Ухвала
від 25.01.2024 по справі 120/11914/23
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про витребування доказів

м. Вінниця

25 січня 2024 р.Справа № 120/11914/23

Вінницький окружний адміністративний суд у складі:

головуючої судді Бошкової Ю.М.,

за участю:

секретаря судового засідання: Свистун Н.Л.,

позивача: ОСОБА_1 ,

представника позивача Левченко А.О.

представника відповідача: Бахур В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом фізичної особи-підприємця ОСОБА_1

до Відділу державного нагляду (контролю) у Вінницькій області Державної служби України з безпеки на транспорті

про визнання протиправною та скасування постанови,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Вінницького окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа за позовом фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 до Відділу державного нагляду (контролю) у Вінницькій області Державної служби України з безпеки на транспорті про визнання протиправною та скасування постанови.

Обґрунтовуючи позовні вимоги позивач вказує, що відповідачем винесено постанову про застосування до ФОП ОСОБА_1 адміністративно-господарського штрафу від 16.05.2023 №358693. Вищезазначену постанову Відділу державного нагляду (контролю) у Вінницькій області позивач вважає протиправною, адже Відділом державного нагляду (контролю) у Вінницькій області Державної служби України з безпеки на транспорті невірно визначено особу перевізника.

У судовому засіданні, 25.01.2024 судом ініційовано питання щодо витребування додаткових доказів.

Представники сторін не заперечували щодо витребування.

Визначаючись з приводу наявності підстав для витребування доказів, суд керувався такими мотивами.

Одним з принципів адміністративного судочинства є офіційне з`ясування всіх обставин у справі. Цей принцип визначає особливості адміністративного судочинства і полягає у більш активній ролі суду: саме на суд покладено обов`язок вживати передбачені законом заходи, необхідні для всебічного з`ясування обставин у справі.

Отже, адміністративний суд має повністю встановити обставини справи, щоб на засадах верховенства права ухвалити законне та обґрунтоване рішення.

Принцип офіційності реалізований, зокрема, у частині четвертій статті 11 КАС України, згідно з якою суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Відповідно до ч. 1 ст. 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

В силу вимог ч. 3 ст. 77 КАС України докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Про витребування доказів за власною ініціативою суд постановляє ухвалу (ч. 3 ст. 80 КАС України).

Обґрунтовуючи позовні вимоги позивач вказує, що він є автомобільним перевізником у спірних правовідносинах, адже не надавав жодних послуг щодо перевезення вантажу 26.04.2023.

Водночас, стороною відповідача зазначено, що особу перевізника встановлено з відомостей ТТН від 26.04.2023 №33, де у графі автомобільний перевізник зазначено: ФОП " ОСОБА_2 ".

З відомостей ті є ж товарно-транспортної накладної судом встановлено, що експедитором є ТОВ "Максвент" (код ЄДРПОУ 42051419).

Відповідно до Закону України "Про транспортно-експедиторську діяльність" експедитор (транспортний експедитор) - суб`єкт господарювання, який за дорученням клієнта та за його рахунок виконує або організовує виконання транспортно-експедиторських послуг, визначених договором транспортного експедирування; перевізник - юридична або фізична особа, яка взяла на себе зобов`язання і відповідальність за договором перевезення вантажу за доставку до місця призначення довіреного їй вантажу, перевезення вантажів та їх видачу (передачу) вантажоодержувачу або іншій особі, зазначеній у документі, що регулює відносини між експедитором та перевізником.

Згідно з ч. 2 ст. 4 Закону України "Про транспортно-експедиторську діяльність" експедитори для виконання доручень клієнтів можуть укладати договори з перевізниками, портами, авіапідприємствами, судноплавними компаніями тощо, які є резидентами або нерезидентами України.

Відтак, з огляду на викладене, суд доходить висновку, що ТОВ "Максвент" як експедитор повинно володіти повною та достовірною інформацією щодо особи перевізника ФОП ОСОБА_2 (повне найменування, а саме: прізвище, ім`я, по батькові; реєстраційний номер облікової картки платника податку; адреса здійснення підприємницької діяльності), який залучався ним для перевезення вантажу згідно ТТН від 26.04.2023 №33 автомобілем Reno д.н.з. НОМЕР_1 , пречіп д.н.з НОМЕР_2 .

Отже, з метою постановлення законного та обґрунтованого рішення необхідним є витребування у ТОВ "Максвент" документально підтверджену інформацію щодо того, на підставі яких документів була виписана товарно-транспортна накладна №33 від 26.04.2023, зокрема зазначено в товарно-транспортній накладній №33 від 26.04.2023 автомобільним перевізником ФОП " ОСОБА_2 ".

Суд звертає увагу, що відповідно до частин 6-9 статті 80 КАС України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Згідно з положеннями ч. 2 ст. 205 КАС України суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку, в тому числі, у зв`язку з неявкою в судове засідання учасника справи, щодо якого немає відомостей про вручення йому повідомлення про дату, час і місце судового засідання.

В силу приписів ч. 8 ст. 205 КАС України, про відкладення розгляду справи постановляється ухвала.

Враховуючи витребування доказів, які є необхідними для повного та всебічного розгляду справи, судове засідання у справі слід відкласти на іншу дату.

Керуючись ст.ст. 72, 80, 90, 205, 248, 256, 294 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Витребувати у товариства з обмеженою відповідальністю "Максвент" та зобов`язати надати суду у 5-денний строк з моменту отримання ухвали документально підтверджену інформацію щодо того, на підставі яких документів була виписана товарно-транспортна накладна №33 від 26.04.2023, зокрема зазначено в товарно-транспортній накладній №33 від 26.04.2023 автомобільним перевізником ФОП " ОСОБА_2 ".

Відкласти судове засідання у справі на 21.02.2024 о 11:00 год. у залі судового засідання №2 Вінницького окружного адміністративного суду.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

Повний текст ухвали суду виготовлено: 30.01.2024.

СуддяБошкова Юлія Миколаївна

Дата ухвалення рішення25.01.2024
Оприлюднено01.02.2024
Номер документу116642678
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною та скасування постанови

Судовий реєстр по справі —120/11914/23

Рішення від 28.02.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Бошкова Юлія Миколаївна

Ухвала від 25.01.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Бошкова Юлія Миколаївна

Ухвала від 11.12.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Бошкова Юлія Миколаївна

Ухвала від 09.08.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Бошкова Юлія Миколаївна

Ухвала від 07.08.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Бошкова Юлія Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні