Ухвала
від 25.01.2024 по справі 913/459/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

просп. Науки, 5, м. Харків, 61022, телефон/факс (057)702 10 79, inbox@lg.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

25 січня 2024 року м.Харків Справа №913/459/23

Провадження №16/913/459/23

За позовом заступника керівника Старобільської окружної прокуратури Луганської області в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати відповідні функції у спірних відносинах:

позивача - Північно-східного офісу Державної аудиторської служби України, м.Харків

до відповідача-1 Старобільської міської військової адміністрації Луганської області, м.Старобільськ Луганської області

відповідача -2 Приватного підприємства «РДГ СОЛАР», м.Київ

про визнання недійсним договору про закупівлю за державні кошти та застосування наслідків недійсності правочину

Суддя Шеліхіна Р.М.

Секретар судового засідання - Пришва О.О.

У засіданні брали участь:

від органу прокуратури: прокурор Комісар О.О. на підставі службового посвідчення від 01.03.2023 072864;

від позивача: представник не прибув;

від відповідача-1: представник не прибув;

від відповідача-2: представник не прибув,

в с т а н о в и в :

Суть спору: заступник керівника Старобільської окружної прокуратури Луганської області (далі - прокурор) 27.12.2023 звернувся до господарського суду Луганської області в інтересах держави в особі Північно-східного офісу Держаудитслужби з позовом до відповідача-1 - Старобільської міської військової адміністрації Луганської області і та відповідача-2 - Приватного підприємства «РДГ СОЛАР» (далі - ПП «РДГ СОЛАР») про:

-визнання недійсним договору підряду від 19.09.2017 38, укладеного між Лиманською сільською радою Старобільського району та Приватним підприємством «Спайс-Буд»;

-стягнення з ПП «РДГ СОЛАР» на користь Старобільської міської військової адміністрації Луганської області 1796000 грн, а з Старобільської військової адміністрації Луганської області одержані ним за рішенням суду грошові кошти в сумі 1796000 грн стягнути в дохід держави.

Позовні вимоги обґрунтовані наступним.

Лиманською сільською радою Луганської області 31.07.2017 в електронній системі закупівель «Prozorro» розміщено оголошення про проведення відкритих торгів ДК 021:2015:45450000-6 - Інші завершальні будівельні роботи, ідентифікатор публічної закупівлі UA-2017-07-31-001290-b.

Очікувана вартість предмета закупівлі становила 2654456 грн.

Тендерні пропозиції у відкритих торгах подано чотирма суб`єктами господарювання: ТОВ «Молодіжне інженерне товариство елітного будівництва», ПП «Спайс-Буд» (змінено назву на ПП «РДГ СОЛАР», другий відповідач у справі), ПП «Петров і К» та ПП «Будівельна компанія Сєвєрпроекткомпані».

Протоколом засідання тендерного комітету Лиманської сільської ради Старобільського району Луганської області 01.09.2017 тендерну пропозицію ПП «Спайс-Буд» визнано такою, що відповідає умовам тендерної документації та вказане підприємство визнано переможцем торгів.

Між Лиманською сільською радою Старобільського району Луганської області (замовник) та ПП «Спайс-Буд» (підрядник) укладено договір підряду від 19.09.2017 38, за яким замовник доручає, а підрядник зобов`язується виконати наступні роботи ДК 021:2015:45450000-6 - Інші завершальні будівельні роботи (Капітальний ремонт дошкільного навчального закладу по вул.Пізника, 1б, с.Лиман Старобільського району Луганської області), відповідно до наданої тендерної пропозиції, враховуючи умови тендерної документації та діючого законодавства, а замовник - прийняти і оплатити виконані роботи.

Як вказує прокурор, рішенням Адміністративної колегії Східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України від 11.08.2022 70/25-р/к у справі 4/01-178-21, ПП «Петров і К» та ПП «Спайс-Буд» визнано винними у вчиненні порушень законодавства про захист економічної конкуренції, передбачених п.1 ст.50 та п.4 ч.2 ст.6 Закону України «Про захист економічної конкуренції» у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів шляхом погодження своєї поведінки під час підготовки тендерних пропозицій та участі у відкритих торгах, проведених Лиманською сільською радою Старобільського району Луганської області на закупівлю ДК 021:2015:45450000-6 - Інші завершальні будівельні роботи (Капітальний ремонт дошкільного навчального закладу по вул.Пізника, 1б, с.Лиман Старобільського району Луганської області) ідентифікатор публічної закупівлі в системі «Prozorro» UA-2017-07-31-001290-b.

В обґрунтування позову, прокурор стверджує, що узгодивши свою поведінку та тендерні пропозиції, ПП «Петров і К» та ПП «Спайс-Буд» усунули конкуренцію та змагальність між собою, тим самим спотворили результати торгів, порушивши право замовника на отримання найбільш ефективних для нього результатів. Прокурор зазначає, що на момент проведення відкритих торгів та укладання договору, відповідач-2 мав умисел на вчинення правочину, який завідомо суперечить інтересам держави та суспільства.

З посиланням на приписи ст.ст.203, 215, 228 Цивільного кодексу України, прокурор вважає договір укладеним без додержання вимог щодо відповідності правочину інтересам держави і суспільства, який порушує економічні засади здійснення закупівель, робіт і послуг за державні кошти та таким, що підлягає визнанню недійсним.

При дослідженні матеріалів позовної заяви, суд з`ясував, що згідно абз.1 пункту 7-1 розділу 5 «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», за розпорядженням КМУ від 12.06.2020 717-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Луганської області» Лиманська територіальна громада увійшла до складу Старобільської територіальної громади. В подальшому, на підставі рішення другої сесії Старобільської міської ради Луганської області 8 скликання, Лиманську сільську раду приєднано до Старобільської міської ради Луганської області, яка стала правонаступником всіх прав та обов`язків Лиманської сільської ради Старобільського району Луганської області. З 26.05.2021 припинено Лиманську сільську раду Старобільського району Луганської області.

Указом Президента України від 23.09.2022 665/2022 «Про утворення військових адміністрацій населених пунктів у Луганській області», було утворено Старобільську міську військову адміністрацію Старобільського району Луганської області, яка здійснює повноваження міської ради у період воєнного стану.

На підставі викладеного, першим відповідачем у справі прокурор ставить саме Старобільську міську військову адміністрацію Старобільського району Луганської області.

Ухвалою господарського суду Луганської області від 29.12.2023 суд підтвердив підстави представництва заступником керівника Старобільської окружної прокуратури Луганської області інтересів держави в особі органу, уповноваженого здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах - Північно-Східного офісу Держаудитслужби із заявленими позовними вимогами, відкрив провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначив підготовче судове засідання на 25.01.2024.

У судове засідання 25.01.2024 прибув прокурор.

Від Старобільської міської військової адміністрації Старобільського району Луганської області 12.01.2024 через систему «Електронний суд» надійшла заява про надання відповідачу-1 додаткового строку для подання відзиву на позовну позовну заяву.

Суд, розглянувши вказану заяву, вважає за можливе задовольнити її.

Від відповідача-1 через систему «Електронний суд» 23.01.2024 надійшов відзив на позовну заяву, в якому відповідач-1 частково не погоджується із позовними вимогами і вважає, що Старобільська міська військова адміністрація не може бути у справі особою на користь якої стягуються кошти і до якої пред`являються вимоги.

Як зазначає у відзиві відповідач-1, прокурор не вірно визначив правовий статус Старобільської міської військової адміністрації, визначивши її як першого відповідача у справі. Тоді, як вважає сам відповідач-1, прокурору слід було його зазначити як позивача у даній справі і діяти в інтересах Старобільської територіальної громади.

Як вважає відповідач-1, прокурор в порушення норм ГПК, умисно визначив Старобільську міську військову адміністрацію першим відповідачем для подання позову до господарського суду Луганської області, тоді як на думку першого відповідача, у разі належного визначення єдиного і належного відповідача у справі - ПП «РДГ Солар», прокурор мусив подати позов за територіальною юрисдикцією до господарського суду м.Києва за юридичною адресою відповідача-2 : м.Київ, вул.Зарічна, буд.1-Б.

Відповідач-1 через систему «Електронний суд» 24.01.2024 надіслав докази направлення копії відзиву на поштову адресу відповідача-2, які суд оглянув і долучив до матеріалів справи.

Від органу прокуратури 25.01.2024 через систему «Електронний суд» надійшла відповідь на відзив, в якій прокурор зазначає, що оскільки правонаступником прав та обов`язків Лиманської сільської ради, яка була замовником під час здійснення закупівлі за державні кошти, наразі є Старобільська міська військова адміністрація, вона є належним відповідачем у справі.

Крім цього, на думку прокурора, враховуючи приписи ст.29 ГПК України, прокурор має право на свій вибір, подати позов за місцем проживання одного з відповідачів.

Для повного, всебічного та об`єктивного розгляду спору по суті, суд відкладає підготовче судове засідання на іншу дату.

До відома відповідача-2: згідно абз.1 ч.6 ст.6 ГПК України, адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку. {Абзац перший частини шостої статті 6 в редакції Закону 3424-IX від 19.10.2023}.

На підставі викладеного, відповідач зобов`язаний мати «Електронний кабінет» Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або в підсистемі "Електронний суд".

На підставі викладеного, керуючись статтями 177, 181, 182, 183, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

у х в а л и в :

1. Підготовче засідання відкласти на 22.02.2024 об 11 год. 00 хв.

2.Судове засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Луганської області за адресою: 61022, м.Харків, проспект Науки, 5, другий поверх, зал судового засідання №205 (суддя Шеліхіна Р.М.).

3. Запропонувати позивачу та прокурору у разі необхідності надати до справи додаткові письмові пояснення, подати відповідь на відзиви із урахуванням вимог ст.166 ГПК України.

4. Запропонувати відповідачу-1 у разі необхідності надати додаткові пояснення, а відповідачу-2 подати відзив на позовну заяву із урахуванням вимог ст. 165 ГПК України.

5. Направлення цієї ухвали здійснювати шляхом електронного листування на електронні адреси учасників справи та шляхом направлення до Електронного кабінету в підсистемі "Електронний суд".

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення суддею - 25.01.2024 та не підлягає оскарженню.

Суддя Ріта ШЕЛІХІНА

вих.

29.01.2024

Надр. 1 прим.

1-до справи;

2-прокуратурі - до електронного кабінету;

3- позивачу - до електронного кабінету;

4- відповідачу -1- до електронного кабінету;

5-відповідачу-2 - на ел.пошту ІНФОРМАЦІЯ_1 та на пошту: м.Київ, вул.Зарічна, буд.1-Б реком.з повід.

Внесено до ЄДРСР 29.01.2024 Анастасія ПАВЛОВА

СудГосподарський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення25.01.2024
Оприлюднено31.01.2024
Номер документу116603540
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Визнання договорів (правочинів) недійсними підряду будівельного підряду

Судовий реєстр по справі —913/459/23

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Шеліхіна Р.М.

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Шеліхіна Р.М.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Шеліхіна Р.М.

Ухвала від 22.02.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Шеліхіна Р.М.

Ухвала від 25.01.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Шеліхіна Р.М.

Ухвала від 29.12.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Шеліхіна Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні