Ухвала
від 29.01.2024 по справі 520/6540/23
ДРУГИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

29 січня 2024 р.Справа № 520/6540/23Другий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

Головуючого судді: Мельнікової Л.В.,

Суддів: Бегунца А.О. , Рєзнікової С.С. ,

розглянувши в порядку письмового провадження у приміщенні Другого апеляційного адміністративного суду у місті Харкові адміністративну справу за апеляційними скаргами ОСОБА_1 , Управління соціального захисту населення Адміністрації Основ`янського району Харківської міської ради на рішення Харківського окружного адміністративного суду від 17 травня 2023 року по справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Адміністрації Основ`янського району Харківської міської ради, Головного управління Пенсійного Фонду України в Харківській області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

26.03.2023 позивач ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Управління соціального захисту населення Адміністрації Основ`янського району Харківської міської ради (далі - УПСЗН Основ`янського району ХМР), Головного управління Пенсійного Фонду України в Харківській області (далі - ГУ ПФУ в Харківській області) в якій просила:

- визнати протиправним та скасувати рішення УПСЗН Основ`янського району ХМР щодо припинення нарахування та виплати ОСОБА_1 житлової субсидії з 01.06.2022;

- зобов`язати УПСЗН Основ`янського району ХМР нарахувати та виплатити житлову субсидію ОСОБА_1 за період з 01.06.2022 по 30.11.2022;

- зобов`язати ГУ ПФУ в Харківській області продовжити виплати житлової субсидії ОСОБА_1 починаючи з 01.12.2022.

Рішенням Харківського окружного адміністративного суду від 17.05.2023 адміністративний позов ОСОБА_1 задоволено частково.

Судовим рішенням визнано протиправним та скасовано повідомлення УПСЗН Основ`янського району ХМР щодо припинення нарахування та виплати ОСОБА_1 житлової субсидії з 01.06.2022.

УПСЗН Основ`янського району ХМР зобов`язано нарахувати (перерахувати) та виплатити житлову субсидію ОСОБА_1 за період з 01.06.2022 по 30.09.2022.

В задоволенні іншої частини позовних вимог відмовлено.

12.06.2023 ОСОБА_1 подана апеляційна скарга на означене рішення суду.

13.06.2023 судове рішення в апеляційному порядку оскаржено УПСЗН Основ`янського району ХМР.

Апеляційний розгляд справи судом призначено в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами у відповідності до п. 3 ч. 1 ст. 311 КАС України.

Відповідно ч. 2 ст. 311 КАС України якщо під час письмового провадження за наявними у справі матеріалами суд апеляційної інстанції дійде висновку про те, що справу необхідно розглядати у судовому засіданні, то він призначає її до апеляційного розгляду в судовому засіданні.

Відповідно до положень ч. 4 ст. 9 КАС України суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Заслухавши суддю-доповідача, дослідивши письмові доказами, що маються в матеріалах справи, колегія суддів дійшла висновку про необхідність продовження розгляду справи у відкритому судовому засіданні, у зв`язку із необхідністю з`ясування обставин, що не були з`ясовані судом першої інстанції, з огляду на наступне.

Умови призначення та порядок надання громадянам різних видів житлових субсидій визначає Положення про порядок призначення житлових субсидій, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 (далі - Положення № 848 в редакції чинній на час виникнення спірних правовідносин).

Житлові субсидії призначаються з місяця подання заяви, декларації та відповідного пакету документів і розраховується на підставі середньомісячного доходу, зокрема, студента за визначений законодавством період (фактичні розміри стипендій та соціальних виплат: аліменти, які отримує студент, пенсії по втраті годувальника, допомога, як особі з інвалідністю та інші).

Для студентів, які не мають стипендії та навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах, у розрахунок субсидії за кожний місяць зазначеного періоду включається місячний дохід на рівні 0,5 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої для працездатних осіб у відповідному періоді.

Судовим розглядом справи встановлено, що УПСЗН Основ`янського району ХМР позивачці ОСОБА_1 (№ ЕОС 2969447504) призначалась субсидія по ЖКП за періодами: неопалюваний період з 01.05.2021 року по 30.09.2021 року; опалювальний період з 01.10.2021 року по 30.04.2022 року. З 01.05.2022 року надання житлової субсидії позивачці припинено, у зв`язку виявленням обставин, які впливають на їх отримання, а саме, - ненаданням ОСОБА_1 довідки навчального закладу про навчання з вказанням термінів навчання.

За приписами пункту 49 Положення № 848 громадянин несе відповідальність за подані відомості в заяві, декларації, інших документах, що вплинули на встановлення права на призначення житлової субсидії та на визначення її розміру.

За приписами пункту 79 Положення № 848 структурні підрозділи з питань соціального захисту населення без звернення громадян збирають необхідну інформацію у порядку, передбаченому цим Положенням, і протягом 10 днів після отримання зазначеної інформації приймають рішення про призначення, непризначення, відмову в призначенні житлової субсидії та інформують про прийняте рішення громадян у порядку, визначеному пунктами 61, 62 цього Положення.

Таким чином, структурні підрозділи з питань соціального захисту населення без звернення громадян збирають необхідну інформацію лише у порядку, передбаченому цим Положенням.

Із пунктів 78 та 79 Положення № 848 слідує, що у разі закінчення строку отримання громадянином житлової субсидії уповноважені органи без звернення такого громадянина мають зібрати необхідну інформацію у порядку, передбаченому Положенням № 848, розглянути питання про можливість призначити в подальшому житлової субсидії та прийняти рішення або про призначення житлової субсидії, або про непризначення житлової субсидії, або про відмову в призначенні житлової субсидії.

За приписами пункту 50 Положення № 848 для призначення житлових субсидій на запит структурних підрозділів з питань соціального захисту населення у п`ятиденний строк з дня його отримання подаються відомості про:

доходи осіб та сплату єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування Пенсійним фондом України у порядку, встановленому Пенсійним фондом України та Мінсоцполітики;

доходи осіб з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків, а також групу платників єдиного податку, до якої належить фізична особа - підприємець, що обрала спрощену систему оподаткування, - ДПС у порядку, встановленому Мінсоцполітики та Мінфіном;

перетин державного кордону особами, у яких обов`язково зазначаються дати перетину державного кордону, - Держприкордонслужбою;

наявність в осіб транспортних засобів - уповноваженими органами МВС у порядку, встановленому Мінсоцполітики та МВС;

реквізити документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство або право іноземця або особи без громадянства на законних підставах перебувати на території України, - ДМС у порядку, встановленому Мінсоцполітики та МВС;

склад зареєстрованих у житлових приміщеннях (будинках) осіб - органами місцевого самоврядування або уповноваженими ними органами;

забезпеченість громадян житловою площею та комунальними послугами - управителями, об`єднаннями, виконавцями комунальних послуг, у яких зазначається:

розмір цін і тарифів на житлово-комунальні послуги і платежів за такі послуги;

розмір внесків/платежів об`єднанню на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком та комунальні послуги в такому будинку.

суму простроченої понад три місяці (на дату подання такої інформації) заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, строк позовної давності якої не минув, а також суму простроченої понад три місяці (на дату подання такої інформації) заборгованості з оплати абонентського обслуговування для споживачів комунальних послуг, що надаються за індивідуальними договорами про надання комунальних послуг або за індивідуальними договорами з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання комунальних послуг.

Постановою Кабінету Міністрів України від 13.06.2023 № 601 «Про реалізацію експериментального проекту щодо удосконалення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» внесено зміни до Положення № 848, а саме пункт 50 після абзацу третього доповнено новим абзацом такого змісту:

«навчання особи, у яких обов`язково зазначаються форма навчання, дата початку та завершення навчання, - МОН у порядку, встановленому Пенсійним фондом України та МОН».

Постановою Кабінету Міністрів України від 16.09.2022 № 1041 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом України» внесені зміни до постанов Кабінету Міністрів України щодо надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу.

Обласним та Київській міській державним адміністраціям (військовим адміністраціям) наказано забезпечити координацію роботи районних державних адміністрацій (військових адміністрацій), органів місцевого самоврядування щодо передачі структурними підрозділами з питань соціального захисту населення органам Пенсійного фонду України згідно з актами приймання-передачі:

пакетів документів щодо звернень за призначенням житлових субсидій та наданням пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу, за якими не прийнято рішення станом на 30 листопада 2022 р., - до 1 січня 2023 р.;

справ про одержувачів житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу, накопичених за останні п`ять років (крім знищених внаслідок збройної агресії Російської Федерації), - до 1 квітня 2023 р. або протягом місяця після відновлення своєї роботи.

Пенсійному фонду України наказано, зокрема, забезпечити з 1 жовтня 2022 р. виплату та з 1 грудня 2022 р. призначення житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу.

Із матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_1 05.09.2022 та 07.02.2023 отримала від Харківського національного медичного університету довідки про своє навчання на 4 курсі університету, форма навчання - денна. Термін дії довідок, відповідно - до 30.12.2022 року та до 30.06.2023 року (а.с. 12).

14.12.2022 ОСОБА_1 звернулась до УПСЗН Основ`янського району ХМР із заявою, якою просила допомогти у поновлені її порушеного права щодо нарахування субсидії, додавши до звернення довідку Харківського національного медичного університету від 05.09.2022 року (а.с. 102).

В матеріалах справи відсутні данні, які б посвідчували ту обставину, що позивачка зверталась до ГУ ПФУ в Харківській області з приводу поновлення призначеної їй субсидії та надавала довідку Харківського національного медичного університету від 07.02.2023 за № 690-е.

За наведеного, колегія суддів дійшла висновку про необхідність продовження розгляду справи у судовому засіданні та витребування у учасників справи додаткових письмових доказів, а саме, - у позивачки: - пояснення (відповідні докази в їх обґрунтування) щодо обставин, за яких з часу отримання довідки (від 05.09.2022, з терміном дії до 30.12.2022) до УПСЗН Основ`янського району ХМР вона звернулась лише 14.12.2022, тобто по закінченню неопалювального періоду (01.05.2022 - 30.09.2022) та після початку опалювального періоду (01.10.2022 - 30.04.2023); - пояснення (відповідні докази в їх обґрунтування) щодо обставин надання до ГУ ПФУ в Харківській області довідки Харківського національного медичного університету від 07.02.2023 за № 690-е, термін дії якої - до 30.06.2023; у відповідача УПСЗН Основ`янського району ХМР - докази передачі особової справи про одержувача житлової субсидії позивачки ОСОБА_1 до ГУ ПФУ в Харківській області.

Відповідно до ч. 9 ст. 79 КАС України копії доказів, що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи.

Враховуючи наведене та керуючись ст. 9, ч. 2 ст. 311, ч. 2 ст. 321 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Адміністративну справу за апеляційними скаргами ОСОБА_1 , Управління соціального захисту населення Адміністрації Основ`янського району Харківської міської ради на рішення Харківського окружного адміністративного суду від 17 травня 2023 року по справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Адміністрації Основ`янського району Харківської міської ради, Головного управління Пенсійного Фонду України в Харківській області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії,- призначити до апеляційного розгляду на 20 лютого 2024 року о 14:20 годині у відкритому судовому засіданні в приміщенні Другого апеляційного адміністративного суду у залі судових засідань № 4.

У судове засідання викликати осіб, які беруть участь у справі.

Витребувати у позивачки ОСОБА_1 та Управління соціального захисту населення Адміністрації Основ`янського району Харківської міської ради додаткові письмові докази:

У позивачки ОСОБА_1 :

- пояснення (відповідні докази в їх обґрунтування) щодо обставин, за яких з часу отримання довідки (від 05.09.2022, з терміном дії до 30.12.2022) до УПСЗН Основ`янського району ХМР вона звернулась лише 14.12.2022, тобто по закінченню неопалювального періоду (01.05.2022 - 30.09.2022) та після початку опалювального періоду (01.10.2022 - 30.04.2023);

- пояснення (відповідні докази в їх обґрунтування) щодо обставин надання до ГУ ПФУ в Харківській області довідки Харківського національного медичного університету від 07.02.2023 за № 690-е, з терміном дії - до 30.06.2023.

У відповідача УПСЗН Основ`янського району ХМР - докази передачі особової справи про одержувача житлової субсидії позивачки ОСОБА_1 до ГУ ПФУ в Харківській області.

Витребувані письмові пояснення та докази надати до канцелярії Другого апеляційного адміністративного суду заздалегідь (до дати судового засідання), у тому числі і засобами електронного поштового зв`язку (inbox@2aa.court.gov.ua).

Копії витребуваних доказів надіслати позивачу та відповідачу.

Ухвала Другого апеляційного адміністративного суду набирає законної сили з моменту її підписання, і на підставі ч. 3 ст. 328 Кодексу адміністративного судочинства України оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя Мельнікова Л.В.Судді Бегунц А.О. Рєзнікова С.С.

СудДругий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.01.2024
Оприлюднено31.01.2024
Номер документу116613509
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо соціального захисту (крім соціального страхування)

Судовий реєстр по справі —520/6540/23

Ухвала від 03.06.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Тацій Л.В.

Постанова від 30.04.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Постанова від 30.04.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Ухвала від 20.02.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Ухвала від 29.01.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Ухвала від 07.09.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Ухвала від 07.09.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Ухвала від 10.08.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Ухвала від 10.08.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Ухвала від 10.08.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні