Ухвала
від 24.01.2024 по справі 554/9950/23
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 24.01.2024Справа № 554/9950/23 Провадження № 2/554/188/2024

У Х В А Л А

24 січня 2024 року Октябрський районний суд м.Полтави у складі:

головуючого судді Савченко Л.І.

при секретарі Грай К.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Октябрського районного суду м.Полтави цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Степового Фронту-34» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

в с т а н о в и в :

У провадженні суду знаходиться вказана справа.

23 січня 2024 року від відповідача ОСОБА_1 до суду надійшло клопотання про зупинення провадження у справі, у зв`язку з тим, що він перебуває на військовій службі за мобілізацією у військовій частині НОМЕР_1 з 24 лютого 2022 року по теперішній час, тому особисто не може прибути у судове засідання, але хоче надати пояснення та бути присутнім.

Від представника позивача ОСББ «Степового Фронту-34» Джумелі Н.Г. до суду надійшло клопотання про витребування з ВЧ НОМЕР_1 інформації про те, чи дійсно військова частина переведена на воєнний стан та бере участь у виконанні бойових завдань. Клопотання просила розглядати без її участі.

Суд дослідивши матеріали справи дійшов до висновку про задоволення клопотання представника позивача, виходячи з наступного.

За приписами статей1та3 Закону України «Про Збройні Сили України» від 06.12.1991 № 1934-XII(далі - Закон № 1934-XII) Збройні Сили України - це військове формування, на яке відповідно доКонституції Українипокладаються оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності.

Структура Збройних Сил України визначаєтьсястаттею 3 Закону № 1934-XII, відповідно до частини третьої якої Збройні Сили України організаційно складаються з органів військового управління, з`єднань, військових частин, вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, установ та організацій.

Комплектування ж Збройних Сил України визначаєтьсястаттею 5 Закону № 1934-XII, відповідно до частини першої якої особовий склад Збройних Сил України складається з військовослужбовців і працівників Збройних Сил України.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст.251ЦПК України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Верховний Суд чітко сформулював позицію, за якою для зупинення судом провадження у справі з підстав, передбачених п. 2 ч. 1 ст.251ЦПК України в матеріалах цивільної справи мають бути докази перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмету спору у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, а також того, що такі підрозділи переведені на воєнний стан, зокрема беруть участь у виконанні бойових завдань.

Вказана правова позиція знайшла своє відображення в судових рішеннях Касаційного цивільного суду Верховного Суду від 29 серпня 2022 року в справі № 461/5209/19, від 21 грудня 2022 року у справі № 456/2541/19, тощо.

Процесуальнийзаконпов`язує необхідність зупинення провадження у справі не з наявністю воєнного стану в Україні, а із фактом перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, саме у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операці.

Відповідно до ч.1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Враховуючи, що інформацію, яку прохає витребувати представник позивача і яка стосується предмету позовних вимог, останній самостійно не може отримати, суд приходить до висновку про задоволення заявленого клопотання.

Керуючись ст.ст. 81, 251 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Клопотання представника позивача ОСББ «Степового Фронту-34»Джумелі НадіїГригорівни - задовольнити.

Витребувати з ВЧ НОМЕР_1 інформацію про те, чи перебуває до ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан, а також чи такі підрозділи переведені на воєнний стан, зокрема беруть участь у виконанні бойових завдань.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СуддяЛ.І.Савченко

Дата ухвалення рішення24.01.2024
Оприлюднено29.01.2024
Номер документу116570502
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —554/9950/23

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні