Ухвала
від 29.01.2024 по справі 921/809/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

29 січня 2024 року м. ТернопільСправа № 921/809/23 Господарський суд Тернопільської області у складі судді Охотницької Н.В.

за участі секретаря судового засідання Петрик І.В.

розглянув матеріали справи

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України", 04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 1, код ЄДРПОУ 40121452

до відповідача: Релігійної організації "Парафія святих апостолів Петра і Павла" села Буцнів Тернопільського району Тернопільської Єпархії православної церкви України, 47730, Тернопільська область, Тернопільський район, с. Буцнів, вул. Т. Шевченка, 20, код ЄДРПОУ 21152524

про стягнення 37 476,80 грн

за участі представників:

позивача: адвоката Пронюка В.Я., довіреність №29/12-2023/13 від 29.12.2023;

відповідач: керівника Гах О.М., виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань

В порядку ст. ст. 8, 222 Господарського процесуального кодексу України здійснюється повне фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів

Встановив: Товариство з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" звернулося до Господарського суду Тернопільської області з позовною заявою до Релігійної організації "Парафія святих апостолів Петра і Павла" села Буцнів Тернопільського району Тернопільської Єпархії православної церкви України про стягнення заборгованості у сумі 37 476,80 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем взятих на себе зобов`язань згідно умов типового договору постачання природного газу постачальником "останньої надії" в частині своєчасних розрахунків із позивачем, внаслідок чого виникла заборгованість в сумі заявленій до стягнення.

Ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 11 грудня 2023 року суд прийняв позовну заяву до розгляду, відкрив провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження та призначив судове засідання у цій справі на 08 січня 2024 року о 09:30 год.

03 січня 2024 року від Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" надійшла заява б/н від 03.01.2024 року (вх. № 73 від 03.01.2024) про участь у судовому засіданні 08 січня 2024 року о 09:30 год та всіх наступних судових засіданнях в режимі відео конференції з використанням власних технічних засобів за допомогою програмного забезпечення "EаsyCon".

Ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 03 січня 2024 року задоволено заяву б/н від 03.01.2024 року (вх. № 73 від 03.01.2024) Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у справі №921/809/23 та постановлено проведення судового засідання призначеного на 08 січня 2024 року о 09:30 год та всі наступні засідання провести у режимі відеоконференції з використанням власних технічних засобів.

В судовому засіданні 08.01.2024, враховуючи неявку в судове засідання відповідача, суд з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави та надання сторонам, передбаченого ст. ст. 7, 13 ГПК України, рівного права на захист своїх прав та охоронюваних законом інтересів, відклав судове засідання, без постановлення окремого процесуального документа із зазначенням про відкладення судового засідання у протоколі судового засідання, відповідно до пункту 7 частини 2 статті 223 ГПК України на 29 січня 2024 року о 10:30 год., про що присутній представник позивача у судовому засіданні повідомлений в режимі відеоконференції, відповідачу надіслано ухвалу -повідомлення.

В призначене на 29 січня 2024 року судове засідання прибули представники сторін.

Повноважний представник позивача в судовому засіданні зазначив, що станом на 29.01.2024 в нього немає заяв та клопотань, однак заслухавши пояснення представника відповідача який зазначив, що відповідачу незрозумілі підстави виникнення заборгованості в заявленій до стягнення сумі, а також період її нарахування, оскільки у відповідача є укладений договір з іншим постачальником газу з листопада 2021 року, запропонував перейти від спрощеного позовного провадження до розгляду справи № 921/809/23 за правилами загального позовного провадження, для надання Релігійній організації "Парафія святих апостолів Петра і Павла" села Буцнів Тернопільського району Тернопільської Єпархії православної церкви України можливості з`ясувати обставини справи та реалізувати свої процесуальні права.

Відповідно до п. п. 1, 2 ст. 2 ГПК України визначено, що завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням господарського судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Згідно ч. 5 ст. 13 ГПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, зокрема, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

У відповідності до положень ч.1 ст. 12 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим кодексом, у порядку наказного провадження, позовного провадження (спрощеного або загального).

Вирішуючи питання про відкриття провадження у даній справі, суд, врахувавши ціну позову, категорію і складність справи, та зважаючи на ту обставину, що зазначена справа належала до малозначних в розумінні Господарського процесуального кодексу України, дійшов висновку, що справа підлягала розгляду у порядку спрощеного позовного провадження.

Разом з тим, у процесі розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, суду стало відомо про наявність обставин, які підлягають дослідженню та доказуванню. Вказане свідчить про те, що складність справи насправді є вищою, а обсяг доказів може бути значно більшим, ніж це вбачалося на момент відкриття судом провадження у справі.

Відповідно до п. 10 ч. 3 ст. 2 ГПК України, одним з основних засад господарського судочинства є розумність строків розгляду справи судом.

При здійсненні судочинства суди застосовують Конвенцію та практику Європейського суду з прав людини, як джерело права (ст. 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини").

Відповідно до ст. 6 Конвенції кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Відповідно до ч. 6 ст. 250 ГПК України, якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Тобто, за змістом ст. 250 ГПК України суд, призначивши справу до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження, наділений правом, у разі відповідної необхідності, постановити ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Враховуючи викладені у позовній заяві обставини, а також враховуючи строки, які встановлені для розгляду справи в порядку спрощеного провадження та наявність обставин, які ускладнюють справу, беручи до уваги заяву (заявлену усно у судовому засіданні 29.01.2024) представника позивача про перехід зі спрощеного позовного провадження до загального позовного провадження та з метою надання можливості сторонам реалізації своїх процесуальних прав і обов`язків та забезпечення рівності і змагальності сторін, застосовуючи принцип розумного строку тривалості провадження відповідно до практики Європейського суду з прав людини, на підставі ч. 6 ст. 250 ГПК України, суд вважає за доцільне здійснити перехід зі спрощеного позовного провадження до загального позовного провадження з призначенням підготовчого судового засідання.

За таких обставин, керуючись ст. ст. 7, 13, 46, 181, 182, 234, ч. 6 ст. 250 ГПК України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Перейти від спрощеного позовного провадження до розгляду справи № 921/809/23 за правилами загального позовного провадження зі стадії відкриття провадження у справі.

2. Призначити у справі 921/809/23 підготовче засідання на "22" лютого 2024 року о 10:00 год. Підготовче засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Тернопільської області за адресою: 46000, м. Тернопіль, вул. Кн. Острозького, 14 А, зал судових засідань № 3, 5 поверх.

3. Запропонувати відповідачу, в 15-денний строк від дня отримання цієї ухвали, надати суду відзив на позов, оформлений згідно вимог ст.165 ГПК України разом із доказами, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем, а також документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

4. Запропонувати позивачу, в 5-денний строк від дня отримання відзиву на позов, надати суду відповідь на відзив, оформлену згідно вимог ст.166 ГПК України разом із доказами, які підтверджують обставини, на яких ґрунтується відповідь позивача, якщо такі докази не надані відповідачем, а також документи, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

5. Запропонувати відповідачу подати до суду заперечення на відповідь на відзив, які мають відповідати вимогам ст.167 ГПК України, протягом 5 днів з дня одержання відповіді на відзив.

6. Роз`яснити учасникам справи, що заяви і клопотання по справі повинні відповідати вимогам ст.170 ГПК України.

7. Копію ухвали надіслати позивачу відповідно до положень ч. 5 ст. 6 ГПК України.

8. Копію ухвалу направити рекомендованою кореспонденцією з повідомленням про вручення Релігійній організації "Парафія святих апостолів Петра і Павла" села Буцнів Тернопільського району Тернопільської Єпархії православної церкви України, 47730, Тернопільська область, Тернопільський район, с. Буцнів, вул. Т. Шевченка, 20.

9. Суд повідомляє Релігійну організацію "Парафія святих апостолів Петра і Павла" села Буцнів Тернопільського району Тернопільської Єпархії православної церкви України в якої відсутній "Електронний кабінет" в ЄСІТС, що згідно частини 6 статті 6 ГПК України в редакції Закону №3200-ХІ, що введений в дію 18.10.2023 відповідач є особою, яка в обов`язковому порядку реєструє "Електронний кабінет" в ЄСІТС, а відтак суд додатково зобов`язує відповідача зареєструвати власний "Електронний кабінет" в ЄСІТС, про що повідомити суд.

10. Повідомити учасників справи, що реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), котра забезпечує обмін документами, не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі.

Ухвала суду, у відповідності до ст. 235 ГПК України, набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: https://te.court.gov.ua/sud5022.

Ухвалу підписано 30.01.2024.

Суддя Н.В. Охотницька

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення29.01.2024
Оприлюднено01.02.2024
Номер документу116638529
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —921/809/23

Рішення від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В

Рішення від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В

Ухвала від 11.04.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В

Ухвала від 22.02.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В

Ухвала від 22.02.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні