Ухвала
від 09.02.2024 по справі 525/869/23
ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 525/869/23

Провадження № 1-кп/525/24/2024

У Х В А Л А

09.02.2024 селище Велика Багачка

Суддя Великобагачанського районного суду Полтавської області ОСОБА_1 , розглянувши клопотання захисника адвоката ОСОБА_2 про допит свідка ОСОБА_3 у судовому засіданні в режимі відеоконференції у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 246 КК України,

у с т а н о в и л а:

У провадженні Великобагачанського районного суду Полтавської області на розгляді знаходиться кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 246 КК України.

Розгляд справи відкладено на 13 год. 00 хв. 22.02.2024.

Під час розгляду справи судом задоволено клопотання захисника адвоката ОСОБА_2 про виклик та допит у судовому засіданні свідків сторони захисту. Захисник адвокат ОСОБА_2 просив суд провести допит свідка ОСОБА_3 у режимі відеоконференції з приміщення Броварського міськрайонного суду Київської області, в обгрунтування заявленого клопотання посилався на територіальну віддаленість місця проживання свідка від місцезнаходження суду та об`єктивну неможливість свідка з`явитися до приміщення суду.

У Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зазначено, що «кожен має право при визначенні його громадянських прав і свобод або при розгляді будь-якого кримінального обвинувачення, що йому пред`явлено, на справедливий, публічний розгляд справи у розумний строк незалежним і неупередженим судом, створеним на підставі закону» (п.1 ст.6).

У статті 14 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, право обвинуваченого на розгляд справи судом без невиправданої затримки перераховано в ряду мінімальних гарантій справедливого правосуддя.

Відповідно до ч. 1 ст. 8 КПК України кримінальне провадження здійснюється з додержанням принципу верховенства права, відповідно до якого людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави.

Згідно ч. 6 ст. 22 КПК України суд, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, створює необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків.

Серед засад (принципів) кримінального провадження визначено засаду розумних строків (ст. 28 КПК), відповідно до якої під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані чи прийняті в розумні строки.

Відповідно до ч. 1ст. 336 КПК Українисудове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин; необхідності забезпечення безпеки осіб; проведення допиту малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого; необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження; наявності інших підстав, визначених судом достатніми.

Відповідно до ч. 4 ст. 336 КПК України «якщо особа, яка братиме участь у судовому провадженні дистанційно, знаходиться у приміщенні, розташованому на території, яка перебуває під юрисдикцією суду, або на території міста, в якому розташований суд, судовий розпорядник або секретар судового засідання цього суду зобов`язаний вручити такій особі пам`ятку про її процесуальні права, перевірити її документи, що посвідчують особу, та перебувати поряд з нею до закінчення судового засідання».

Отже, відеоконференція покликана захистити учасників процесу від надмірного затягування судового процесу, оскільки основною причиною затягування справи може бути, поряд з іншим, неявка учасників процесу до зали судового засідання.

Місцем проживання свідка ОСОБА_3 є місто Бровари Київської області, розгляд даного провадження здійснюється Великобагачанським районним судом Полтавської області. Тобто, між місцем проживання свідка та місцем розташування уповноваженого суду мається територіальна віддаленість.

Указом Президента України №64/2022 від 24.02.2022, у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб. Термін дії воєнного стану неодноразово продовжувався і діє донині.

Таким чином, з метою підвищення оперативності судового розгляду, економії процесуального часу, враховуючи введення на території України воєнного стану, те, що свідок захисту ОСОБА_3 з об`єктивних причин позбавлений можливості з`явитися до суду, суд вважає за необхідне провести судове засідання, призначене на 13 год. 00 хв. 22.02.2024 в режимі відеоконференції з приміщення Броварського міськрайонного суду Київської області.

У зв`язку з цим необхідно доручити Броварському міськрайонному суду Київської області забезпечити проведення по справі судового засідання в режимі відеоконференції на визначений час і дату.

На підставі вищевикладеного та керуючисьст. 11 Закону України «Про судоустрій та статус суддів», ст. ст. 22, 28, 336 КПК України,

п о с т а н о в и л а:

Судове засідання, що призначене на 13 год. 00 хв. 22.02.2024 по кримінальному провадженню за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 246 КК України, провести в режимі відеоконференції.

Доручити Броварському міськрайонному суду Київської області забезпечити проведення по справі судового засідання в режимі відеоконференції з участю свідка ОСОБА_3 з Великобагачанським районним судом Полтавської області, яке призначене на 13 год. 00 хв. 22.02.2024.

Хід і результати процесуальних дій, проведених у режимі відеоконференції, фіксувати за допомогою технічних засобів відеозапису.

Про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції повідомити сторони.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.02.2024
Оприлюднено12.02.2024
Номер документу116893468
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 246 КК України

Судовий реєстр по справі —525/869/23

Ухвала від 09.02.2024

Кримінальне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 26.01.2024

Кримінальне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 04.01.2024

Кримінальне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 19.10.2023

Кримінальне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 25.08.2023

Кримінальне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 22.08.2023

Кримінальне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні