Ухвала
від 29.01.2024 по справі 351/2628/23
СНЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 351/2628/23

Провадження № 2-о/351/61/24

У Х В А Л А

29 січня 2024 року м. Снятин

Снятинський районний суд Івано-Франківської області у складі:

головуючого-судді Калиновського М.М.,

з участю: присяжних Скіцко Т.В., Руфанової І.Р.,

секретаря Равлюк М.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Снятині цивільну справу окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи:Орган опіки та піклування Снятинської міської ради,, Снятинський психоневрологічний інтернат, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про визнання ОСОБА_2 недієздатним,встановлення опікита призначенняопікуна. Заяву мотивував тим, що його син ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є інвалідом І групи Б з дитинства. На даний час являється підопічним Снятинського будинку інтернату для психохроніків. Внаслідок психічної хвороби ОСОБА_2 не може висловлювати свої думки, не має навичок самообслуговування та охайності, схильний до спалахів невмотивованої агресії та афектування, потребує стороннього догляду. Батько останнього, ОСОБА_1 постійно турбується про сина, проходить з ним обстеження, возить до спеціалістів, забирає додому з інтернату де він проходить лікування.

Представник заявника подала до суду заяву в якій просила призначити по справі судово-психіатричну експертизу.

Представник Органу опіки та піклування Снятинської міської ради подала до суду заяву в якій просила призначити по справі судово-психіатричну експертизу, без участі представника органу опіки і піклування.

Представник Снятинського психоневрологічного інтернату у судове засідання не з`явився.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного виновку.

Відповідно до ч.4 ст. 300 ЦПК України, скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім"ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Згідно ч.1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров"я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ч.1 ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі, якщо для з"ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Беручи до уваги обгрунтування поданого клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи, суд вважає, що є всі підстави для його задоволення.

На підставі ст. 252 ЦПК України провадження у справі слід зупинити на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст. 12,13, 103-105, 293, 295,298 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Призначити судово-психіатричнуекспертизу вцивільній справіза заявою ОСОБА_1 ,заінтересовані особи:Орган опікита піклуванняСнятинської міськоїради,Снятинський психоневрологічнийінтернат, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, на вирішення якої поставити такі питання:

1) Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на будь-яке психічне захворювання?

2) Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

3) Чи є захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 хронічним і стійким?

Зобов"язати Снятинський психоневрологічний інтернат забезпечити доставлення ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає у Снятинському психоневрологічному інтернаті по АДРЕСА_1 до Івано-Франківської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», для проведення експертизи.

Проведення експертизи доручити експертам Івано-Франківської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (місце знаходження: 76014, місто Івано-Франківськ, вулиця Медична, 15).

Експертів попередити про кримінальну відповідальність за ст. 384, 385КК України за завідомо неправдивий висновок або відмову експертів без поважних причин від виконання покладених на них обовязків .

Провадження в наданій справі зупинити на час проведення судово-психіатричної експертизи, до отримання висновку експерта.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів безпосередньо досуду апеляційноїінстанції з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Головуючий: Михайло КАЛИНОВСЬКИЙ

Присяжні: Тетяна СКІЦКО

Іванна РУФАНОВА

Дата ухвалення рішення29.01.2024
Оприлюднено01.02.2024
Номер документу116630196
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —351/2628/23

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Снятинський районний суд Івано-Франківської області

КАЛИНОВСЬКИЙ М.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Снятинський районний суд Івано-Франківської області

КАЛИНОВСЬКИЙ М.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Снятинський районний суд Івано-Франківської області

КАЛИНОВСЬКИЙ М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні