Ухвала
від 30.01.2024 по справі 127/8920/23
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 127/8920/23

Провадження № 22-ц/801/100/2024

Категорія: 79

Головуючий у суді 1-ї інстанції Іщук Т. П.

Доповідач:Міхасішин І. В.

УХВАЛА

30 січня 2024 рокуСправа № 127/8920/23м. Вінниця

Вінницький апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з цивільних справ:

судді - доповідача: Міхасішина І.В.,

суддів: Сопруна В.В., Стадника І.М.

за участю секретаря судового засідання: Кахно О.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання представника Вінницької міської ради про залучення до участі у справі правонаступника Комунального некомерційного підприємства «Вінницький міський клінічний пологовий будинок №2», у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства «Вінницький міський клінічний пологовий будинок №2», Вінницької міської ради, за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Первинної профспілкової організації Комунального некомерційного підприємства «Вінницький міський клінічний пологовий будинок №2», про визнання протиправним та скасування наказу та зобов`язання вчинити дії, -

встановив:

Рішенням Вінницького міського суду Вінницької області від 10 листопада 2023 року, у зазначеній справі, у задоволенні позову ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства «Вінницький міський клінічний пологовий будинок № 2» Вінницької міської ради, за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Первинної профспілкової організації Комунального некомерційного підприємства «Вінницький міський клінічний пологовий будинок № 2», про визнання протиправним та скасування наказу та зобов`язання вчинити дії відмовлено (а.с. 139-143).

Зазначене судове рішення суду першої інстанції позивач ОСОБА_1 оскаржила в апеляційному порядку.

В судовому засіданні представник Вінницької міської ради заявив клопотання про залучення до участі в справі правонаступника Комунального некомерційного підприємства «Вінницький міський клінічний пологовий будинок №2», просить залучити до участі у справі правонаступника відповідача Комунальне некомерційне підприємство «Вінницька міська клінічна лікарня «Центр матері та дитини».

Клопотання мотивовано тим, що відповідно до даних з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань за пошуком за ідентифікаційним кодом ЄДРПОУ 05484451 державна реєстрація Комунального некомерційного підприємства «Вінницький міський клінічний пологовий будинок №2» - припинена. Відповідно до даних з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань за пошуком за ідентифікаційним кодом «25500212» Комунальне некомерційне підприємство «Вінницька міська клінічна лікарня «Центр матері та дитини» не перебуває в стані припинення. Наразі, у зв`язку з вказаною реорганізацією, належним відповідачем у вказаних правовідносинах з 26 січня 2024 року є Комунальне некомерційне підприємство «Вінницька міська клінічна лікарня «Центр матері та дитини» (ідентифікаційний код 25500212).

Позивач ОСОБА_1 в судовому засіданні не заперечувала щодо задоволення даного клопотання.

Інші учасники справи будучи повідомленими належним чином про час та місце розгляду справи в судове засідання не прибули, не повідомили суд про причину неявки.

Відповідно до частини другої статті 48ЦПК України позивачем і відповідачем можуть бути фізичні і юридичні особи, а також держава.

Згідно із ч. 3 ст. 58 ЦПК України юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Відповідно до статті 55ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Процесуальне правонаступництво - це заміна сторони або третьої особи (правопопередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу суб`єкта спірного правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки правопопередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього.

По своїй суті процесуальне правонаступництво - це заміна сторони або третьої особи іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу відповідного суб`єкта, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки правопопередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього. Підставами процесуального правонаступництва можуть бути лише юридичні факти, які виникли під час судового провадження у справі, а не до його початку. Процесуальне правонаступництво тісно пов`язане з матеріальним правонаступництвом, оскільки воно може мати місце в тих випадках, коли права та/або обов`язки одного із суб`єктів спірного матеріального правовідношення внаслідок тих чи інших юридичних фактів переходять до правонаступника. При цьому незалежно від підстав матеріального правонаступництва процесуальне правонаступництво допускається лише після заміни сторони в матеріальних правовідносинах.

Як роз`яснено у п. 2 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику розгляду цивільних справ в апеляційному порядку» від 24 жовтня 2008 року № 12, на стадії апеляційного провадження питання про процесуальне правонаступництво вирішує суд апеляційної інстанції.

Судова колегія вважає за необхідне залучити до участі у справі у якості правонаступника відповідача Комунальне некомерційнепідприємство «Вінницькийміський клінічнийпологовий будинок№2» - Комунальне некомерційне підприємство «Вінницька міська клінічна лікарня «Центр матері та дитини».

Керуючись ст. 55, 260, 381 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Залучити до участі у справі за позовом ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства «Вінницький міський клінічний пологовий будинок №2», Вінницької міської ради, за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Первинної профспілкової організації Комунального некомерційного підприємства «Вінницький міський клінічний пологовий будинок №2», про визнання протиправним та скасування наказу та зобов`язання вчинити дії, правонаступника відповідача Комунальне некомерційне підприємство «Вінницька міська клінічна лікарня «Центр матері та дитини».

Роз`яснити правонаступнику відповідача, що усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Копію апеляційної скарги надіслати правонаступнику відповідача.

Визначити строк для подання відзиву на апеляційну скаргу відповідно до вимог ст.360 ЦПК України протягом п`яти днів з дня отримання копії цієї ухвали.

Згідно ч. 4ст. 360 ЦПК України до відзиву додаються докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції.

Ухвала може бути оскаржена у касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту ухвали.

Суддя-доповідач І.В. Міхасішин

Судді В.В. Сопрун

І.М. Стадник

Дата ухвалення рішення30.01.2024
Оприлюднено01.02.2024
Номер документу116642138
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання протиправним та скасування наказу та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —127/8920/23

Постанова від 20.02.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Постанова від 20.02.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Рішення від 10.11.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Іщук Т. П.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Іщук Т. П.

Ухвала від 19.05.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Іщук Т. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні