Рішення
від 28.02.2024 по справі 910/15851/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

28.02.2024Справа № 910/15851/23

Господарський суд міста Києва у складі судді Нечая О.В., за участю секретаря судового засідання Будніка П.О., розглянувши у загальному позовному провадженні матеріали справи № 910/15851/23

за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 )

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ВГЛ-Інвест" (Україна, 01103, м. Київ, вул. Кіквідзе, буд. 11; ідентифікаційний код: 35057532)

за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Правнича фірма "ЕС ЕНД ПІ" (Україна, 04071, м. Київ, вул. Костянтинівська, буд. 37, літ "А"; ідентифікаційний код: 25639074)

про визнання особи такою, що припинила виконувати обов`язки директора та зобов`язання вчинити певні дії

Представники учасників справи:

від позивача: не з`явився;

від відповідача: не з`явився;

від третьої особи: не з`явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

ОСОБА_1 (далі - позивач) звернувся до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "ВГЛ-Інвест" (далі - відповідач-1) та Печерської районної в місті Києві державної адміністрації (далі - відповідач-2), в якій просив суд:

- визнати ОСОБА_1 таким, що припинив виконання обов`язків директора Товариства з обмеженою відповідальністю "ВГЛ-Інвест" з 28.04.2023 на підставі пункту 1 частини 1 статті 36 Кодексу законів про працю України;

- зобов`язати Печерську районну в місті Києві державну адміністрацію виключити з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань запис про директора ОСОБА_1 у Товаристві з обмеженою відповідальністю "ВГЛ-Інвест".

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 16.10.2023 позовну заяву було прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі № 910/15851/23, постановлено розглядати справу за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 15.11.2023, залучено Товариство з обмеженою відповідальністю "Правнича фірма "ЕС ЕНД ПІ" до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача-1 та серед іншого встановлено учасникам справи строки для подання ними відповідних заяв по суті справи.

31.10.2023 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва від відповідача-2 надійшов відзив на позовну заяву.

03.11.2023 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва від позивача надійшла відповідь на відзив відповідача-2 на позовну заяву.

У підготовче засідання 15.11.2023 з`явилась представник позивача, представники інших учасників справи не з`явились, про дату, час та місце проведення підготовчого засідання учасники справи були повідомлені належним чином, явка представників учасників справи обов`язковою судом не визнавалась.

У підготовчому засіданні 15.11.2023 суд прийняв до розгляду відзив відповідача-2 на позовну заяву, відповідь позивача на відзив та оголосив перерву в підготовчому засіданні до 13.12.2023.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 15.11.2023, в порядку статей 120, 121 Господарського процесуального кодексу України, відповідачів та третю особу було повідомлено про те, що підготовче засідання у справі призначено на 13.12.2023.

У підготовче засідання 13.12.2023 з`явилась представник позивача, представники інших учасників справи не з`явились, про дату, час та місце проведення підготовчого засідання учасники справи були повідомлені належним чином, явка представників учасників справи обов`язковою судом не визнавалась.

У підготовчому засіданні 13.12.2023 судом було продовжено строк підготовчого провадження на 30 днів та оголошено перерву до 24.01.2024.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 13.12.2023, в порядку статей 120, 121 Господарського процесуального кодексу України, відповідачів та третю особу було повідомлено про те, що підготовче засідання у справі призначено на 24.01.2024.

16.01.2024 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва від позивача надійшла заява про зміну предмета позову, відповідно до якої позивач просить:

- визнати ОСОБА_1 таким, що припинив виконання обов`язків директора Товариства з обмеженою відповідальністю "ВГЛ-Інвест" з дати набрання рішенням законної сили;

- зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю "ВГЛ-Інвест" призначити особу, яка тимчасово виконуватиме обов`язки директора Товариства з обмеженою відповідальністю "ВГЛ-Інвест" (до моменту прийняття загальними зборами рішення про призначення нового директора).

Крім того, у цій же заяві позивач просив виключити Печерську районну в місті Києві державну адміністрацію з числа відповідачів та залучити її до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

У підготовче засідання 24.01.2024 з`явилась представник позивача, представники інших учасників справи не з`явились, про дату, час та місце проведення підготовчого засідання учасники справи були повідомлені належним чином, явка представників учасників справи обов`язковою судом не визнавалась.

У підготовчому засіданні 24.01.2024 суд, після виходу з нарадчої кімнати, проголосив вступу та резолютивну частини ухвали про прийняти до розгляду заяви позивача про зміну предмета позову та відкладення підготовчого засідання на 14.02.2024.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 24.01.2024 було прийнято до розгляду заяву ОСОБА_1 про зміну предмета позову, виключено Печерську районну в місті Києві державну адміністрацію зі складу відповідачів, у задоволенні клопотання ОСОБА_1 про залучення Печерської районної в місті Києві державної адміністрації до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача відмовлено, підготовче засідання відкладено на 14.02.2024.

У підготовче засідання 14.02.2024 з`явилась представник позивача, представники інших учасників справи не з`явились, про дату, час та місце проведення підготовчого засідання учасники справи були повідомлені належним чином, явка представників учасників справи обов`язковою судом не визнавалась.

У підготовчому засіданні 14.02.2024 судом було закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 28.02.2024.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 14.02.2024, в порядку статей 120, 121 Господарського процесуального кодексу України, відповідача та третю особу було повідомлено про те, що підготовче засідання у справі призначено на 28.02.2024.

У судове засідання 28.02.2024 представники учасників справи не з`явились, про дату, час та місце проведення судового засідання учасники справи були повідомлені належним чином, явка представників учасників справи обов`язковою судом не визнавалась, від представника позивача надійшло клопотання про розгляд справи без її участі.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши надані суду докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

Протоколом загальних зборів учасників № 12/07-2011 від 12.07.2011 затверджено нову редакцію статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "ВГЛ-Інвест" (далі - Статут).

Відповідно до пунктів 2.1, 8.1 Статуту єдиним учасником Товариства з обмеженою відповідальністю "ВГЛ-Інвест" є Товариство з обмеженою відповідальністю "Правнича фірма "ЕС ЕНД ПІ".

Наведене також підтверджується відомостями, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Вищим органом товариства є загальні збори учасників (п. 9.1 Статуту).

Згідно з п. 9.2 Статуту загальні збори учасників правомочні приймати рішення з будь-яких питань діяльності товариства, внесених до порядку денного загальних зборів учасників згідно з вимогами цього Статуту. До компетенції загальних зборів учасників товариства належить, зокрема, утворення та відкликання виконавчого органу товариства; визначення форм контролю за діяльністю виконавчого органу, створення та визначення повноважень відповідних контрольних органів.

Пунктом 9.4 Статуту передбачено, що загальні збори учасників скликаються не рідше одного разу на рік. Позачергові загальні збори учасників скликаються головою товариства у випадку необхідності термінового вирішення питань, що належать до виключної компетенції загальних зборів учасників товариства, у разі неплатоспроможності товариства, а також у будь-якому іншому випадку, якщо цього потребують інтереси товариства в цілому, зокрема, якщо виникає загроза значного скорочення статутного капіталу (капіталу), а також на вимогу виконавчого органу товариства. Про проведення засідання вищого органу управління учасники повідомляються головою товариства шляхом вручення повідомлення під розписку письмово із зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного або шляхом надіслання такого повідомлення поштою. Повідомлення про засідання загальних зборів учасників повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів учасників товариства. Будь-хто з учасників товариства вправі вимагати розгляду питання на загальних зборах учасників товариства за умови, що воно було ним поставлено не пізніш як за 25 днів до початку зборів. Не пізніш як за 7 днів до скликання зборів учасникам товариства повинна бути надана можливість ознайомитися з документами, внесеними до порядку денного зборів. З питань не включених до порядку денного, рішення можуть прийматися тільки за згодою всіх учасників, присутніх на загальних зборах учасників товариства.

Рішення, що прийняті зборами учасників товариства, оформляються протоколами (п. 9.6 Статуту).

Згідно з п. 9.7 Статуту виконавчим органом товариства, що здійснює поточне керівництво діяльністю товариства є директор, який призначається загальними зборами учасників товариства. Директор не може бути одночасно головою загальних зборів учасників товариства. Загальні збори учасників можуть передати частину своїх повноважень до компетенції директора товариства.

Відповідно до наказу № 02/08 від 02.08.2012, на підставі протоколу загальних зборів учасників № 01/08-12 від 01.08.2012, з 02.08.2012 ОСОБА_1 приступив до виконання обов`язків директора Товариства з обмеженою відповідальністю "ВГЛ-Інвест".

Бажаючи звільнитися із займаної посади, позивач, керуючись пунктом 9.4 Статуту, направив єдиному учаснику повідомлення від 27.03.2023 про скликання на 28.04.2023 позачергових загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "ВГЛ-Інвест" з наступним порядком денним:

1) звільнення з посади директора Товариства з обмеженою відповідальністю "ВГЛ-Інвест" ОСОБА_1 з дати проведення загальних зборів на підставі п. 1 ч. 1 ст. 36 Кодексу законів про працю України;

2) обрання нового директора Товариства з обмеженою відповідальністю "ВГЛ-Інвест" з 21.04.2023;

3) уповноваження виконуючого обов`язки директора Товариства з обмеженою відповідальністю "ВГЛ-Інвест" на вчинення дій, пов`язаних з реєстрацією змін до відомостей про Товариство з обмеженою відповідальністю "ВГЛ-Інвест", які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, з правом передоручення третім особам.

Відповідне повідомлення, разом із заявою про звільнення, 29.03.2023 було направлено позивачем на адреси відповідача та третьої особи, про що свідчать описи вкладення у цінні листи № 0101911001277, № 0101911001269 та поштові накладні.

Однак, як зазначає позивач, загальні збори учасників 28.04.2023 не відбулись через неявку представника (-ів) учасника.

Звертаючись до суду з даним позовом, позивач зазначає, що відповідач допустив протиправну бездіяльність, оскільки не вчинив юридично значимих дій, спрямованих на вирішення питання про звільнення позивача з посади директора та оформлення припинення трудових відносин.

З огляду на те, що відповідачем не проведено загальні збори учасників за ініціативою позивача та не вирішено питання про звільнення позивача згідно з поданою ним заявою, позивач звернувся до суду з цим позовом, у якому, з урахуванням заяви про зміну предмета позову, просить визнати себе таким, що припинив виконання обов`язків директора Товариства з обмеженою відповідальністю "ВГЛ-Інвест" та зобов`язання відповідача призначити особу, яка тимчасово виконуватиме обов`язки директора.

Оцінивши подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд дійшов висновку про наступне.

Управління товариством здійснюють його органи - загальні збори його учасників і виконавчий орган, якщо інше не встановлено законом (частини перша, друга статті 97 Цивільного кодексу України).Частинами першою - четвертою статті 99 Цивільного кодексу України передбачено, зокрема, що загальні збори товариства своїм рішенням створюють виконавчий орган та встановлюють його компетенцію і склад. Виконавчий орган товариства може складатися з однієї або кількох осіб.

Органами товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори учасників, наглядова рада (у разі утворення) та виконавчий орган (стаття 28 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" тут і надалі в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин, якщо окремо не вказано про інше).

Загальні збори учасників є вищим органом товариства (частина перша статті 29 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю"), до компетенції якого належить, зокрема, обрання одноосібного виконавчого органу товариства (пункт 7 частини другої статті 30 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю").

За загальним правилом створення (обрання) виконавчого органу товариства відбувається за рішенням загальних зборів учасників товариства (частина перша статті 99 Цивільного кодексу України, пункт 7 частини другої статті 30 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю") або в окремих випадках - наглядової ради товариства (частина друга статті 38 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю"). Це рішення породжує між особами, яких воно стосується, корпоративні відносини, у яких обрана особа наділяється повноваженнями з управління.

Ці корпоративні відносини також є підставою для виникнення відносин представництва товариства перед третіми особами, а також трудових відносин, що регулюються законодавством про працю та виникають у зв`язку з укладенням в установленому порядку (частина дванадцята статті 39 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю") з одноосібним виконавчим органом (членом колегіального виконавчого органу) трудового договору (контракту).

Такий трудовий договір (контракт) може визначати окремі аспекти діяльності одноосібного виконавчого органу (члена колегіального виконавчого органу) як працівника товариства, зокрема строк здійснення ним повноважень; права, обов`язки і відповідальність сторін (у тому числі матеріальну); умови матеріального забезпечення; умови звільнення з посади (у тому числі дострокового).

Суд встановив, що ОСОБА_1 був призначений на посаду директора Товариства з обмеженою відповідальністю "ВГЛ-Інвест" рішенням загальних зборів учасників, зафіксованим у протоколі Загальних зборів учасників № 01/08-12 від 01.08.2012, однак матеріали справи не містять доказів укладення між сторонами трудового договору (контракту).

Відтак, оскільки трудовий договір (контракт) не укладався, сторони не мають спору щодо припинення такого договору, то норми Кодексу законів про працю України, зокрема статті 38 цього Кодексу, яка визначає порядок розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника, не підлягають застосуванню у спірних правовідносинах.

Водночас в обох випадках - коли особу обрано до складу виконавчого органу (між товариством та особою встановлені відносини управління товариством) та укладено трудовий договір (встановлені трудові відносини) і коли існують тільки відносини з управління товариством без укладення трудового договору - саме відносини з управління товариством, у яких директору надані відповідні повноваження, за здійснення яких він несе встановлену законом відповідальність, становлять основу відносин між товариством та цією особою.

Такі висновки викладено в постанові Великої Палати Верховного Суду від 06.09.2023 у справі № 127/27466/20.

При цьому Велика Палата Верховного Суду врахувала, що позовні вимоги про визнання трудових правовідносин припиненими, або про звільнення, або про припинення трудових правовідносин та / або правовідносин представництва у такому спорі спрямовані насамперед на припинення правовідносин з управління, які існують між директором та товариством.

Частиною тринадцятою статті 39 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" передбачено, що повноваження одноосібного виконавчого органу чи голови колегіального виконавчого органу можуть бути припинені або він може бути тимчасово відсторонений від виконання своїх повноважень лише шляхом обрання нового одноосібного виконавчого органу чи голови колегіального виконавчого органу або тимчасових виконувачів їхніх обов`язків. У разі припинення повноважень одноосібного виконавчого органу або члена колегіального виконавчого органу договір із цією особою вважається припиненим. Статутом товариства може бути передбачено вимогу про обрання нових членів чи тимчасових виконувачів обов`язків для всіх членів колегіального виконавчого органу.

Загальні збори учасників товариства мають право приймати рішення з усіх питань діяльності товариства, у тому числі і з тих, що належать до компетенції інших органів товариства (частина перша статті 98 Цивільного кодексу України).

Статтею 31 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" передбачено, що загальні збори учасників скликаються у випадках, передбачених цим Законом або статутом товариства, зокрема, з ініціативи виконавчого органу товариства (пункт 1 частини першої цієї статті).

Порядок скликання загальних зборів учасників товариства визначено статтею 32 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю", частина перша якої передбачає, що загальні збори учасників скликаються виконавчим органом товариства. Статутом товариства може бути визначений інший орган, уповноважений на скликання загальних зборів учасників.

Пунктом 9.4 Статуту визначено, що позачергові Загальні збори учасників скликаються головою товариства, зокрема, на вимогу виконавчого органу товариства.

Водночас голова товариства не зазначений у Законі України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" серед органів товариства і на час спірних правовідносин не належав до органів, які можуть бути уповноважені статутом на скликання загальних зборів учасників.

За приписами частин другої - п`ятої та одинадцятої статті 32 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" виконавчий орган товариства скликає загальні збори учасників шляхом надсилання повідомлення про це кожному учаснику товариства. Виконавчий орган товариства зобов`язаний повідомити учасників товариства не менше ніж за 30 днів до запланованої дати проведення загальних зборів учасників, якщо інший строк не встановлений статутом товариства. Повідомлення, передбачене частиною третьою цієї статті, надсилається поштовим відправленням з описом вкладення. Статутом товариства може бути встановлений інший спосіб повідомлення. У повідомленні про загальні збори учасників зазначаються дата, час, місце проведення, порядок денний. Якщо до порядку денного включено питання про внесення змін до статуту товариства, до повідомлення додається проект запропонованих змін. Виконавчий орган товариства зобов`язаний надати учасникам товариства можливість ознайомитися з документами та інформацією, необхідними для розгляду питань порядку денного на загальних зборах учасників. Виконавчий орган товариства забезпечує належні умови для ознайомлення з такими документами та інформацією за місцезнаходженням товариства у робочий час, якщо інший порядок не передбачений статутом товариства.

Беручи до уваги наведене, Велика Палата Верховного Суду у вищезазначеній постанові дійшла висновку про те, що директор для припинення своїх повноважень як одноосібного виконавчого органу за своєю ініціативою має скликати загальні збори учасників товариства (пункт 1 частини першої, частина сьома статті 31 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю") з включенням до порядку денного питання про припинення своїх повноважень шляхом обрання нового директора або тимчасового виконувача його обов`язків (частина тринадцята статті 39 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю"), оскільки вирішення цього питання належить до виключної компетенції загальних зборів учасників товариства (частина перша статті 99 Цивільного кодексу України, пункт 7 частини другої статті 30 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю").

При цьому директор має дотриматись вимог статті 32 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" та статуту щодо порядку скликання загальних зборів учасників товариства, зокрема: не пізніше, ніж за 30 днів до дня скликання загальних зборів учасників повідомити кожного з учасників товариства про порядок денний, дату, час і місце їх проведення, а також надати учасникам можливість ознайомитися з документами та інформацією, необхідними для розгляду питань порядку денного, і забезпечити належні умови для ознайомлення з такими документами та інформацією за місцезнаходженням товариства в робочий час.

Суд встановив, що позивач, керуючись пунктом 9.4 Статуту, направив єдиному учаснику повідомлення від 27.03.2023 про скликання на 28.04.2023 позачергових Загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "ВГЛ-Інвест" з наступним порядком денним:

1) звільнення з посади директора Товариства з обмеженою відповідальністю "ВГЛ-Інвест" ОСОБА_1 з дати проведення Загальних зборів на підставі п. 1 ч. 1 ст. 36 Кодексу законів про працю України;

2) обрання нового директора Товариства з обмеженою відповідальністю "ВГЛ-Інвест" з 21.04.2023;

3) уповноваження виконуючого обов`язки директора Товариства з обмеженою відповідальністю "ВГЛ-Інвест" на вчинення дій, пов`язаних з реєстрацією змін до відомостей про Товариство з обмеженою відповідальністю "ВГЛ-Інвест", які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, з правом передоручення третім особам.

Зміст цього повідомлення дає підстави вважати його таким, що відповідає вимогам Статуту та Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю".

З огляду на заплановану дату проведення Загальних зборів учасників - 28.04.2023, враховуючи вимоги п. 9.4 Статуту та ч. 3 ст. 32 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю", директор товариства зобов`язаний був повідомити учасника товариства не менше ніж за 30 днів до цієї дати.

Так, відповідне повідомлення було направлено на адресу третьої особи 29.03.2023, про що свідчить опис вкладення у цінний лист № 0101911001269 та поштова накладна, тобто з дотриманням встановленого строку.

Проте Загальні збори учасників відповідача 28.04.2023 не відбулись, як наслідок рішення загальними зборами з питань порядку денного не приймались, чим порушено конституційне право позивача на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується (стаття 43 Конституції України).

Відтак, зважаючи на те, що позивач дотримався визначеного Законом України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" та Статутом порядку скликання загальних зборів учасників відповідача, які, втім, не відбулись, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог, оскільки права позивача були порушені внаслідок позбавлення його можливості припинити свої повноваження як директора товариства.

Також суд вважає слушними доводи позивача, який своєю чергою посилається на мотиви, викладені в ухвалі Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 08.02.2023 у справі № 127/27466/20 про передачу справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду, про те, що у випадку відсутності рішення загальних зборів учасників товариства про звільнення керівника останньому з метою захисту своїх прав надано можливість звернутися до суду, й належним та ефективним способом захисту його прав та законних інтересів у такому випадку буде вимога припинити такі трудові відносини за рішенням суду, які (трудові відносини) будуть припинені саме з дати набрання судовим рішенням законної сили.

Поряд із цим, оскільки директор товариства є виконавчим органом юридичної особи, звільнення (зміна) якого повинно супроводжуватися прийняттям (призначенням) нового директора або тимчасового виконувача його обов`язків, його право на звільнення кореспондує визначеному статтею 32 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" обов`язку скликати загальні збори учасників товариства, відтак суд погоджується з обраним позивачем способом захисту шляхом зобов`язання відповідача призначити особу, яка тимчасово виконуватиме обов`язки директора товариства (до моменту прийняття загальними зборами рішення про призначення нового директора).

Витрати позивача по сплаті судового збору в розмірі 5 368,00 грн, відповідно до ч. 1 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, покладаються на відповідача, оскільки позов підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 129, 233, 237, 238, 240 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Визнати ОСОБА_1 таким, що припинив виконання обов`язків директора Товариства з обмеженою відповідальністю "ВГЛ-Інвест" з дати набрання рішенням суду законної сили.

3. Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю "ВГЛ-Інвест" (Україна, 01103, м. Київ, вул. Кіквідзе, буд. 11; ідентифікаційний код: 35057532) призначити особу, яка тимчасово виконуватиме обов`язки директора Товариства з обмеженою відповідальністю "ВГЛ-Інвест" (до моменту прийняття загальними зборами рішення про призначення нового директора).

4. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ВГЛ-Інвест" (Україна, 01103, м. Київ, вул. Кіквідзе, буд. 11; ідентифікаційний код: 35057532) на користь ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 ) витрати по сплаті судового збору в розмірі 5 368 (п`ять тисяч триста шістдесят вісім) грн 00 коп.

5. Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до суду апеляційної інстанції протягом двадцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 04.03.2024

Суддя О.В. Нечай

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення28.02.2024
Оприлюднено06.03.2024
Номер документу117401163
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, щодо недоговірних зобов’язань спонукання виконати або припинити певні дії

Судовий реєстр по справі —910/15851/23

Рішення від 28.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

Ухвала від 14.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

Ухвала від 13.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

Ухвала від 15.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

Ухвала від 16.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні