Ухвала
від 30.01.2024 по справі 372/498/24
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/498/24

Провадження № 2-883/24

У Х В А Л А

30 січня 2024 року Суддя Обухівського районного суду Київської області Проць Т.В., розглянувши матеріали позовної зави ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Підгірцівської сільської ради про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом,-

ВСТАНОВИВ:

29 січня 2024 року до суду надійшла вказана позовна заява, в якій позивачі просять суд визнати за ними право власності в порядку спадкування за заповітом на земельну ділянку, площею 0,2500 га, кадастровий номер земельної ділянки 3223186800:03:025:0032, що розташована на території Підгірцівської сільської ради Обухівського району Київської області в рівних частина, що належала спадкодавцю ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

За змістом і формою позовна заява повинна відповідати вимогам ст. ст. 175 і 177 ЦПК України.

Додержання процесуальної форми і змісту позовної заяви є однією з обов`язкових вимог національного законодавства, що забезпечує право на звернення до суду та порушення судом провадження у справі.

Відповідно до ч. 5 ст.177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Оформлення права на спадщину здійснюється відповідно до глави 89 ЦК України, згідно якої свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження

Пленум Верховного Суду України в п.24 постанови №7 від 30.05.2008 року "Про судову практику у справах про спадкування" роз`яснив, що при розгляді справ такої категорії судам слід перевіряти наявність обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема, відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Позивачі суду вищевказані докази не зазначили.

Згідно ч.4 ст.177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

За подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою ставка судового збору складає 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб 1211 грн. 20 коп. та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб 15140 грн.

Відповідно до ч. 7 ст. 6 Закону України «Про судовий збір» у разі якщо позов подається одночасно кількома позивачами до одного або кількох відповідачів, судовий збір обчислюється з урахуванням загальної суми позову і сплачується кожним позивачем пропорційно долі поданих кожним з них вимог окремим платіжним документом.

Позивачі звернулись до суду з вимогою майнового характеру про визнання права власності, однак ціну позову ними не зазначено, доказів сплати судового збору, який повинен бути сплачений кожним позивачем пропорційно розміру заявлених вимог, як і підстав для звільнення від сплати судового збору до позовної заяви не додано.

За таких обставин подальший рух вищевказаної справи неможливий.

Згідно зст.185 ЦПК Українисуддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст.ст.177,185,353ч. 1 п. 13ЦПК України, суддя,-

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Підгірцівської сільської ради про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом залишити без руху та надати позивачам 10 днів з дати отримання даної ухвали для усунення недоліків.

Роз`яснити, що інакше позовна заява буде вважатися неподаною та повернута позивачеві.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ПроцьТ.В.

СудОбухівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення30.01.2024
Оприлюднено01.02.2024
Номер документу116630672
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —372/498/24

Рішення від 22.05.2024

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Проць Т. В.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Проць Т. В.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Проць Т. В.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Проць Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні