Ухвала
від 25.01.2024 по справі 272/49/24
АНДРУШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 272/49/24

Провадження № 2-о/272/21/24

УХВАЛА

25 січня 2024 року

Андрушівський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді - Карповця В.В.,

присяжних Іванченко Т.М., Парфенюк І.І.,

за участюсекретаря судового засідання - Степанчук Т.В.,

розглянувши у судовому засіданні в місті Андрушівка цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , орган опіки та піклування Андрушівської міської ради про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, суд -

встановив:

представник заявника звернувся до Андрушівського районного суду Житомирської області в порядку окремого провадження із заявою, в якій просить суд визнати батька заявника ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, встановити опіку та призначити опікуна. В обґрунтування поданої заяви представник заявника вказав, що у батька заявника ОСОБА_3 присутні наявні порушення мислення, волі та пам`яті. Він не розуміє наслідків своєї поведінки, не може правильно орієнтуватись та оцінювати прості життєві ситуації, що позбавляє його здатності адекватно усвідомлювати оточуючу дійсність, оцінювати свій стан та поведінку, через це він не може керувати своїми діями, потребує постійної сторонньої допомоги та догляду.

Заявник в судове засідання не з`явився. Представник заявника в судове засідання не з`явився, надіслав заяву про розгляд справи у його відсутність, в якій зазначили, що заявлені вимоги підтримує в повному обсязі. Крім того представником заявника, при зверненні до суду з заявою про визнання особи недієздатною, було подано клопотання про призначення у справі судово - психіатричної експертизи з метою встановлення психічного стану ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Заінтересовані особи у судове засідання не з`явились, надіслали на адресу суду заяви, в якій розгляд справи просять провести у їх відсутність, факти викладені в заяві підтверджують, проти задоволення заяви не заперечують.

У відповідності до ч.2ст.247 ЦПК України, в зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що з метою встановлення, чи страждає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , психічним розладом необхідні спеціальні знання в галузі судово - медичної психіатрії, та існує необхідність у призначенні судово - психіатричної експертизи.

Згідно п.п.1, 2 ч.1 ст.103 ЦПК України, суд призначає експертизу для з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у іншій сфері, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань.

Відповідно до ст.ст.105, 298 ч.1 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово - психіатричну експертизу.

Враховуючи те, що для проведення судово - психіатричної експертизи необхідний значний проміжок часу, тому на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

Керуючись ст.ст.103 - 105, 252, 253, 298, 353 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

ухвалив:

Призначити у цивільній справі №272/49/24, провадження №2-о/272/21/24 за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , орган опіки та піклування Андрушівської міської ради про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна судово - психіатричну експертизу.

Доручити проведення судово - психіатричної експертизи експертам спеціалістам КНП «Обласного медичного спеціалізованого центру» ЖОР, що знаходиться за адресою: 12440, с.Зарічани, Бердичівське шосе, 3, Житомирського району, Житомирської області.

На вирішення експертизи поставити наступні запитання:

1. Чи страждає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , на психічну хворобу ?

2. Чи впливає психічний розлад, у випадку якщо його встановлено в ході проведення експертизи, на здатність ОСОБА_3 усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

3. Чи може ОСОБА_3 за своїм психічним станом приймати участь в судовому засіданні та надавати пояснення по суті справи?

Для належного проведення експертизи направити в розпорядження експертів цивільну справу №272/49/24, провадження 2-о/272/21/24 та медичну картку заведену на ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384, 385КК України за завідомо неправдивий висновок експерта та відмову експерта без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків у суді чи під час провадження досудового слідства.

На час проведення експертизи провадження у цивільній справі №272/49/24 зупинити.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Житомирського апеляційного суду на протязі п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

При цьому, у відповідності до п.п.15.5 п.15 Розділу ХIIIПерехідних Положень ЦПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до Житомирського апеляційного суду через Андрушівський районний суд Житомирської області.

Суддя:В. В. Карповець

Присяжні: Т.М. Іванченко

І.І.Парфенюк

СудАндрушівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення25.01.2024
Оприлюднено31.01.2024
Номер документу116603918
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —272/49/24

Рішення від 10.05.2024

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні