Ухвала
від 24.01.2024 по справі 910/15851/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

24.01.2024Справа № 910/15851/23

Господарський суд міста Києва у складі судді Нечая О.В., за участю секретаря судового засідання Будніка П.О., розглянувши у загальному позовному провадженні матеріали справи № 910/15851/23

за позовом ОСОБА_1

до 1) Товариства з обмеженою відповідальністю "ВГЛ-Інвест"

2) Печерської районної в місті Києві державної адміністрації

та за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача-1: Товариства з обмеженою відповідальністю "Правнича фірма "ЕС ЕНД ПІ"

про визнання особи такою, що припинила виконувати обов`язки директора та зобов`язати вчинити певні дії

Представники учасників справи: відповідно до протоколу судового засідання

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі - позивач) звернувся до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "ВГЛ-Інвест" (далі - відповідач-1) та Печерської районної в місті Києві державної адміністрації (далі - відповідач-2), в якій просив суд:

- визнати ОСОБА_1 таким, що припинив виконання обов`язків директора Товариства з обмеженою відповідальністю "ВГЛ-Інвест" з 28.04.2023 на підставі пункту 1 частини 1 статті 36 Кодексу законів про працю України;

- зобов`язати Печерську районну в місті Києві державну адміністрацію виключити з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань запис про директора ОСОБА_1 у Товаристві з обмеженою відповідальністю "ВГЛ-Інвест".

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 16.10.2023 позовну заяву було прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі № 910/15851/23, постановлено розглядати справу за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 15.11.2023, залучено Товариство з обмеженою відповідальністю "Правнича фірма "ЕС ЕНД ПІ" до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача-1 та серед іншого встановлено учасникам справи строки для подання ними відповідних заяв по суті справи.

31.10.2023 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва від відповідача-2 надійшов відзив на позовну заяву.

03.11.2023 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва від позивача надійшла відповідь на відзив відповідача-2 на позовну заяву.

У підготовче засідання 15.11.2023 з`явилась представник позивача, представники інших учасників справи не з`явились, про дату, час та місце проведення підготовчого засідання учасники справи були повідомлені належним чином, явка представників учасників справи обов`язковою судом не визнавалась.

У підготовчому засіданні 15.11.2023 суд прийняв до розгляду відзив відповідача-2 на позовну заяву, відповідь позивача на відзив та оголосив перерву в підготовчому засіданні до 13.12.2023.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 15.11.2023, в порядку статей 120, 121 Господарського процесуального кодексу України, відповідачів та третю особу було повідомлено про те, що підготовче засідання у справі призначено на 13.12.2023.

У підготовче засідання 13.12.2023 з`явилась представник позивача, представники інших учасників справи не з`явились, про дату, час та місце проведення підготовчого засідання учасники справи були повідомлені належним чином, явка представників учасників справи обов`язковою судом не визнавалась.

У підготовчому засіданні 15.11.2023 судом було продовжено строк підготовчого провадження на 30 днів та оголошено перерву до 24.01.2024.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 13.12.2023, в порядку статей 120, 121 Господарського процесуального кодексу України, відповідачів та третю особу було повідомлено про те, що підготовче засідання у справі призначено на 24.01.2024.

16.01.2024 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва від позивача надійшла заява про зміну предмета позову, відповідно до якої позивач просить:

- визнати ОСОБА_1 таким, що припинив виконання обов`язків директора Товариства з обмеженою відповідальністю "ВГЛ-Інвест" з дати набрання рішенням законної сили;

- зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю "ВГЛ-Інвест" призначити особу, яка тимчасово виконуватиме обов`язки директора Товариства з обмеженою відповідальністю "ВГЛ-Інвест" (до моменту прийняття загальними зборами рішення про призначення нового директора).

Крім того, у цій же заяві позивач просить виключити Печерську районну в місті Києві державну адміністрацію з числа відповідачів та залучити її до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

У підготовче засідання 24.01.2024 з`явилась представник позивача, представники інших учасників справи не з`явились, про дату, час та місце проведення підготовчого засідання учасники справи були повідомлені належним чином, явка представників учасників справи обов`язковою судом не визнавалась.

Розглянувши у підготовчому засіданні 24.01.2024 заяву позивача про зміну предмета позову, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до частини третьої статті 46 Господарського процесуального кодексу України до закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви.

Під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення.

Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу.

Слід зазначити, що правові підстави позову - це викладена у позовній заяві нормативно-правова кваліфікація обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги.

Отже зміна предмета позову означає зміну матеріальної вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача, а зміна підстав позову - це зміна обставин, на яких ґрунтується вимога позивача. Одночасна зміна і предмета і підстав позову не допускається, оскільки у разі одночасної зміни предмета та підстав позову фактично виникає нова матеріально-правова вимога позивача, яка обґрунтовується іншими обставинами, що за своєю суттю є новим позовом.

При цьому, не вважаються зміною підстав позову доповнення його новими обставинами при збереженні в ньому первісних обставин та зміна посилання на норми матеріального чи процесуального права.

З огляду на вищенаведене, оскільки позивачем змінено предмет позову шляхом редакційної зміни першої позовної вимоги, виключення вимоги до відповідача-2 та доповнення позову новою вимогою, при збереженні при цьому підстав позову, заява позивача про зміну предмета позову відповідає вимогам процесуального закону і підлягає прийняттю до розгляду.

Частиною 5 статті 161 Господарського процесуального кодексу України визначено, що суд може дозволити учаснику справи подати додаткові пояснення щодо окремого питання, яке виникло при розгляді справи, якщо визнає це необхідним.

З урахуванням вищенаведеного, суд вважає за необхідне встановити учасникам справи строк для подання додаткових пояснень з урахуванням зміненого предмета позову.

Крім того, як встановлено судом, після зміни предмета позову не залишилось вимог до Печерської районної в місті Києві державної адміністрації, у зв`язку з чим позивач просить суд виключити цю особу з числа відповідачів та залучити її до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

Відповідно до частин 2, 4 статті 48 Господарського процесуального кодексу України якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання, за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі. Про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала. За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.

За приписами частин 3, 4 статті 45 Господарського процесуального кодексу України позивачами є особи, які подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного, невизнаного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу. Відповідачами є особи, яким пред`явлено позовну вимогу.

Отже позов - це вимога позивача до відповідача, спрямована через суд, про захист порушеного або оспорюваного суб`єктивного права та охоронюваного законом інтересу, яке здійснюється у визначеній законом процесуальній формі.

Захисту в судовому порядку підлягають порушене право й охоронювані законом інтереси саме від відповідача (аналогічний висновок викладено у постанові Великої Палати Верховного Суду від 25.06.2019 у справі № 910/17792/17).

Належним відповідачем є така особа, за рахунок якої можливо задовольнити позовні вимоги, тоді як неналежний відповідач - це особа, притягнута позивачем як відповідач, стосовно якої встановлено, що вона не повинна відповідати за пред`явленим позовом за наявності даних про те, що обов`язок виконати вимоги позивача лежить на іншій особі - належному відповідачеві. Звідси належним суб`єктним складом відповідачів є склад відповідачів, які дійсно є суб`єктами порушеного, оспорюваного чи не визнаного матеріального правовідношення (постанова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 05.03.2020 у справі № 14/325«б»).

З урахуванням прийняття до розгляду заяви позивача про зміну предмета позову, беручи до уваги те, що позов не містить вимог до Печерської районної в місті Києві державної адміністрації, суд вважає клопотання позивача про виключення цієї особи з числа відповідачів обґрунтованим.

Згідно з частинами 1, 3 статті 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. У заяві про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача зазначається, на яких підставах третю особу належить залучити до участі у справі.

Водночас підстави для залучення Печерської районної в місті Києві державної адміністрації до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача відсутні, оскільки державний реєстратор не є учасником спірних правовідносин, а відтак рішення у цій справі не матиме жодного впливу на права або обов`язки вказаної особи.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 183 Господарського процесуального кодексу України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Зважаючи на неможливість вирішення питань, визначених частиною другою статті 182 ГПК України, у даному підготовчому засіданні, суд дійшов висновку про необхідність відкладення підготовчого засідання.

Керуючись статтями 46, 48, 50, 161, 181 - 183, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти до розгляду заяву ОСОБА_1 про зміну предмета позову.

2. Виключити Печерську районну в місті Києві державну адміністрацію зі складу відповідачів.

3. У задоволенні клопотання ОСОБА_1 про залучення Печерської районної в місті Києві державної адміністрації до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача відмовити.

4. Встановити відповідачу та третій особі строк - протягом 5-ти днів з дня вручення цієї ухвали, для подання суду, з дотриманням приписів статті 170 Господарського процесуального кодексу України, додаткових пояснень з урахуванням зміненого предмета позову та доказів їх направлення учасникам справи.

5. Відкласти підготовче засідання на 14.02.24 на 14:15 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44-Б, зал № 12.

Повідомити учасників справи, що явка їх представників у підготовче засідання не є обов`язковою.

6. Повідомити учасників справи, що інформація по справі, що розглядається, доступна на офіційному веб - порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/fair/ та на інформаційному сайті за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/.

7. Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та в частині виключення неналежного відповідача може бути оскаржена в порядку та строк, передбачені статтями 254 - 256 Господарського процесуального кодексу України. В іншій частині ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Повний текст ухвали складено та підписано 26.01.2024

Суддя О.В. Нечай

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення24.01.2024
Оприлюднено30.01.2024
Номер документу116568480
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, щодо недоговірних зобов’язань спонукання виконати або припинити певні дії

Судовий реєстр по справі —910/15851/23

Рішення від 28.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

Ухвала від 14.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

Ухвала від 13.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

Ухвала від 15.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

Ухвала від 16.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні