Рішення
від 10.05.2024 по справі 272/49/24
АНДРУШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 272/49/24

Провадження № 2-о/272/21/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 травня 2024 року

Андрушівський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді - Карповця В.В.,

присяжних - Іванченко Т.М., Парфенюк І.І.,

з участюсекретаря судового засідання - Степанчук Т.В.,

розглянувши у судовому засіданні в місті Андрушівка цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , орган опіки та піклування Андрушівської міської ради Житомирської області, про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, суд -

встановив:

Представник заявника звернувся до Андрушівського районного суду Житомирської області в порядку окремого провадження із заявою, в якій просить суд визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, встановити над ним опіку та призначити ОСОБА_1 його опікуном.

В обґрунтування своїх вимог представник заявника зазначив, що ОСОБА_3 є батьком заявника, ОСОБА_1 .

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуває на диспансерному обліку в лікаря психіатра. У нього наявні порушення мислення, волі та пам`яті. ОСОБА_3 не розуміє наслідків своїх дій, не можу правильно орієнтуватись та оцінювати прості життєві ситуації, що позбавляє його здатності адекватно усвідомлювати оточуючу дійсність, оцінювати свій психічний стан та поведінку.

ОСОБА_2 , дружина ОСОБА_3 , не може за станом здоров`я здійснювати за ним догляд та, відповідно, не в змозі виконувати обов`язки опікуна.

Ураховуючи викладене заявник просить суд задовольнити заяву, визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, встановити над ним опіку та призначити опікуна.

Заявник та його представник у судове засідання не з`явились.

Від представника заявника на адресу суду надійшла заява про розгляд справи у його відсутність. У вказаній заяві адвокат Гарастівський С.А. зазначив, що повністю підтримує заявлені вимоги та просить їх задовольнити.

Заінтересована особа, ОСОБА_2 , у судове засідання не з`явилась, подала до суду заяву про розгляд справи у її відсутність, в якій зазначила, що заявлені вимоги визнає повністю.

Представник заінтересованої особи, органу опіки та піклування Андрушівської міської ради, у судове засідання не з`явився, надіслав на адресу суду заяву, в якій розгляд справи просить провести у його відсутність. Заявлені вимоги визнає в повному обсязі.

У відповідності до ч. 2ст. 247 ЦПК України, в зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд дослідивши матеріали справи, оцінивши докази у своїй сукупності, доходить до висновку, що заявлені вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав:

Судом встановлено, що заявник, ОСОБА_1 , є сином ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про народження (а.с. 8).

З копії свідоцтва про одруження вбачається, що заінтересована особа, ОСОБА_2 , є дружиною ОСОБА_3 (а.с. 9).

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуває на диспансерному обліку в лікаря психіатра. У нього наявні порушення мислення, волі та пам`яті. ОСОБА_3 розуміє наслідків своїх дій, не можу правильно орієнтуватись та оцінювати прості життєві ситуації, що позбавляє його здатності адекватно усвідомлювати оточуючу дійсність, оцінювати свій психічний стан та поведінку і потребує постійного стороннього догляду. Вказане підтверджується копіями довідок КНП "Андрушівська міська лікарня" Андрушівської міської ради (а.с. 10,11).

З висновку судово-психіатричного експерта № 142-2024 від 19.03.2024 вбачається, що ОСОБА_3 , 1946 року народження, страждає на виражену деменцію внаслідок хвороби Альцгеймера з пізнім початком. Ступінь наявної у нього деменції настільки виражена, що позбавляє його здатності в даний час усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними (а.с. 36-37).

Відповідно до довідки КНП "Андрушівська міська лікарня" Андрушівської міської ради № 591 від 22.12.2023 ОСОБА_2 не може по стану здоров`я доглядати хворого, який потребує догляду на немедичній основі (а.с. 12).

Орган опіки та піклування Андрушівської міської ради вважає за доцільне призначити ОСОБА_1 опікуном над його батьком, ОСОБА_3 , в разі визнання його судом недієздатним, що підтверджується поданням органу опіки та піклування (а.с. 41).

Положеннями частини третьоїстатті 296ЦПК України передбачено, що заява про визнання фізичної особи недієздатною може бути подана членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

Як вбачається зстатті 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюєтьсяЦивільним процесуальним кодексом України.

Згідно частини першоїстатті 40 ЦК України, фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішення суду про це.

Статтею 41 ЦК Українипередбачено, що над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка. Недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину. Правочин від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун.

Відповідно до частини першої статті 60ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника (ст. 62 ЦК України).

Частинами 2, 3, 4статті 63 ЦК Українипередбачено, що опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Згідно частини першої, третьої, четвертоїстатті 67 ЦК України, опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням. Опікун вчиняє правочини від імені та в інтересах підопічного. Опікун зобов`язаний вживати заходів щодо захисту цивільних прав та інтересів підопічного.

Ураховуючи викладене, психічний стан здоров`я ОСОБА_3 , через який він внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, суд задовольняє заяву, визнає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, встановлює над ним опіку та призначає ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном над ним.

Керуючись статтями4, 12, 13, 19, 23, 28, 48, 76, 78, 81, 128, 258, 259, 263-265, 293, 297, 299, 300, 352,354,355 ЦПК України, суд-

ухвалив:

Заяву задовольнити.

Визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 , недієздатним.

Встановити над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючим за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 , опіку.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП - НОМЕР_2 , опікуном на недієздатним батьком, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючим за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 .

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом терміном два роки, який обчислюється з дня набрання рішення законної сили.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за 15 днів до закінчення строку, визначеного частини 1 статті 300 ЦПК України.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

При цьому, у відповідності до підпункту 15.5. пункту 15 розділу ХІІІ Перехідних положень Цивільного процесуального кодексу України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до Житомирського апеляційного суду через Андрушівський районний суд Житомирської області.

Рішення судунабирає законноїсили післязакінчення строкуподання апеляційноїскарги всімаучасниками справи,якщо апеляційнускаргу небуло подано.У разіподання апеляційноїскарги рішення,якщо йогоне скасовано,набирає законноїсили післяповернення апеляційноїскарги,відмови увідкритті чизакриття апеляційногопровадження абоприйняття постановисуду апеляційноїінстанції занаслідками апеляційногоперегляду.

Суддя:В. В. Карповець

Присяжні: Т.М. Іванченко

І.І. Парфенюк

СудАндрушівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення10.05.2024
Оприлюднено14.05.2024
Номер документу118969409
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —272/49/24

Рішення від 10.05.2024

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні