Ухвала
від 14.03.2024 по справі 554/9950/23
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 14.03.2024Справа № 554/9950/23 Провадження № 2/554/188/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 березня 2024 року Октябрський районний суд м.Полтави у складі:

головуючого судді Савченко Л.І.

при секретарі Грай К.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Октябрського районного суду м.Полтави цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Степового Фронту-34» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

в с т а н о в и в :

У провадженні суду знаходиться вказана справа.

23 січня 2024 року від відповідача ОСОБА_1 до суду надійшло клопотання про зупинення провадження у справі, у зв`язку з тим, що він перебуває на військовій службі за мобілізацією у військовій частині НОМЕР_1 з 24 лютого 2022 року по теперішній час, тому особисто не може прибути у судове засідання, але хоче надати пояснення та бути присутнім.

Ухвалою Октябрського районного суду м. Полтави від 24 січня 2024 року витребувано з ВЧ НОМЕР_1 інформацію про те, чи перебуває ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан, а також чи такі підрозділи переведені на воєнний стан, зокрема беруть участь у виконанні бойових завдань.

16 лютого 2024 року від командира ВЧ НОМЕР_1 ОСОБА_2 до суду надійшов лист, у якому останній повідомив, що ВЧ НОМЕР_1 , в якій ОСОБА_1 проходить військову службу по мобілізації з 24.02.2022 року по теперішній час, перебуває в зоні виконання бойових завдань і здійснює заходи необхідні для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України (а.с.53).

Від представника позивача ОСББ «Степового Фронту-34» Джумелі Н.Г. до суду надійшла заява про розгляд справи без її участі. У заяві зазначила, що при вирішенні питання про зупинення провадження покладається на розсуд суду. Позовні вимоги підтримує в повному обсязі. Позов та клопотання про стягнення судових витрат прохала задовольнити (а.с.64).

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст.251ЦПКУкраїни суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Як вбачається із наданої командиром ВЧ НОМЕР_1 інформації, ВЧ НОМЕР_1 , в якій ОСОБА_1 проходить військову службу по мобілізації з 24.02.2022 року по теперішній час, перебуває в зоні виконання бойових завдань і здійснює заходи необхідні для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України.

Верховний Суд чітко сформулював позицію, за якою для зупинення судом провадження у справі з підстав, передбачених п. 2 ч. 1 ст.251ЦПК України, в матеріалах цивільної справи мають бути докази перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмету спору у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, а також того, що такі підрозділи переведені на воєнний стан, зокрема беруть участь у виконанні бойових завдань.

Вказана правова позиція знайшла своє відображення в судових рішеннях Касаційного цивільного суду Верховного Суду від 29 серпня 2022 року в справі № 461/5209/19, від 21 грудня 2022 року у справі № 456/2541/19, тощо.

Згідно із п.2 ч.1ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється у випадках, зокрема, встановлених пунктом 2 частини першоїстатті 251 цього Кодексу, - до припинення перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Таким чином, враховуючи встановлені обставини, той факт, що відповідач перебуває на військовій службі в лавах Збройних Сил України, тобто існують обставини відповідно до п. 2 ч. 1ст. 251 ЦПК України, що унеможливлюють продовження розгляду цивільної справи та наявність яких є підставою для обов`язковго зупинення провадження у справі, а тому суд вважає за необхідне провадження у справі зупинити до припинення перебування відповідача у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені у воєнний стан.

Відповідно до ч.1ст.254 ЦПК України, провадження у справі поновлюється за клопотанням учасників справи або за ініціативою суду не пізніше десяти днів з дня отримання судом повідомлення про усунення обставин, що викликали його зупинення.

Після усунення обставин, що зумовили зупинення провадження у справі, тобто, до припинення перебування відповідача у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені у воєнний стан, зобов`язати ОСОБА_1 невідкладно повідомити Октябрський районний суд м. Полтави про припинення перебування у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан.

Керуючись ст.ст. 251,253,260,353 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Клопотання відповідача ОСОБА_1 - задовольнити.

Зупинити провадження по цивільній справі за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Степового Фронту-34» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості до припинення перебування відповідача ОСОБА_1 у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан.

Зобов`язати ОСОБА_1 невідкладно повідомити Октябрський районний суд м. Полтави про припинення перебування у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан.

Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до ч.1ст.254 ЦПК Українипровадження у справі поновлюється за їх клопотанням або за ініціативою суду не пізніше десяти днів з дня отримання судом повідомлення про усунення обставин, що викликали його зупинення.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду шляхом подачі в 15-денний строк з дня проголошення ухвали апеляційної скарги. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

СуддяЛ.І.Савченко

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117720434
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —554/9950/23

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні