Ухвала
від 26.01.2024 по справі 525/869/23
ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 525/869/23

Провадження № 1-кп/525/24/2024

У Х В А Л А

26.01.2024 селище Велика Багачка

Великобагачанський районний суд Полтавської області в складі:

головуючої судді ОСОБА_1 ,

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

з участю прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника адвоката ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у селищі Велика Багачка кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 246 КК України,

у с т а н о в и в:

У провадженні Великобагачанського районного суду Полтавської області перебуває кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 246 КК України.

У судове засідання 26.01.2024 не з`явилася свідок обвинувачення ОСОБА_6 .

Прокурор ОСОБА_3 у судовому засіданні заявив клопотання про привід вказаного свідка у судове засідання та відкладення розгляду справи.

Захисник ОСОБА_5 вважав, що заявлене прокурором клопотання про примусовий привід свідка у судове засідання підлягає до задоволення, вважав за доцільне вирішити питання про накладення на свідка грошового стягнення. Обвинувачений ОСОБА_4 у судовому засіданні підтримав думку захисника.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 66 КПК України, свідокзобов`язаний прибути за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді чи суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 8 КПК України кримінальне провадження здійснюється з додержанням принципу верховенства права, відповідно до якого людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави.

Згідно ч. 6 ст. 22 КПК України суд, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, створює необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків.

Серед засад (принципів) кримінального провадження визначено засаду розумних строків (ст. 28 КПК), відповідно до якої під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані чи прийняті в розумні строки.

Згідност. 131 КПК Україниодним із видів заходів забезпечення кримінального провадження для забезпечення мети досягнення дієвості цього провадження є привід.

Відповідно дост. 139 КПК Україниякщо підозрюваний, обвинувачений, свідок, який був у встановленому цим Кодексом порядку викликаний (зокрема наявне підтвердження отримання ним повістки про виклик або ознайомлення з її змістом іншим шляхом), не з`явився без поважних причин або не повідомив причини свого неприбуття на нього накладається грошове стягнення; до підозрюваного, обвинуваченого, свідка може бути застосовано примусовий привід.

Відповідно до положень ч. 4 ст. 139 КПК України, привід може бути застосований до підозрюваного, обвинуваченого або свідка. Привід свідка не може бути застосований до неповнолітньої особи, вагітної жінки, осіб з інвалідністю першої або другої груп, особи, яка одноосібно виховує дітей віком до шести років або дітей з інвалідністю, а також осіб, які згідно із цим Кодексом не можуть бути допитані як свідки. Привід співробітника кадрового складу розвідувального органу України під час виконання ним своїх службових обов`язків здійснюється тільки в присутності офіційних представників цього органу.

Згідно ч. 1 ст. 140 КПК Українипривід полягаєу примусовомусупроводженні особи,до якоївін застосовується,особою,яка виконуєухвалу проздійснення приводу,до місцяїї викликув зазначенийчас.

Ухвалою суду від 04.01.2024 відносно свідка ОСОБА_6 було застосовано примусовий привід, оскільки свідок будучи належним чином повідомленою про день та час розгляду справи в судове засідання не з`явилася. Ухвала про привід виконана не була.

Враховуючи те, що свідок обвинувачення ОСОБА_6 у судове засідання не з`явилася, причини неявки суду не повідомила, виходячи з того, що суд у відповідності до вимогКПК Україниповинен сприяти учасникам кримінального провадження у здійсненні їх процесуальних прав, суд приходить до висновку про необхідність застосування примусового приводу до вищезазначеного свідка, для його допиту у судовому засіданні без накладення грошового стягнення.

Керуючись ст. ст.131,139,140 КПК України,

п о с т а н о в и в:

Клопотання прокурора ОСОБА_3 задовольнити.

Відкласти розгляд кримінального провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 246 КК України на 13 год. 00 хв. 08 лютого 2024 року.

Здійснити привід до зали судового засідання Великобагачанського районного суду Полтавської області (сел. Велика Багачка, вул. Шевченка, 69) на 13 год. 00 хв. 08 лютого 2024 року свідка ОСОБА_6 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Виконання ухвали про примусовий привід свідка доручити ВП №3 Миргородського РВП ГУНП в Полтавській області.

Про виконання приводу або неможливість його виконання із зазначенням причин інформувати головуючого суддю до 12 год. 00 хв. 08 лютого 2024 року письмово.

Копію ухвали направити ВП №3 Миргородського РВП ГУНП в Полтавській області для виконання; Миргородській окружній прокуратурі - для здійснення контролю за виконанням.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.01.2024
Оприлюднено29.01.2024
Номер документу116582495
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 246 КК України

Судовий реєстр по справі —525/869/23

Ухвала від 09.02.2024

Кримінальне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 26.01.2024

Кримінальне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 04.01.2024

Кримінальне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 19.10.2023

Кримінальне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 25.08.2023

Кримінальне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 22.08.2023

Кримінальне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні