Ухвала
від 30.01.2024 по справі 941/1604/21
ПЕТРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 941/1604/21

Провадження № 6/941/24/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 січня 2024 року

Петрівський районний суд Кіровоградської області

в складі: головуючого судді - Колесник С. І.,

при секретарі - Проценко К.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Петрове подання старшого державного виконавця Петрівського відділу ДВС в Олександрійському районі Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Гриви А.А. про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України без вилучення паспортного документу ОСОБА_1 , -

ВСТАНОВИВ:

Старший державний виконавець Петрівського відділу ДВС в Олександрійському районі Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Грива А.А. звернулась до суду з поданням про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України без вилучення паспортного документу ОСОБА_1 в зв`язку з тим, що на виконанні у Петрівському відділі ДВС в Олександрійському районі Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) знаходиться виконавче провадження 71626033 з виконання виконавчого листа №941/1604/21, виданого Петрівським районним судом Кіровоградської області 28 лютого 2023 року про стягнення з ОСОБА_1 22853,18 гривень на користь ПАТ АБ «Укргаз Банк». Боржник від сплати боргу ухиляється. З метою усунення випадку виїзду боржника за межі України просила задовольнити вказане подання.

В судове засідання державний виконавець не з`явилася, однак надала заяву про розгляд справи у її відсутність.

Дослідивши в сукупності надані на обґрунтування подання докази, суд приходить до висновку, що подання є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню, так як відповідно до вимогстатті 18 Закону України «Про виконавче провадження»виконавець, у разі ухилення боржника від виконання зобов`язань, покладених на нього рішенням, має право звертатися до суду, який видав виконавчий документ, з встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичні особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України до виконань зобов`язань за рішенням або погашення заборгованості за рішеннями із стягненням періодичних платежів.

Відповідно достатті 4 Закону України «Про порядок виїзду з України та в`їзду в Україну громадян України»- особи, які звертаються за отриманням паспорта, для виїзду за кордон сповіщають дані про себе, відомості про відсутність обставин, що обмежують відповідно до цьогоЗаконуправо на виїзд за кордон.

Громадянинові України, який має паспорт, може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон у випадках, передбачених пунктами 1-9 частини 1статті 6 зазначеного Закону.

Згідно пункту 5 частини 1статті 6 Закону України «Про порядок виїзду з України та в`їзду в Україну громадян України»громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон у випадках, якщо він ухиляється від виконання зобов`язань, покладених на нього судовим рішенням, - до виконання зобов`язань.

На підставі пункту 2 частини 1статті 6 Закону України «Про порядок виїзду з України та в`їзду в Україну громадян України»передбачено як підставу тимчасового обмеження у праві виїзду за кордон наявність невиконаних зобов`язань, але лише до моменту виконання зобов`язань, або розв`язання спору за погодженням сторін у передбачених законом випадках, або забезпечення зобов`язань заставою, якщо інше не передбачено міжнародним договором з Україною.

Крім того, слід зазначити, що право державного виконавця на звернення з поданням до суду про тимчасове обмеження у праві виїзду за кордон виникає лише у разі ухилення боржника від виконання, покладених на нього рішенням суду, зобов`язань.

Відповідно до частини 4статті 441 ЦПК Українисуд негайно розглядає подання без виклику чи повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб за участю державного виконавця.

Судом встановлено, що відносно боржника ОСОБА_1 існуєневиконане зобов`язаннязавиконавчим провадженням з виконання виконавчого листа №941/1604/21, виданого Петрівським районним судом Кіровоградської області 28 лютого 2023 року про стягнення з ОСОБА_1 22853,18 гривень на користь ПАТ АБ «Укргаз Банк». Боржник добровільно рішення не виконує.

ОСОБА_1 викликалась до Петрівського відділу ДВС, однак на виклики до старшого державного виконавця не з`явилась. Таким чином вона ухиляється від виконання покладених на неї зобов`язань.

Суд приймає до уваги те, що за змістом частини 4статті 441 ЦПК Українимова йде про вирішення питання пов`язаного з обмеженням боржника конституційного права передбаченогостаттею 33 Конституції України, але виходить із того, що такий захід є тимчасовим і він пов`язаний із ухиленням ОСОБА_1 від виконання зобов`язань покладених на неї вищевказаним виконавчим листом.

Виходячи з вищевикладеного, суд вважає за можливе задовольнити подання та тимчасово обмежити у праві виїзду за межу України ОСОБА_2 без вилучення паспортного документа.

На підставі викладеного та керуючись статтею 33 Конституції України, статтею 18 Закону України «Про виконавче провадження», Законом України «Про порядок виїзду з України та в`їзду в Україну громадян України», статтями258-260,441 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Подання старшого державного виконавця Петрівського відділу ДВС в Олександрійському районі Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Гриви А.А. про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України без вилучення паспортного документу ОСОБА_1 - задовольнити.

Обмежити фізичну особу боржника ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , мешканку АДРЕСА_1 , громадянку України, у праві виїзду за межі України без вилучення паспортного документу до виконання зобов`язання згідно виконавчого провадження з виконання виконавчого листа №941/1604/21, виданого Петрівським районним судом Кіровоградської області 28 лютого 2023 року.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Кропивницького апеляційного суду через Петрівський районний суд шляхом подачі в 15- денний строк з дня винесення ухвали апеляційної скарги.

Суддя С.І.Колесник

Дата ухвалення рішення30.01.2024
Оприлюднено01.02.2024
Номер документу116630978
СудочинствоЦивільне
Сутьтимчасове обмеження у праві виїзду за межі України без вилучення паспортного документу ОСОБА_1

Судовий реєстр по справі —941/1604/21

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Петрівський районний суд Кіровоградської області

Колесник С. І.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Петрівський районний суд Кіровоградської області

Колесник С. І.

Рішення від 29.06.2022

Цивільне

Петрівський районний суд Кіровоградської області

Колесник С. І.

Ухвала від 20.12.2021

Цивільне

Петрівський районний суд Кіровоградської області

Колесник С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні