Ухвала
від 12.02.2024 по справі 759/1650/24
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 2-о/759/199/24

ун. № 759/1650/24

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

12 лютого 2024 року м. Київ

Суддя Святошинського районного суду м. Києва Горбенко Н.О., розглянувши матеріали клопотання ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Бориспільської міської ради в особі Управління соціального захисту населення Бориспільської міської ради Київської області, Святошинський дитячий будинок-інтернат про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною та призначення її опікуна, -

В С Т А Н О В И В:

У січні 2024 року до Святошинського районного суду м. Києва надійшло клопотання ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Бориспільської міської ради в особі Управління соціального захисту населення Бориспільської міської ради Київської області, Святошинський дитячий будинок-інтернат про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною та призначення її опікуна.

У відповідності до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями визначено головуючого суддю Горбенко Н.О.

Ухвалою Святошинського районного суду м. Києва від 26 січня 2024 року клопотання залишено без руху, надано строк для усунення недоліків.

07.02.2024 року від ОСОБА_1 надійшла заява про усунення недоліків клопотання.

У зв`язку із перебуванням судді Горбенко Н.О. у відпустці, заява фактично отримана суддею 12.02.2024 року.

Дослідивши подану заяву, матеріали справи, суд дійшов наступного.

Відповідно до ч. 7, 8 ст. 300 ЦПК України клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Заявник просить суд поновити йому строк на подання клопотання про продовження строку дії рішення та визнати причину його пропуску поважною.

У поданому клопотанні вказав, що рішенням Святошинського районного суду м. Києва від 17 січня 2018 року провадження № 2-0759/16/18, він був призначений опікуном над недієздатним онуком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , строк дії рішення було встановлено в два роки з моменту набрання ним законної сили. В подальшому рішенням Святошинського районного суду м. Києва від 08 жовтня 2020 року провадження № 2-0759/155/20 було продовжено строк дії рішення Святошинського районного суду м. Києва від 17 січня 2018 року провадження №2- 0759/16/18 строком на два роки.

У грудні 2022 року він звернувся до Святошинського суду з клопотанням про продовження строку дії рішення Святошинського районного суду м. Києва від 17 січня 2018 року провадження №2-0759/16/18. Але ухвалою від 07 лютого 2023 року провадження № 2-1759/7/23 клопотання було повернуто заявнику через процесуальні порушення при поданні клопотання. Проте ні саму ухвалу, ні зазначене клопотання станом на 21 січня 2024 року він не отримував. При цьому склались такі обставини непереборної сили, які об`єктивно завадили йому як ознайомитись зі змістом ухвали від 07 лютого 2023 року, так і повторно звернутися до суду з клопотанням про подовження строку дії рішення Святошинського районного суду м. Києва від 17 січня 2018 року провадження №2-0759/16/18. Такими обставинами є онкологічна хвороба дружини - ОСОБА_3 , оперативне втручання 25.08.2021 року та необхідність постійного догляду. Окрім онкологічної хвороби дружина 15.02.2022 року отримала перелом шийки лівого стегна, що в свою чергу потребувало додаткового догляду.

На підставі викладеного, просить суд поновити пропущений строк для подачі клопотання про продовження дії рішення суду.

Стаття 127 ЦПК України присвячена питанню поновленню та продовженню процесуальних строків.

З точки зору закону поновлення та продовження процесуального строку - це визнання права особи на вчинення певної процесуальної дії після закінчення процесуального строку, якщо його було пропущено з причин, визнаних судом поважними.

Частини 1, 2 ст. 127 ЦПК України встановили, що суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення. Встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Строк для подачі клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною встановлений законом у ч.7 ст. 300 ЦПК, а не встановлений судом. Таким чином пропущений процесуальний строк на подання клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною підлягає поновленню, а не продовженню.

Аналіз практики ЄСПЛ свідчить про те, що у процесі прийняття рішень стосовно поновлення строків звернення до суду або оскарження судового рішення, ЄСПЛ виходить із такого: 1) поновлення пропущеного строку звернення до суду або оскарження судового рішення є порушенням принципу правової визначеності, відтак, у кожному випадку таке поновлення має бути достатньо виправданим та обґрунтованим; 2) поновленню підлягає лише той строк, який пропущений з поважних, об`єктивних, непереборних, не залежних від волі та поведінки особи обставин; 3) оцінка поважності причин пропуску строку має здійснюватися індивідуально у кожній справі; 4) будь-які поважні причини пропуску строку не можуть розцінюватися як абсолютна підстава для поновлення строку; 5) необхідно враховувати тривалість пропуску строку, а також можливі наслідки його відновлення для інших осіб.

Перелік поважних причин, які враховуються для поновлення пропущеного строку, законом не встановлено, вони визначаються у кожному конкретному випадку, виходячи з певних обставин, які мають юридичне значення. Поважними причинами визнаються лише ті обставини, які є об`єктивно непереборними і пов`язані з дійсними істотними труднощами для вчинення процесуальних дій.

Встановлення процесуальних строків законом передбачено з метою дисциплінування учасників цивільного судочинства та своєчасного виконання ними передбачених ЦПК України певних процесуальних дій. Інститут строків в цивільному процесі сприяє досягненню юридичної визначеності у цивільних відносинах, а також стимулює учасників цивільного процесу добросовісно ставитися до виконання своїх обов`язків.

Частинами 4 та 5 статті 127 ЦПК України передбачено, що одночасно із поданням заяви про поновлення процесуального строку має бути вчинена процесуальна дія (подана заява, скарга, документи тощо), щодо якої пропущено строк. Пропуск строку, встановленого законом або судом учаснику справи для подання доказів, інших матеріалів чи вчинення певних дій, не звільняє такого учасника від обов`язку вчинити відповідну процесуальну дію.

Дану вимогу заявник виконав, оскільки про поновлення процесуального строку заявив при поданні клопотання.

Зважаючи на викладене, суд вважає, що процесуальний строк для подачі клопотання має бути поновлений.

Крім того, із клопотанням заявив вимогу про витребування доказів.

У поданому клопотанні заявник просить витребувати у Комунального некомерційного підприємства «Клінічна лікарня «Психіатрія» (04080, м. Київ, вул. Кирилівська, 103) та Святошинського дитячого будинку-інтернату (03115, м. Київ, вул. Котельнікова, 51) витяг з історії хвороби ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та висновок судово-психіатричної експертизи.

Щодо цього суд зазначає наступне.

Відповідно до положень ст. 83 ЦПК України сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу. У випадку визнання поважними причин неподання учасником справи доказів у встановлений законом строк суд може встановити додатковий строк для подання вказаних доказів. Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Строк для подання клопотання про витребування доказів заявником дотриманий, оскільки воно подане разом із клопотанням.

Частини 6, 7 зазначеної статті встановлюють, що будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти дів з дня вручення ухвали.

Вивчивши письмові матеріали справи, клопотання про витребування доказів та врахувавши те, що необхідність витребування обґрунтована неможливістю самостійного зібрання означених доказів для доведення обставин справи, суд приходить до висновку про часткове задоволення клопотання та необхідність витребування витягу з історії хвороби ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У вимозі щодо витребування висновку судово-психіатричної експертизи слід відмовити, зважаючи на те, що заявник не конкретизує який це саме висновок, дату його складення, номер або будь-які інші дані, які б змогли його ідентифікувати. Без зазначення вказаних відомостей орган, у якого витребовуються докази, буде позбавлений можливості виконати вимоги суду.

Крім того, суд звертає увагу, що 03 серпня 2023 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги» від 10 квітня 2023 року № 3022-IX.

Зокрема, ст. 293 ЦПК України доповнено частиною 5, згідно якої у випадках, встановлених пунктами 1,9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Відповідно до ч. 1 ст. 299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ст. 59 Конституції України кожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Отже, у разі якщо особа, стосовно якої розглядається питання про визнання її недієздатною, не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги.

Згідно до ст. 15 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» , суб`єктами надання безоплатної вторинної правничої допомоги в Україні є:

1) центри з надання безоплатної правничої допомоги;

2) адвокати, включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правничу допомогу.

Відповідно до пункту 24 частини 1 статті 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають такі категорії фізичних осіб, а саме особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Відповідно до положень частини 1 статті 13 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» безоплатна вторинна правнича допомога - вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя.

Пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» визначено, що безоплатна вторинна правнича допомога включає такі види правничих послуг: здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

На підставі частини 4 статті 19 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу», у разі надходження судового рішення про залучення адвоката осіб, зазначених у пунктах 9, 24, 25 частини першої статті 14 цього Закону, центр з надання безоплатної правничої допомоги зобов`язаний невідкладно прийняти рішення про призначення адвоката та про надання безоплатної вторинної правничої допомоги.

Враховуючи викладене вище, суд вважає за необхідне доручити Правобережному київському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 , для здійснення представництва його інтересів у суді при розгляді клопотання продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною.

Зважаючи на викладене, суд дійшов наступного.

Окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав (ч. 1 ст. 293 ЦПК України).

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Пунктом 1 частини 3 статті 293 ЦПК України встановлено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Дане клопготання територіально підсудне Святошинському районному суду м. Києва за правилами про підсудність згідно ст. 300 ЦПК України. Підстав для залишення клопотання без руху, його повернення чи підстав для відмови у відкритті провадження у цивільній справі на даний час не встановлено.

Дата судового засідання визначена судом в межах строків, передбачених ст. 279 ЦПК України з особливостями, встановленими Розділом 4 ЦПК України.

Зважаючи на частину 4 статті 294 ЦПК України справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Крім того, зважаючи на ч. 4 ст. 293 ЦПК України, розгляд справи має проводиться судом у складі одного судді і двох присяжних.

Зважаючи на вищезазначене, керуючись ст.ст. 187,274,294-297, 300 ЦПК України,-

П О С Т А Н О В И В:

Поновити ОСОБА_1 процесуальний строк, встановлений для подачі клопотання про продовження дії рішення судупро визнання фізичної особи недієздатною.

Клопотання ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Бориспільської міської ради в особі Управління соціального захисту населення Бориспільської міської ради Київської області, Святошинський дитячий будинок-інтернат про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною та призначення її опікуна - прийняти до розгляду і відкрити провадження у справі.

Розгляд справи здійснювати у порядку окремого провадження.

Призначити судове засідання розгляду справи по суті на 13 березня 2024 року на 12 год. 00 хв. в приміщенні суду за адресою: м. Київ, вул. Якуба Коласа, 27-А, каб.202.

В судове засідання розгляду справи по суті викликати учасників справи.

Розгляд справи проводити у складі одного судді і двох присяжних.

Клопотання про витребування доказів - задовольнити частково.

Витребувати у: Комунального некомерційного підприємства «Клінічна лікарня «Психіатрія» (04080, м. Київ, вул. Кирилівська, 103) та Святошинського дитячого будинку-інтернату (03115, м. Київ, вул. Котельнікова, 51) витяг з історії хвороби ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У задоволенні іншої частини клопотання - відмовити.

Направити до Святошинського районного суду міста Києва, за адресою: м. Київ, вул. Якуба Колоса, 27-А, каб. 202 у строк не більше 15-ти днів з дня отримання даної ухвали.

Роз`яснити що відповідно до ст. 84 ЦПК України, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Доручити Правобережному київському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (вул. Єреванська, 32, м. Київ, 03087) призначити адвоката ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 , для здійснення представництва його інтересів у суді при розгляді клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною та призначення її опікуна.

Копію ухвали негайно направити до Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для виконання.

Правобережному київському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечити прибуття адвоката в приміщення Святошинського районного суду міста Києва в судове засідання.

Надіслати учасникам справи копію даної ухвали.

Роз`яснити учасникам справи, що вони зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місця проживання або знаходження. У разі неповідомлення належним викликом вважається направлення поштової кореспонденції за наявною у справі адресою.

Сторони можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою суду: https://sv.ki.court.gov.ua

Ухвала про відкриття провадження у справі оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Н.О.Горбенко

Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено14.02.2024
Номер документу116923640
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та призначення її опікуна

Судовий реєстр по справі —759/1650/24

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Горбенко Н. О.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Горбенко Н. О.

Ухвала від 26.01.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Горбенко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні