововодолазький районний суд Харківської області у складі судді Пархоменко І. О., розглянувши заяву позивача ОСОБА_1 про забезпечення позову ОСОБА_1 до ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «АНСУ» про встановлення факту виконання та стягнення грошових коштів

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся доНововодолазького районногосуду Харківськоїобласті ззаявою прозабезпечення позову ОСОБА_1 до ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «АНСУ» про встановлення факту виконання та стягнення грошових коштів. Заяву обґрунтував наступним.

В проваджені Нововодолазького районного суду Харківської області знаходиться справа № 615/585/23 за позовом ОСОБА_1 до ТОВ «АНСУ», третя особа СОБОРНИЙ ВІДДІЛ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ У М. ДНІПРО ПІВДЕННО-СХІДНОГО МРУ МІНІСТЕРСТВА ЮСТИЦІЇ (М. ДНІПРО) про встановлення факту виконання станом на 25 січня 2022 року погашення суми боргу позивачем ОСОБА_1 у виконавчому провадженні № 45519517, яке знаходиться в провадженні третьої особи, СОБОРНИЙ ВІДДІЛ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ У М. ДНІПРО ПІВДЕННО- СХІДНОГО МРУ МІНІСТЕРСТВА ЮСТИЦІЇ (М. ДНІПРО) відповідно до пункту додаткової угоди № 2 від 18 липня 2013 року до Договору відступлення права вимоги № 1034/44 від 16 липня 2013 року та Договору в цілому, яким було відступлено і право вимоги банком ПА« ПУМБ» до ТОВ« АНСУ» заборгованості по кредитному договору з позивача у розмірі 69865,85 грн на дату укладання договору відступлення вимоги та додаткової угоди , як фактично передану вимогу, та стягнення з відповідача на користь позивача неправомірно стягнуті грошові кошти.

Вважає необхідним подати дану заяву про винесення ухвали суду про зупинення стягнення за виконавчим листом у виконавчому провадженні № 45519517 яке знаходиться у третьої особи СОБОРНИЙ ВІДДІЛ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ У М. ДНІПРО ПІВДЕННО-СХІДНОГО МРУ МІНІСТЕРСТВА ЮСТИЦІЇ (М. ДНІПРО).

На переконання заявника його борг на дату переуступки становить суму 69865,85 грн, а фактично з нього стягнуто на сьогоднішню дату суму 140347 грн, що є незаконним.

Невжиття заходів забезпечення позову шляхом зупинення стягнення за виконавчим написом може нівелювати ефективність судового захисту, адже у разі повного виконання спірного виконавчого напису, запропоновані до стягнення за ним кошти вже будуть стягнуті та відбудеться виконання, а з метою повернення заявнику стягнутих коштів доведеться знову звертатися до суду з новими позовами та понести додаткові витрати.

За вказаних обставин вважає обґрунтованим, що у порядку забезпечення позову слід зупинити стягнення, що проводяться із його заробітної плати, а не зупинити виконавчі дії, оскільки останнє є повноваженнями лише державного виконавця.

Просив зупинити стягнення із його заробітної плати за місцем роботи, яке проводиться на підставі постанови державного виконавця СОБОРНОГО ВІДДІЛУ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ У М. ДНІПРО ПІВДЕННО-СХІДНОГО МРУ МІНІСТЕРСТВА ЮСТИЦІЇ (М. ДНІПРО) у виконавчому провадженні № 640010801 на підставі виконавчого листа у розмірі 69865,85 грн до прийняття судами України остаточного рішення у справі.

Відповідно до ч. 1 ст. 153 ЦПК України заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи (учасників третейського (арбітражного) розгляду).

За таких обставин, суд розглядає заяву без повідомлення сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Ретельно вивчивши зазначену заяву, суд дійшов наступного.

У провадженні Нововодолазького районного суду Харківської області знаходиться справа № 615/585/23 за позовом ОСОБА_1 до ТОВ «АНСУ» про встановлення факту виконання станом на 25 січня 2022 року погашення суми боргу. Треті особи у справі відсутні.

Позивач звернувся із заявою про забезпечення позову.

Главою 10 ЦПК України регламентовані питання щодо забезпечення позову.

За приписами ч. 1ст. 149 ЦПК Українисуд за заявою учасника справи має право вжити передбаченихстаттею 150цього Кодексу заходів забезпечення позову.

Статтею 151 ЦПК України встановлено вимоги до змісту і форми заяви.

Відповідно до ч. 1 ст. 151 ЦПК України заява про забезпечення позову подається в письмовій формі, підписується заявником і повинна містити: 1) найменування суду, до якого подається заява; 2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) заявника, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), номери засобів зв`язку, адресу електронної пошти (за наявності), відомості про наявність або відсутність електронного кабінету; 3) предмет позову та обґрунтування необхідності забезпечення позову; 4) захід забезпечення позову, який належить застосувати, з обґрунтуванням його необхідності; 5) ціну позову, про забезпечення якого просить заявник; 6) пропозиції заявника щодо зустрічного забезпечення; 7) інші відомості, потрібні для забезпечення позову.

Із заяви про забезпечення позову вбачається, що ОСОБА_1 просить зупинити стягнення із заробітної плати, яке проводиться на підставі постанови державного виконавця СОБОРНОГО ВІДДІЛУ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ У М. ДНІПРО ПІВДЕННО-СХІДНОГО МРУ МІНІСТЕРСТВА ЮСТИЦІЇ (М. ДНІПРО) у виконавчому провадженні № 640010801 на підставі виконавчого листа у розмірі 69865,85 грн.

Одночасно з матеріалів цивільної справи № 615/585/23 за позовом ОСОБА_1 до ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «АНСУ» про встановлення факту виконання та стягнення грошових коштів та заяви про забезпечення позову вбачається, що у провадженні державного виконавця СОБОРНОГО ВІДДІЛУ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ У М. ДНІПРО ПІВДЕННО-СХІДНОГО МРУ МІНІСТЕРСТВА ЮСТИЦІЇ (М. ДНІПРО) перебуває виконавче провадження № 45519517.

Тобто не є зрозумілим яким чином зупинення стягнення із заробітної плати, яке проводиться на підставі постанови державного виконавця СОБОРНОГО ВІДДІЛУ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ У М. ДНІПРО ПІВДЕННО-СХІДНОГО МРУ МІНІСТЕРСТВА ЮСТИЦІЇ (М. ДНІПРО) у виконавчому провадженні № 640010801 може забезпечити позов у справі за позовом ОСОБА_1 до ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «АНСУ» про встановлення факту виконання та стягнення грошових коштів, де проводиться стягнення у виконавчому провадженні № 45519517.

Необхідність зупинення стягнення у виконавчому провадженні № 640010801 заявником не обгрунтовано.

Таким чином, заявником ОСОБА_1 не виконані вимоги ст. 151 ЦПК України, а саме, п. 4 ч. 1 вказанорї норми закону, оскільки у заяві відсутнє обгрунтування необхідності зупинення стягнення у виконавчому провадженні № 640010801.

За положеннями ч. 10 ст. 153 ЦПК України суд, встановивши, що заяву про забезпечення позову подано без додержання вимог статті 151 цього Кодексу, повертає її заявнику, про що постановляє ухвалу.

Ураховуючи що заява про забезпечення позову не відповідає приписам ст. 151 ЦПК України, суд дійшов висновку про необхідність повернення заяви, що у свою чергу, не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

На підставі викладеного та керуючись ст. 149, 151, 152, 258 261, 353, суд

У Х В А Л И В:

Заяву позивача ОСОБА_1 про забезпечення позову ОСОБА_1 доТОВАРИСТВА ЗОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ«АНСУ» провстановлення фактувиконання тастягнення грошовихкоштів повернути заявникові.

Роз`яснити, що повернення заяви про забезпечення позову не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для її повернення.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається учасниками справи до Харківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя І. О. Пархоменко

Дата ухвалення рішення26.01.2024
Оприлюднено29.01.2024
Номер документу116566387
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про забезпечення (скасування забезпечення) позову або доказів

Судовий реєстр по справі —615/585/23

Постанова від 14.05.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Постанова від 14.05.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Рішення від 23.02.2024

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Рішення від 23.02.2024

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 26.01.2024

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні