Ухвала
від 30.01.2024 по справі 359/12705/23
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/359/51/2024

Справа №359/12705/23

УХВАЛА

30 січня 2024 року Бориспільський міськрайонний суд Київської області у складі

головуючого судді - Муранової-Лесів І.В.

присяжних - Ільчишиної А.М., Потапко О.П.,

при секретарі - Бокей А.В.,

розглянувши в судовому засіданні в м.Бориспіль Київської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи Орган опіки та піклування Виконавчий комітет Бориспільської міської ради Київської області, в особі Управління соціальної, ветеранської політики та охорони здоров`я Бориспільської міської ради, про визнання особи недієздатною, призначення опікуна -

В С Т А Н О В И В :

29.12.2023 ОСОБА_1 в порядку окремого провадження звернувся до Бориспільського міськрайонного суду Київської області із заявою про визнання недієздатною його матері ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та встановлення над нею опіки і призначення його опікуном, посилаючись на те, що його матері встановлений діагноз: суддинна деменція, як наслідок перенесених КПМК (2020, 2021 роках), внаслідок чого вона позбавлена можливості усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, що підтверджується копією консультативного висновку спеціаліста КНП КОР «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання» .

Одночасно заявником заявлено клопотання про призначення судової психіатричної експертизи.

Згідно з окремо поданою заявою ОСОБА_1 просив провести судове засідання за його відсутності та розглянути клопотання щодо призначення експертизи.

Представник органу опіки та піклування повідомлений належним чином про дату та час судового розгляду, заперечень щодо поданої заяви не надійшло.

З урахуванням наявної у справі медичної документації суд вважав за можливе вирішити питання щодо призначення судової експертизи за відсутності заінтересованої особи ОСОБА_2 .

Дослідивши подану заяву, ознайомившись з долученими до позовної заяви документами що містять відомості про встановлену ОСОБА_2 групу інвалідності Міжрайонною психіатричною медико-соціальною експертною комісією, суд вважає необхідним призначити у даній справі амбулаторну судово-психіатричну експертизу з наступних підстав.

Так, наявні в матеріалах справи консультативний висновок спеціаліста КНП КОР «ОПНМО», довідка Обласного бюро медико-соціальної експертизи містять достатні дані про наявний у ОСОБА_2 психічний розлад.

Відповідно до ст.298 Цивільного процесуального кодексу України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ч.1 ст.299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку щодо наявності підстав для призначення у даній справі амбулаторної судово-психіатричної експертизи.

Крім того, зважаючи на вимоги ст.ст.81,84 ЦПК України, оскільки для проведення судової експертизи необхідно надати медичну документацію підекспертного, що містить охоронювану законом таємницю (персональні дані, інформація про стан здоров`я та встановлений діагноз) і заявник не може самостійно отримати зазначені документи, вони мають бути витребувані судом.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.84,103, 105,298,299,252 ч.1 п.5 ЦПК України, суд

ухвалив:

1. Призначити по даній цивільній справі амбулаторну судово-психіатричну експертизу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , проведення якої доручити експертам Комунального некомерційного підприємства Київської обласної ради «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання» (Київська область, смт.Глеваха, вул..Вокзальна, 8).

2. На вирішення експертизи поставити наступні запитання:

1.Чи страждає ОСОБА_2 на психічний розлад?

2.Чи спроможна ОСОБА_2 усвідомлювати значення своїх дій та чи може керувати ними?

3. Для проведення експертизи направити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

4. Копію ухвали для проведення експертизи направити експертам Комунального некомерційного підприємства Київської обласної ради «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання» (Київська область, смт.Глеваха, вул..Вокзальна, 8) разом з наявними матеріалами цивільної справи.

5. Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України за дачу за відомо неправдивого висновку та за відмову від дачі висновку.

6. Надати дозвіл експертам на використання при проведенні експертизи медичної документації ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса проживання: АДРЕСА_1 , яка знаходиться в КНП КОР «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання», для чого зобов`язати адміністрацію вказаного медичного закладу надати експертам таку медичну документацію для ознайомлення та проведення експертизи.

7. Витрати на проведення експертизи віднести на рахунок держави.

8. Провадження по справі зупинити на час проведення судово-психіатричної експертизи.

На ухвалу суду в частині призначення експертизи та зупинення провадження у справі може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Київського апеляційного суду, або через Бориспільський міськрайонний суд протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя І.В. Муранова-Лесів

Присяжні 1. А.М. Ільчишина

2. О.П. Потапко

Дата ухвалення рішення30.01.2024
Оприлюднено01.02.2024
Номер документу116630339
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —359/12705/23

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні