Рішення
від 30.01.2024 по справі 169/3/24
ТУРІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 169/3/24

Провадження № 2/169/101/24

ТУРІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 січня 2024 року селище Турійськ

Турійський районний суд Волинської області в складі

головуючого Тітівалова Р.К.,

з участю

секретаря судового засідання Веремчук Л.Ю.,

розглянувши у підготовчому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Луківської селищної ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

в с т а н о в и в:

02 січня 2024 року до суду надійшов позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Луківської селищної ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Позов мотивований тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла тітка позивачки ОСОБА_3 , після смерті якої відкрилася спадщина на належне їй майно. За життя ОСОБА_3 заповітів не складала. Вказуючи, що вона є спадкоємцем п`ятої черги за законом, на день смерті з тіткою не проживала, право на спадкування не реалізувала, оскільки вважала, що може подати заяву про прийняття спадщини протягом шести місяців після припинення воєнного стану в країні, просила визначити їй додатковий строк три місяці для прийняття спадщини після смерті тітки ОСОБА_3 .

У підготовче засідання позивачка не з`явилася, хоча належним чином про дату, час і місце розгляду справи була повідомлена (а. с. 34), 30 січня 2024 року подала до суду письмову заяву, в якій вказала, що позов підтримує з викладених у ньому підстав, просить задовольнити та розглядати справу за її відсутності (а. с. 42).

Відповідач ОСОБА_2 у підготовче засідання не з`явився, про дату, час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином (а. с. 37), 30 січня 2024 року подав до суду письмову заяву, в якій вказав, що позов визнає повністю, не заперечує проти його задоволення та просить справу розглядати за його відсутності (а. с. 39).

Представник відповідача Луківської селищної ради у підготовче засідання не з`явився, хоча належним чином про дату, час і місце розгляду справи був повідомлений (а. с. 33), 26 січня 2024 року подав до суду письмову заяву, в якій вказав, що позов визнає повністю, не заперечує проти його задоволення та просить справу розглядати за його відсутності (а. с. 38).

Враховуючи, що в судове засідання всі учасники судового розгляду не з`явилися, то відповідно до вимог частини другої статті 247 Цивільного процесуального кодексу України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши та оцінивши наявні в матеріалах справи письмові докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позов належить задовольнити з таких підстав.

Частиною третьою статті 200 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до частини першої статті 206 Цивільного процесуального кодексу України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

За встановленими законом правилами здійснення права на спадкування право на спадщину виникає у день її відкриття, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (частина третя статті 1223, частина перша статті 1220, частина перша статті 1270 Цивільного кодексу України).

Згідно з частиною першою статті 1268Цивільного кодексуУкраїни спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини (частина третя статті 1272 Цивільного кодексу України).

За змістом наведених норм матеріального права право на спадщину належить спадкоємцеві з моменту її відкриття і для реалізації цього права закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини, а правила частини третьої статті 1272Цивільного кодексуУкраїни можуть бути застосовані лише у випадку, якщо у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви та ці обставини визнані судом поважними.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в селищі міського типу Луків Ковельського району Волинської області і після її смерті відкрилася спадщина на належне їй майно (а. с. 7).

Відповідно до довідки Луківської селищної ради № 910 від 26 липня 2023 року місце проживання ОСОБА_3 було зареєстроване по АДРЕСА_1 , на день смерті остання проживала одна (а. с. 10).

Чоловік спадкодавця ОСОБА_4 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 (а. с. 8).

Родинні відносини між спадкодавцем ОСОБА_3 та позивачкою ОСОБА_1 підтверджуються відповідними свідоцтвами про народження, про укладення шлюбу та витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження (а. с. 16-19), з яких видно, що позивачка є племінницею ОСОБА_3 і в контексті положень статті 1265 Цивільного кодексу України належить до спадкоємців за законом п`ятої черги.

На час смерті ОСОБА_3 позивачка разом із нею не проживала, а тому для прийняття спадщини після його смерті відповідно до вимог статей 1269,1270Цивільного кодексуУкраїни остання у шестимісячний строк зобов`язана була подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Спадкова справа після смерті ОСОБА_3 не заводилася, заповіт від її імені не посвідчувався (а. с. 31, 32).

Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому, необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій, і такі причинивизначаються в кожному конкретному випадку з огляду на обставини справи.

Звертаючись до суду із цим позовом, позивачка покликалася на те, що причиною пропуску строку для прийняття спадщини є необізнаність із правилами спадкування та введення воєнного стану на території України, у зв`язку з чим вона з об`єктивних причин не подала у встановлений законом строк заяву про прийняття спадщини після смерті тітки ОСОБА_3 .

Аналіз наведених причин пропуску строку для прийняття спадщини та обставин справи в їх сукупності дає підстави для визнання таких причин в контексті положень частини третьої статті 1272Цивільного кодексуУкраїни поважними, оскільки вони об`єктивно унеможливили подання позивачкою нотаріусу заяви про прийняття спадщини за місцем її відкриття та реалізацію нею передбаченого і гарантованого законом права на спадкування в межах встановленого шестимісячного строку для прийняття спадщини.

Подібні правові позиції викладені у постановах Верховного Суду від 15 квітня 2021 року у справі № 591/1271/18, від 26 червня 2019 року у справі № 565/1145/17.

За таких обставин справи, відповідно до зазначених норм матеріального За таких обставин справи, відповідно до зазначених норм матеріального права, виходячи із характеру спірних правовідносин, враховуючи, що визнання відповідачами позову не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси сторін та інших осіб, суд дійшов висновку про наявність передбачених законом правових підстав для задоволення позову і визначення позивачці додаткового строку для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 три місяці після набрання рішенням законної сили, який є достатнім для подання позивачкою нотаріусу заяви про прийняття спадщини.

Частиною першою статті 141 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

За змістом частини першої статті 142 Цивільного процесуального кодексу України у разі визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Виходячи з вищенаведених положень процесуального закону та враховуючи, що відповідачі визнали позов до початку розгляду справи по суті, то судові витрати слід розподілити таким чином: повернути позивачці з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, - 536 гривень 80 копійок; стягнути з відповідачів в користь позивачки 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, - по 268 гривень 40 копійок з кожного.

На підставі викладеного, статей 1220, 1223, 1268, 1269, 1270, 1272Цивільного кодексуУкраїни та керуючись статтями 141, 142, 200, 206, 247, 263, 264, 265, 268, 273, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , додатковий строк три місяці з дня набрання цим рішенням законної сили для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Повернути з Державного бюджету України ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 536 (п`ятсот тридцять шість) гривень 80 (вісімдесят) копійок, сплачений відповідно до квитанції АТ «Укпошта» № 1204060184 від 05 вересня 2023 року на рахунок №UA118999980313191206000003492, код отримувача (код за ЄДРПОУ) 38009371, код банку отримувача (МФО) 899998, отримувач коштів ГУК у Волинській обл/смт Турійськ /22030101.

Стягнути з ОСОБА_2 в користь ОСОБА_1 судовий збір в розмірі 268 (двісті шістдесят вісім) гривень 40 (сорок) копійок.

Стягнути з Луківської селищної ради в користь ОСОБА_1 судовий збір в розмірі 268 (двісті шістдесят вісім) гривень 40 (сорок) копійок.

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивачка: ОСОБА_1 , адреса місця проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , адреса місця проживання: АДРЕСА_3 .

Відповідач: Луківська селищна рада, адреса місця знаходження: вулиця Незалежності, 7, селище Луків, Ковельський район, Волинська область, код за ЄДРПОУ 04333046.

Представник відповідача: Клімук Анатолій Якович, адреса місця знаходження: вулиця Незалежності, 7, селище Луків, Ковельський район, Волинська область.

Повне рішення складене 30 січня 2024 року.

Головуючий

Дата ухвалення рішення30.01.2024
Оприлюднено01.02.2024
Номер документу116628655
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —169/3/24

Рішення від 30.01.2024

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Тітівалов Р. К.

Ухвала від 03.01.2024

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Тітівалов Р. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні