Ухвала
від 22.01.2024 по справі 753/893/24
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

02068, м. Київ, вул. Кошиця, 5-А

справа № 753/893/24

провадження № 2-о/753/122/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про залишення заяви без руху

"22" січня 2024 р. суддя Дарницького районного суду міста Києва Каліушко Ф.А, вивчивши заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Мринська сільська рада Ніжинського району Чернігівської області, про встановлення факту постійного проживання спадкоємця зі спадкодавцем на час відкриття спадщини

ВСТАНОВИВ:

До Дарницького районного суду м. Києва надійшла заява ОСОБА_1 , заінтересована особа: Мринська сільська рада Ніжинського району Чернігівської області, про встановлення факту постійного проживання спадкоємця зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Заява обгрунтована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер дід заявника ОСОБА_2 . Відповідно до свідоцтва про право на спадщину за законом спадкоємицею майна померлого ОСОБА_2 стала його дружина ОСОБА_3 . Так, спадкове майно, на яке було видано вищевказане свідоцтво, складалося з 1/2 жилого дерев`яного будинку з відповідною частиною надвірних будівель, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 , яка заповіту після своєї смерті не залишила, у зв`язку із чим єдиним спадкоємцем за законом залишився її син ОСОБА_4 , який на момент смерті матері проживав разом з нею, та, відповідно до ст. 1268 Цивільного кодексу України вважався таким, що прийняв спадщину. ІНФОРМАЦІЯ_3 помер ОСОБА_4 , який заповіту після своєї смерті не залишив, у зв`язку із чим, спадкоємцями за законом першої черги стали ОСОБА_1 (заявник), ОСОБА_5 (брат заявника), ОСОБА_6 (мати заявника). 21 жовтня 2021 року ОСОБА_1 звернувся до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Сеніної О.О. з заявою про прийняття спадщини за померлим батьком ОСОБА_4 , на підставі якої, нотірусом була відкрита спадкова справа №33/2021. В подальшому, спадкоємці ОСОБА_5 (брат заявника), ОСОБА_6 (мати заявника) подали до нотаріуса заяви про відмову від прийняття спадщини, у зв`язку із чим єдиним спадкоємцем за законом, який прийняв спадщину за ОСОБА_4 , став ОСОБА_1 . 31 жовтня 2023 року ОСОБА_1 звернувся до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Сеніної О.О. з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 , яка постановою від 02 листопада 2023 року відмовила у видачі такого свідоцтва, оскільки померлий ОСОБА_4 не був зареєстрований за однією адресою зі своєю матір`ю ОСОБА_3 , та за життя не подав заяву про прийняття спадщини після встановленого законом строку, а тому вважається таким, що спадщину не прийняв. У зв`язку з відсутністю підтвердження того, що ОСОБА_4 на час відкриття спадщини ІНФОРМАЦІЯ_4 постійно проживав з ОСОБА_3 , заявник був змушений звернутися з даною заявою до суду за встановленням такого факту, задля реалізації його права в майбутньому отримати свідоцтво про право на спадщину за законом на право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 .

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 15.01.2024, дану справу визначено за суддею Каліушком Ф.А.

Суддя, перевіривши матеріали заяви, приходить до наступного.

Відповідно до частини першої статті 293 Цивільного кодексу України (далі по тексту - ЦПК України) окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Пунктом 5 частини другої статті 293 ЦПК України передбачено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Частиною першою статті 315 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справи про встановлення факту: 1) родинних відносин між фізичними особами; 2) перебування фізичної особи на утриманні; 3) каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню; 4) реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення; 5) проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу; 6) належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті; 7) народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження; 8) смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті; 9) смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Перелік юридичних фактів, що підлягають установленню в судовому порядку, визначений у частині першій статті 315 цього Кодексу, не є вичерпним.

У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Верховний Суд України у своєму листі від 01.01.2012 року вказує на те, що сторонами у справах окремого провадження є заявники, заінтересовані особи, які є спеціальними суб`єктами цього виду провадження. При визначенні кола заінтересованих осіб у встановленні факту слід враховувати їх юридичний інтерес, а саме: тоді, коли факти, що підлягають встановленню, можуть вплинути на їх права та обов`язки; якщо це організації та установи, в яких заявник буде реалізовувати рішення про встановлення факту.

Як було зазначено вище, у змісті даної заяви зазначено, що спадкоємцями за законом першої черги після смерті ОСОБА_4 були заявник, брат та мати заявника, які подали заяви приватному нотаріусу про відмову від прийняття спадщини. При цьому, заявником у заяві не вказано про наявність/відсутність інших осіб, які мають право на спадщину, як і не надано відповідних доказів про їх відсутність.

Суд вважає занеобхідним зазначити, що іншими особами, які мають право на спадщину можуть бути брати, сестри, онуки, особи, на користь яких складено заповіт, усиновлені, територіальна громада за відсутності інших спадкоємців за законом і заповітом.

Таким чином, судом встановлено, що заявником не повно визначено коло осіб (саме заінтересованих осіб), які мають брати участь у справі, рішення щодо яких може вплинути на їх права та обов`язки шляхом його реалізації (зокрема і приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Сеніна Ольга Олександрівна, якою була відкрита спадкова справа №33/2021 щодо майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_4 ).

Прецедентна практика Європейського суду з прав людини виходить з того, що реалізуючи п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду, кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони чи обмеження, зміст яких є не допустити судовий процес у безладний рух.

З рішення Європейського суду з прав людини у справах «Осман проти Сполученого Королівства» від 28.10.1998 р. та «Креуз проти Польщі» від 19.06.2001 р. вбачається, що право на суд не є абсолютним та воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за самою своєю природою потребує регулювання з боку держави.

Згідно з частинами 1, 2 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, у якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин, суд залишає заяву ОСОБА_1 про встановлення факту постійного проживання спадкоємця зі спадкодавцем на час відкриття спадщини без руху, та роз`яснює, що заявнику слід визначитися з колом заінтересованих осіб та надати суду уточнену заяву та копії всіх документів, що додаються до неї.

Частиною 3 ст. 185 ЦПК України передбачено, якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Керуючись стст. 175, 177, 185, 293, 294, 315, 318 ЦПК України, суддя

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Мринська сільська рада Ніжинського району Чернігівської області, про встановлення факту постійного проживання спадкоємця зі спадкодавцем на час відкриття спадщини залишити без руху, надавши заявнику строк в п`ять днів з дня отримання ним копії ухвали, для усунення зазначених недоліків.

Роз`яснити заявнику, що в разі не усунення недоліків у встановлені строки, заява буде вважатися неподаною і повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СУДДЯ КАЛІУШКО Ф.А.

Дата ухвалення рішення22.01.2024
Оприлюднено31.01.2024
Номер документу116607700
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту постійного проживання спадкоємця зі спадкодавцем на час відкриття спадщини

Судовий реєстр по справі —753/893/24

Рішення від 21.03.2024

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Каліушко Ф. А.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Каліушко Ф. А.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Каліушко Ф. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні