Рішення
від 18.01.2024 по справі 206/2069/23
САМАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа 206/2069/23

Провадження 2/206/44/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 січня 2024 року м.Дніпро

Самарський районний суд міста Дніпропетровська у складі:

головуючого судді - Нестеренко Т.В.,

при секретарі - Бублейник В.В.,

за участю позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача адвокат Саєнко І.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Дніпро цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: приватний нотаріус Дніпровського міського округу Камеко Тетяна Павлівна про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу,

ВСТАНОВИВ:

До Самарського районного суду міста Дніпропетровська надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 третя особа: приватний нотаріус Дніпровського міського округу Камеко Т. П. про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу.

Позовна заява мотивована тим, що ОСОБА_1 проживала разом з ОСОБА_3 як дружина та чоловік в зареєстрованому шлюбі з 29 грудня 1978 року по 24 грудня 1993 року про що було складено відповідний актовий запис за № 639 Самарського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Дніпропетровського міського управління юстиції у Дніпропетровській області, що підтверджується Витягом №00039308324 з Державного реєстру актів цивільного стану про державну реєстрацію шлюбу щодо підтвердження дошлюбного прізвища (реєстрація актового запису про шлюб). 24 грудня 1993 року шлюб між позивачем та відповідачем було розірвано про що було складено відповідний актовий запис за №504 ЗАГС м. Торез Донецької області, що також підтверджується Витягом №00039308324 з Державного реєстру актів цивільного стану про державну реєстрацію шлюбу щодо підтвердження дошлюбного прізвища (відомостями про розірвання шлюбу).

Після розірвання шлюбу сторони деякий час проживали окремо, а з вересня 2006 року позивачем з відповідачем продовжили проживання як дружина і чоловік, але вже в не зареєстрованому шлюбі. В подальшому шлюб позивачем та відповідач не реєстрували, оскільки в цьому не було потреби. За час проживання однією сім`єю як в зареєстрованому, так і в не зареєстрованому шлюбі як чоловік та дружина позивачем з відповідачем вели спільне господарство, мали спільний сімейний бюджет, займалися благоустроєм будинку та прибудинкової території, купували предмети домашнього побуту, продукти харчування та інше.

В період спільного проживання однією сім`єю в зареєстрованому шлюбі позивачем та відповідачем було придбано житловий будинок АДРЕСА_1 про що свідчить договір купівлі-продажу від 27 червня 1985 рогу, посвідчений державним нотаріусом Восьмої Дніпропетровської державної нотаріальної контори Румянцевою Л.І., в якому позивачем з відповідачем були зареєстровані (прописані).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 помер. Після його смерті відкрилась спадщина на все належне йому майно, що стало підставою мого звернення до приватного нотаріуса Дніпровського міського нотаріального округу Камеко Тетяни Павлівни з заявою про прийняття спадщини на підставі ст. 1264 Цивільного кодексу України (далі по тексту ЦК України) - в порядку четвертої черги на спадкування за законом як особи, яка проживала зі спадкодавцем однією сім`єю не менше як п`ять років до часу відкриття спадщини. На даний час приватним нотаріусом Дніпровського міського нотаріального округу Камеко Т.П. за зверненням позивача відкрито провадження по спадковій справі №02/2023 (номер у спадковому реєстрі 70168052) та розпочато збір необхідних документів.

На спадщину після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 висловлює свої претензії його племінник ОСОБА_2 , який до спадщин не має жодного відношення.

Відповідно до листа Департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур Управління у сфері державної реєстрації відділу обліку проживання фізичних осіб Дніпровської міської ради від 30 січня 2023 р. №14/5-863 «За наявними даними будинкової книги та картотеки з питань реєстрації фізичних осіб, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований за адресо: АДРЕСА_1 з 14.11.1985 по теперішній час. Склад зареєстрованих на день смерті ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ) становить - 1 (одна) особа: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрована з 07.09.2006 по теперішній час».

Даний факт також підтверджується довідкою №253 про склад сім`ї або зареєстрованих у житловому приміщенні/ будинку осіб, виданої на підставі заяви ОСОБА_1 27 січня 2023 року Департаментом адміністративних послуг та дозвільних процедур відділу обліку проживання фізичних осіб Дніпровської міської ради.

Для прийняття спадщини, що залишися після смерті чоловіка позивача ОСОБА_3 , зокрема будинку АДРЕСА_1 , та земельної ділянки для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (кадастровий номер 1210100000:09:095:0014), що знаходяться за адресою по АДРЕСА_1 , позивачу необхідно встановити факт проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу.

Факт мого проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу зі спадкодавцем ОСОБА_3 не менше як п`ять років до часу відкриття спадщини підтверджується: адресою реєстрації мого місця проживання у домовій книзі, де згідно запису адресою моєї реєстрації є АДРЕСА_1 , яка співпадає з адресою будинку в якому померлий ОСОБА_3 також проживав до своєї смерті; адресою реєстрації мого місця проживання у моєму паспорті серія НОМЕР_1 , де згідно запису адресою реєстрації позивача є АДРЕСА_1 , яка також співпадає з адресою будинку в якому померлий ОСОБА_3 був зареєстрований; довідкою №253 про склад сім`ї або зареєстрованих у житловому приміщенні/ будинку осіб, виданої 27 січня 2023 року на підставі заяви позивача Департаментом адміністративних послуг та дозвільних процедур відділу обліку проживання фізичних осіб Дніпровської міської ради, в графі якої «Родинні відносини» зазначено, що ОСОБА_1 як дружина ОСОБА_3 зареєстрована в буд. АДРЕСА_1 з 07.09.2006 року. Факт проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу зі спадкодавцем ОСОБА_3 однією сім`єю та ведення спільного господарства можуть також підтвердити свідки, які проживають рядом та/або по сусідству: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 , тел. НОМЕР_2 ; ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , проживає за адресою: АДРЕСА_3 , тел. НОМЕР_3 ; ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , проживає за адресою: АДРЕСА_4 . тел. НОМЕР_4 .

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ч. 6 ст. 294 ЦПК України, якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах.

Згідно п. 5 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу.

Враховуючи вищевикладене, та ті обставини, що іншого порядку встановлення факту проживання однією сім`єю як чоловіка та жінки без шлюбу не існує, позивач просила встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_8 , проживали однією сім`єю як жінка та чоловік без реєстрації шлюбу в період часу з 07.09.2006 року до 08.08.2022 року.

У судовому засіданні позивач ОСОБА_1 та представник позивача, адвокат Саєнко І.М. зазначили, що позовні вимоги підтримують у повному обсязі, просили їх задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 ,належним чином повідомлений про день час та місце розгляду справи, у судове засідання повторно не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, клопотання про відкладення судового розгляду або проведення розгляду справи за його відсутності не надавав, відзив не надавав. Оголошення про виклик відповідача до судового засідання було розміщено на веб-сайті судової влади України.

На підставі згоди позивача та її захисника суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, за відсутності відповідача, за допомогою звукозаписувального технічного засобу, в порядку, передбаченому ст. ст. 223, 280 ЦПК України.

Третя особа, приватний нотаріус Дніпровського міського округу Камеко Т.П., на адресу суду направила письмову заяву, відповідно до якої просила розглядати справу за її відсутності, заперечень не надала.

У судовому засіданні судом були вивчені наступні письмові докази: копія свідоцтва про смерть, копія паспорта та РНОКПП позивача, копія заяви ОСОБА_1 , копія витягу про реєстрацію в спадковому реєстрі, копія довідки № 253 про склад сім`ї або зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб, копія витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу щодо підтвердження дошлюбного прізвища, копія договору купівлі-продажу, копія державного акту на право власності на земельну ділянку, копія будинкової книги, копія ордеру, копія свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, копія спадкової справи № 02/2023.

Також у судовому засіданні була вивчена письмова заява відповідача ОСОБА_2 , яка надійшла 30.11.2023 через канцелярію суду та відповідно до якої відповідач ОСОБА_2 просив розглянути справу за його відсутності, разом з тим зазначив, що на прийняття спадщини від ОСОБА_3 не претендує (а.с.70).

Допитана у судовому засіданні у якості свідка ОСОБА_4 суду пояснила, що з ОСОБА_1 та ОСОБА_3 знайома з 2019 року, вони почали тісно спілкуватися та ходити один до одного в гості. ОСОБА_4 бачила як ОСОБА_1 та ОСОБА_3 разом проживали та вели спільне господарство. ОСОБА_3 допомагав дружині, а вона готувала йому їсти. Разом з тим зазначила, що ОСОБА_2 є племінником ОСОБА_3 , який постійно перебуває у стані алкогольного сп`яніння, та на похоронах ОСОБА_3 зухвало себе поводив, довів ОСОБА_1 до такого стану, що їй прийшлося надавати медичну допомогу та викликати карету медичної допомоги.

Допитана у судовому засіданні у якості свідка ОСОБА_5 суду пояснила, що ОСОБА_1 та ОСОБА_3 знає дуже давно, вони проживали у зареєстрованому шлюбі поруч по одній вулиці, потім у 1993 році між ними було розірвано шлюб, та ОСОБА_1 поїхала проживати у Донецьку область до матері, але у 2006 році ОСОБА_1 повернулася до ОСОБА_3 та вони знову почали проживати разом. Разом з тим зазначила, що відповідач ОСОБА_2 є племінником ОСОБА_3 , він проживає поряд по вулиці, але ОСОБА_5 з ним особисто не знайома та зв`язку із ним не підтримує.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_3 проживали як дружина та чоловік в зареєстрованому шлюбі з 29 грудня 1978 року по 24 грудня 1993 року про що було складено відповідний актовий запис за № 639 Самарським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Дніпропетровського міського управління юстиції у Дніпропетровській області, що підтверджується Витягом №00039308324 з Державного реєстру актів цивільного стану про державну реєстрацію шлюбу щодо підтвердження дошлюбного прізвища (а.с.14).

24 грудня 1993 року шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 було розірвано про що було складено відповідний актовий запис за №504 ЗАГС м. Торез Донецької області, що також підтверджується Витягом №00039308324 з Державного реєстру актів цивільного стану про державну реєстрацію шлюбу щодо підтвердження дошлюбного прізвища (а.с.14).

З показів, наданих свідками встановлено, що після розірвання шлюбу сторони деякий час проживали окремо, а з вересня 2006 року позивачка з відповідачем продовжили проживання як дружина і чоловік, але вже не в зареєстрованому шлюбі.

В період спільного проживання однією сім`єю в зареєстрованому шлюбі позивачем та відповідачем було придбано житловий будинок АДРЕСА_1 про що свідчить договір купівлі-продажу від 27 червня 1985 року, посвідчений державним нотаріусом Восьмої Дніпропетровської державної нотаріальної контори Румянцевою Л.І., в якому позивачем з відповідачем були зареєстровані (а.с.15-16).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 помер, що підтверджується копією свідоцтва про смерть виданого Самарським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Дніпрі Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) (а.с.5).

Після його смерті відкрилась спадщина на все належне йому майно, що стало підставою звернення позивача до приватного нотаріуса Дніпровського міського нотаріального округу Камеко Тетяни Павлівни з заявою про прийняття спадщини на підставі ст. 1264 Цивільного кодексу України (далі по тексту ЦК України) - в порядку четвертої черги на спадкування за законом як особи, яка проживала зі спадкодавцем однією сім`єю не менше як п`ять років до часу відкриття спадщини (а.с.9).

На даний час приватним нотаріусом Дніпровського міського нотаріального округу Камеко Т.П. за зверненням позивача відкрито провадження по спадковій справі №02/2023

Відповідно до довідки Департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур Управління у сфері державної реєстрації відділу обліку проживання фізичних осіб Дніпровської міської ради №253 від 27.01.2023 про склад сім`ї або зареєстрованих у житловому приміщенні/ будинку осіб, виданої на підставі заяви ОСОБА_1 вбачається, що після смерті ОСОБА_3 за адресою АДРЕСА_1 зареєстрована лише позивач ОСОБА_1 (а.с.13)

З копії спадкової справи № 02/2023 вбачається, що після смерті ОСОБА_3 із заявою про прийняття спадщини окрім ОСОБА_1 ніхто не звертався.

Згідно ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення. У відповідності до ст.318 ЦПК України у заяві про встановлення факту, що має юридичне значення, повинно бути зазначено, зокрема, який факт заявник просить встановити та з якою метою. Мета встановлення факту - це ті наслідки, настання яких бажав би заявник.

За приписами п.5 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу.

Відповідно ч.ч. 2, 4 ст.3 Сімейного кодексу України сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Подружжя вважається сім`єю і тоді, коли дружина та чоловік, у зв`язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно. Дитина належить до сім`ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає. Сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Згідно роз`яснень Верховного Суду України у листі «Судова практика розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення» від 01 січня 2012 року, доказами, які свідчать про факт проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу можуть бути: свідоцтва про народження дітей, довідки з місця проживання, свідчення свідків, листи ділового та особистого характеру тощо). Також це можуть бути: свідоцтво про смерть одного із "подружжя", свідоцтва про народження дітей, в яких чоловік у добровільному порядку записаний як батько, виписки з господарських домових книг про реєстрацію чи вселення; докази про спільне придбання майна як рухомого, так і нерухомого (чеки, квитанції, свідоцтва про право власності); заяви, анкети, квитанції, заповіти, ділова та особиста переписка, з яких вбачається, що "подружжя" вважали себе чоловіком та дружиною, піклувалися один про одного; довідки житлових організацій, сільських рад про спільне проживання та ведення господарства.

Конституційним Судом України у рішенні від 03 червня 1999 року за № 5-рп/99 (справа про офіційне тлумачення терміну «член сім`ї») визначено, що до членів сім`ї належать особи, які постійно мешкають разом та ведуть спільне господарство. Ними можуть бути не тільки близькі родичі, а й інші особи, які не перебувають у безпосередніх родинних зв`язках. Обов`язковою умовою для визнання їх членами сім`ї є факт спільного проживання, ведення спільного господарства, наявність спільних витрат, купівлі майна для спільного користування, участі у витратах на утримання житла, його ремонт і т. п..

Згідно до п. 2 ст. 3 Сімейного кодексу України сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають спільні взаємні права та обов`язки.

Згідно вимог ч.4 СК України сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Поняття сім`ї, сформульоване в цій статті, не містить такої обов`язкової ознаки сім`ї, як знаходження саме в зареєстрованому шлюбі. Сім`я розглядається як соціальний інститут і водночас як союз конкретних осіб. Сім`я є первинним та основним осередком суспільства. Сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки, що й є ознаками сім`ї.

Згідно із частинами 1, 2 статті 21 СК України шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану. Проживання однією сім`єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення в них прав та обов`язків подружжя.

Відповідно до частини 1 статті 36 цього Кодексу шлюб є підставою для виникнення прав та обов`язків подружжя.

Відповідно до п. 1 ст. 74 Сімейного кодексу України, якщо жінка та чоловік проживають однією сім`єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними.

Отже, проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу є спеціальною (визначеною законом, законною) підставою для виникнення у них деяких прав та обов`язків, зокрема, права спільної сумісної власності на майно.

Враховуючи вищевикладене, досліджені у судовому засіданні письмові докази, покази свідків, зважаючи на те, що позивач у інший спосіб не може довести факт спільного проживання, суд вважає за необхідне задовольнити заяву ОСОБА_1 та встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживали однією сім`єю як жінка та чоловік без реєстрації шлюбу в період часу з 07.09.2006 року до 08.08.2022 року.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 3, 4, 74 СК України, ст.ст. 15,16 ЦК України, ст.ст. 10, 81, 263, 264, 265, 268, 280-284, 315, 316, 319 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: приватний нотаріус Дніпровського міського округу Камеко Тетяна Павлівна про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу- задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживали однією сім`єю як жінка та чоловік без реєстрації шлюбу в період часу з 07.09.2006 року до 08.08.2022 року.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його складення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його складення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ст.284 ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Головуючий суддя Т.В. Нестеренко

СудСамарський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення18.01.2024
Оприлюднено30.01.2024
Номер документу116595825
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них

Судовий реєстр по справі —206/2069/23

Рішення від 18.01.2024

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Нестеренко Т. В.

Рішення від 18.01.2024

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Нестеренко Т. В.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Нестеренко Т. В.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Нестеренко Т. В.

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Нестеренко Т. В.

Ухвала від 17.08.2023

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Нестеренко Т. В.

Ухвала від 17.08.2023

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Нестеренко Т. В.

Ухвала від 12.05.2023

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Черткова Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні