Ухвала
від 29.01.2024 по справі 703/5803/23
СМІЛЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 703/5803/23

2-о/703/25/24

УХВАЛА

29 січня 2024 року м. Сміла

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Биченка І.Я.,

присяжних Примак Кулішової О.В., Поліщук С.П.,

за участю секретаря судового засідання Харченко М.О.,

адвоката Сухомудренка Б.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Сміла Черкаської області, матеріали справи №703/5803/23 за заявою органу опіки і піклування в особі Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Смілянської міської ради, заінтересована особа: Смілянський дитячий будинок інтернат, про визнання ОСОБА_1 недієздатною,

у с т а н о в и в :

Орган опіки і піклування в особі Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Смілянської міської ради звернувся до Смілянського міськрайонного суду Черкаської області із заявою про визнання ОСОБА_1 недієздатною.

Ухвалою Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 27 листопада 2023 року провадження по справі відкрито та доручено Смілянському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката для здійснення представництва інтересів в суді Фаль Т.Є.

Представник заявника в судове засідання не з`явилася, надала суду заяву в якій розгляд справи просила проводити без її участі, подану заяву підтримала та просила призначити по справі судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_1 .

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився. Директор Смілянського дитячого будинку інтернату надав суду заяву в якій розгляд справи просив проводити без участі представника, на задоволенні заяви наполягав.

Адвокат також клопотав про призначення по справі судово-психіатричної експертизи для встановлення психічного стану ОСОБА_1 .

Суд, заслухавши позицію адвоката, дослідивши матеріали в межах заявленого клопотання, приходить до наступного.

Відповідно до ч.1 ст.298 ЦПК України у справах окремого провадження, зокрема про визнання фізичної особи недієздатною, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Як передбачено ч.1 ст.103 ЦПК суд призначає експертизу у справі для з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань.

Відповідно до ч.1 ст.105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Враховуючи викладене, суд з метою встановлення психічного стану ОСОБА_1 вважає за необхідне призначити по справі судову психіатричну експертизу. З огляду на це суд вважає, що клопотання про призначення такої експертизи підлягає до задоволення.

Оскільки для проведення судової експертизи на предмет встановлення психічного стану особи потрібний значний проміжок часу, суд вважає, що на час її проведення провадження у справі слід зупинити відповідно до вимог п. 5 ч.1 ст.252 ЦПК України до отримання висновку експерта.

Разом з тим, згідно з ч.ч. 1, 4 ст.107 ЦПК України, матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи. Суд може також заслухати призначених судом експертів з цього питання. Копії матеріалів, що надаються експерту, можуть залишатися у матеріалах справи.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне зобов`язати представника Смілянського дитячого будинку інтернату надати медичні картки ОСОБА_1 експертам для проведення експертизи за їх наявності.

На підставі наведеного, керуючись ст. 107, 258-260 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в :

Клопотання заявника задовольнити.

Призначити у справі судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1. Чи страждає на даний час ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , психічним захворюванням?

2. Чи є захворювання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хронічним і стійким?

3. Чи здатна ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на даний час усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

4. Чи може ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з`являтися в судові засідання та давати пояснення по суті справи?

Проведення експертизи доручити експертам Черкаської філії Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків МОЗ України».

У розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи № 703/5803/23, 2-о/703/25/24.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок і відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків за ст. 384, 385 КК України.

Зобов`язати представника Смілянського дитячого будинку інтернату надати експертам Черкаської філії Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків МОЗ України» медичні картки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за їх наявності.

Надати дозвіл експертам Черкаської філії Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків МОЗ України» під час проведення судово-психіатричної експертизи на використання медичних карт ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в разі їх наявності.

Провадження у справі зупинити до одержання висновку експерта.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення та може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 15 днів з дня її проголошення.

Суддя І.Я.Биченко

Присяжні О.В. Примак-Кулішова

С.П. Поліщук

Дата ухвалення рішення29.01.2024
Оприлюднено01.02.2024
Номер документу116632668
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання ОСОБА_1 недієздатною

Судовий реєстр по справі —703/5803/23

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні