Ухвала
від 26.01.2024 по справі 759/1650/24
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 2-о/759/199/24

ун. № 759/1650/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 січня 2024 року м. Київ

Суддя Святошинського районного суду м. Києва Горбенко Н.О., розглянувши матеріали клопотання ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Бориспільської міської ради в особі Управління соціального захисту населення Бориспільської міської ради Київської області, Святошинський дитячий будинок-інтернат про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною та призначення її опікуна, -

В С Т А Н О В И В:

У січні 2024 року до Святошинського районного суду м. Києва надійшло клопотання ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Бориспільської міської ради в особі Управління соціального захисту населення Бориспільської міської ради Київської області, Святошинський дитячий будинок-інтернат про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною та призначення її опікуна.

У відповідності до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями визначено головуючого суддю Горбенко Н.О.

Справу передано судді 23.01.2024 року.

Дослідивши подану заяву, матеріали справи, суд дійшов наступного.

Окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав (ч. 1 ст. 293 ЦПК України).

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Пунктом 1 частини 3 статті 293 ЦПК України встановлено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Частиною 7 ст. 300 ЦПК України встановлено, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Як вбачається зі змісту поданого клопотання, заявник ОСОБА_1 призначений опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Але при дослідженні поданих до клопотання документів суд встановив, що рішення, яким ОСОБА_1 призначено опікуном ОСОБА_2 , до клопотання додане не було.

Для встановлення того, чи дійсно ОСОБА_1 має право у відповідності до ч. 7 ст. 300 ЦПК України подавати клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, суду необхідно надати належним чином засвідчену копію рішення суду, яким його призначено опікуном, та належним чином засвідчені копії документів, що підтверджують особу заявника, для встановлення того, чи входить ОСОБА_1 до кола осіб, які мають право на подання відповідного клопотання.

Також суд звертає увагу на відсутність у матеріалах справи належним чином засвідчених документів, які посвідчують особу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Крім того, рішенням Святошинського районного суду м. Києва від 08 жовтня 2020 року (справа №759/24335/19), копія котрого долучена до матеріалів справи, продовжено строк дії рішення Святошинського районного суду м. Києва від 04.06.2018 року (справа №759/17112/16-ц) про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним.

Однак, до матеріалів клопотання не долучено належним чином засвідченої копії рішення Святошинського районного суду м. Києва від 04.06.2018 року (справа №759/17112/16-ц), яким ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатним.

Отже, до матеріалів справи слід доєднати: належним чином засвідчену копію рішення Святошинського районного суду м. Києва від 04.06.2018 року (справа №759/17112/16-ц, пр. №2-о/759/16/18), яким ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатним; належним чином засвідчену копію рішення суду, яким ОСОБА_1 призначено опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; належним чином засвідчені копії документів, що посвідчують особу ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Окрім зазначеного, суд наголошує, що ч. 6, 7 ст. 300 ЦПК України встановлює, що строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

ОСОБА_1 надає суду рішення Святошинського районного суду м. Києва від 08 жовтня 2020 року (справа №759/24335/19) без відмітки дати набрання законної сили. Крім того, з моменту постановлення вказаного рішення минуло більше трьох років, що вказує на пропущення ОСОБА_1 строку, передбаченого ч. 7 ст. 300 ЦПК України.

Стаття 127 ЦПК України присвячена питанню поновленню та продовженню процесуальних строків.

З точки зору закону поновлення та продовження процесуального строку - це визнання права особи на вчинення певної процесуальної дії після закінчення процесуального строку, якщо його було пропущено з причин, визнаних судом поважними.

Частини 1, 2 ст. 127 ЦПК України встановили, що суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення. Встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Пропущений процесуальний строк на подання клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною підлягає поновленню.

Перелік поважних причин, які враховуються для поновлення пропущеного строку, законом не встановлено, вони визначаються у кожному конкретному випадку, виходячи з певних обставин, які мають юридичне значення. Поважними причинами визнаються лише ті обставини, які є об`єктивно непереборними і пов`язані з дійсними істотними труднощами для вчинення процесуальних дій.

Встановлення процесуальних строків законом передбачено з метою дисциплінування учасників цивільного судочинства та своєчасного виконання ними передбачених ЦПК України певних процесуальних дій. Інститут строків в цивільному процесі сприяє досягненню юридичної визначеності у цивільних відносинах, а також стимулює учасників цивільного процесу добросовісно ставитися до виконання своїх обов`язків.

Частинами 4 та 5 статті 127 ЦПК України передбачено, що одночасно із поданням заяви про поновлення процесуального строку має бути вчинена процесуальна дія (подана заява, скарга, документи тощо), щодо якої пропущено строк. Пропуск строку, встановленого законом або судом учаснику справи для подання доказів, інших матеріалів чи вчинення певних дій, не звільняє такого учасника від обов`язку вчинити відповідну процесуальну дію.

Таким чином, ОСОБА_1 має заявити клопотання про поновлення пропущеного строку для звернення із клопотанням про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною.

Відповідно до ч. 8 ст. 300 ЦПК України клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Суд звертає увагу, що у клопотанні заявник просить «в порядку підготовки справи до судового розгляду запросити витяг з історії хвороби ОСОБА_2 та висновок судово-психіатричної експертизи з метою визначення його психічного стану».

Заявник має конкретизувати, що він має на увазі під поняттям «запросити», а також вказати у кого вказані документи знаходяться, оскільки суд позбавлений можливості встановити дані відомості самостійно.

Вказані недоліки у своїй сукупності перешкоджають відкриттю провадження у справі.

Якщо заявник відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені судом, заява вважається поданою в день її первісного подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачу.

Додатково вважає за необхідне роз`яснити, що відповідно до ч. 7 ст. 185 ЦПК України у випадку повернення позовної заяви позивачу це не перешкоджає повторному зверненню до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для її повернення.

Зважаючи на вищезазначене, керуючись ст.ст. 175,177,294-297, 300 ЦПК України,-

П О С ТА Н О В И В:

Клопотання ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Бориспільської міської ради в особі Управління соціального захисту населення Бориспільської міської ради Київської області, Святошинський дитячий будинок-інтернат про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною та призначення її опікуна - залишити без руху.

Надати строк для усунення вказаних недоліків, який становить 10 (десять днів) з дня отримання заявником ухвали суду.

У разі невиконання вимог ухвали у визначений судом строк заява буде вважатись неподаною та повернута заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Н.О. Горбенко

Дата ухвалення рішення26.01.2024
Оприлюднено29.01.2024
Номер документу116571809
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та призначення її опікуна

Судовий реєстр по справі —759/1650/24

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Горбенко Н. О.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Горбенко Н. О.

Ухвала від 26.01.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Горбенко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні