Ухвала
від 24.01.2024 по справі 570/4554/23
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 570/4554/23

провадження № 2/570/140/2024

У Х В А Л А

24 січня 2024 року

Рівненський районний суд Рівненської області в особі судді Кушнір Н.В., розглянувши клопотання позивача про витребування доказів по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Квасилівський ливарно-механічний завод" про встановлення факту перебування у трудових відносинах,

в с т а н о в и в:

покликаючись на невиплату в повному обсязі заробітньої плати та встановлення загального страхового стажу трудової діальності, позивач у поданій до суду 23 серпня 2023 року позовній заяві просить встановити факт перебування у трудових відносинах з 02 січня 2019 року по 31 травня 2022 року.

Позивач ОСОБА_2 подав до суду клопотання про витребування доказів, в якому просить витребувати від Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці, матеріали справи позапланового заходу державного нагляду (контролю), проведеного в листопаді 2023 року в Товаристві з обмеженою відповідальністю «Квасилівський ливарно-механічний завод» на підставі звернення ОСОБА_1 з питань виявлення неоформлених трудових відносин, оплати праці, обліку робочого часу, а саме: акт позапланового заходу державного нагляду (контролю) щодо додержання законодавства у сфері праці з додатками, припис про усунення виявлених порушень, який складений за результатами перевірки та матеріали його виконання.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до таких висновків.

Відповідно до змісту ст.84 ЦПК України учасники справи, які вважають, що у них складнощі в поданні потрібних доказів, мають право заявити клопотання про їх витребування.

На думку суду, такі докази можуть вплинути на вирішення справи, тому є підстави для задоволення даного клопотання. Особи, які не мають можливості подати доказ, який вимагає суд, взагалі або у встановлені судом строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня отримання ухвали. За неповідомлення суду про неможливість подати докази, а також за неподання доказів, у тому числі і з причин, визнаних судом неповажними, винні особи несуть відповідальність, встановлену законом, що не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Перелік ухвал суду першої інстанції, які можуть бути оскарженні в апеляційному порядку окремо від рішення суду визначені ч.1 ст.353 ЦПК України, якою не передбачено оскарженню в апеляційному порядку окремо від рішення суду такої ухвали. Відповідно до п.4 ч.5 ст.357 ЦПК України апеляційна скарга не приймається до розгляду та повертається судом апеляційної інстанції, якщо скаргу подано на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Згідно з ч.2 ст.353 ЦПК України заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду. Разом з тим, враховуючи вимоги ст.6 Конвенції прав людини і основоположних свобод, якою передбачено право на справедливий суд, позбавлення за даних обставин права на апеляційне оскарження є фактично порушенням принципів рівності всіх перед законом і судом та доступу до правосуддя.

На підставі наведеного та керуючись ст.84, 353 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в:

витребувати у Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці /місцезнаходження: площа Міцкевича, буд.8, м.Львів/ матеріали справи позапланового заходу державного нагляду (контролю), проведеного в листопаді 2023 року в Товаристві з обмеженою відповідальністю «Квасилівський ливарно-механічний завод» на підставі звернення ОСОБА_1 з питань виявлення неоформлених трудових відносин, оплати праці, обліку робочого часу, а саме: акт позапланового заходу державного нагляду (контролю) щодо додержання законодавства у сфері праці здодатками, припис про усунення виявлених порушень, який складений за результатами перевірки та матеріали його виконання.

Витребувані докази подати безпосередньо до Рівненського районного суду Рівненської області (м.Рівне, вул.С.Петлюри,10).

Встановити строк для виконання ухвали протягом п`яти днів з часу її отримання.

Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази. У разі неподання учасником справи з неповажних причин або без повідомлення причин доказів, витребуваних судом, суд залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання, а також яке значення мають ці докази, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у його визнанні, або може здійснити розгляд справи за наявними в ній доказами, або, у разі неподання таких доказів позивачем, - також залишити позовну заяву без розгляду.

Відкласти судове засідання по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Квасилівський ливарно-механічний завод" про встановлення факту перебування у трудових відносинах на 19 лютого 2024 року на 11:00 год. приміщенні Рівненського районного суду Рівненської області (м.Рівне, вул.С.Петлюри,10).

В судове засідання викликати учасників справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Суддя: Кушнір Н.В.

Дата ухвалення рішення24.01.2024
Оприлюднено31.01.2024
Номер документу116606638
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту перебування у трудових відносинах

Судовий реєстр по справі —570/4554/23

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Кушнір Н.В.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Кушнір Н.В.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Кушнір Н.В.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Кушнір Н.В.

Ухвала від 23.08.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Кушнір Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні