Ухвала
від 26.01.2024 по справі 554/8196/23
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 26.01.2024Справа № 554/8196/23 Провадження № 1-кс/554/1614/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26.01.2024 року м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави в складі: слідчого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Полтавській області майора поліції ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні №12023170000000536 від 24.07.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364, ч.1 ст.388 КК України про тимчасовий доступ до речей і документів,-

В С Т А Н О В И В :

Слідчий звернувся до суду із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів посилаючись на те, що слідчим управлінням ГУНП в Полтавській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження №12023170000000536 відомості про яке 24.07.2023 внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 364, ч.1 ст.388 КК України.

Досудове розслідування розпочато на підставі отриманої інформації про те, що службові особи ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), яке перебуває в ІНФОРМАЦІЯ_2 , умисно, діючи за попередньою змовою з посадовими особами ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), зловживають своїм службовим становищем з метою одержання неправомірної вигоди, всупереч інтересам служби, у період дії військового стану, внаслідок чого державним інтересам спричинюються тяжкі наслідки.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що службові особи ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), яке перебуває в ІНФОРМАЦІЯ_2 , умисно, з метою отримання неправомірної вигоди для себе та для посадових осіб ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), уклали договори на благоустрій ряду земельних ділянок, які передані ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " в постійне користування.

З метою перевірки вищевказаної інформації оперативним працівникам УСР в Полтавській області ДСР НПУ надано доручення в порядку ст. 40 КПК України.

В ході виконання доручення встановлено, що службовими особами ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_1 ) з ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_2 ) укладено договір №688/10/1600 від 09 жовтня 2020 року предметом якого є надання послуг з утримання у належному стані території, зазначеної в п.1.1, поставкою рослинної маси (трави після покосу, листя, кущів, дикорослих дерев та ін.), що утворюється під час приведення території у належний стан власноруч, або із залученням інших виконавців, та вивезенням всієї поставленої рослинної маси з території. Вартість послуг складає 170000 грн. з ПДВ на рік.

Оплата послуг здійснюється шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок ПП « ОСОБА_5 » НОМЕР_3 , який відкритий в Акціонерному товаристві Комерційний банк « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »; ідентифікаційний код: НОМЕР_4 ; юридична адреса: АДРЕСА_1 ; адреса для кореспонденції: АДРЕСА_2 ).

При візуальному огляді земельних ділянок, які є прилеглими до території ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », яке розташоване за адресою: АДРЕСА_3 , встановлено, що останні знаходяться в неналежному стані а саме: в зарості багаторічних дерев`янистих кущових рослинах та частково засіяні сільськогосподарськоюкультурою соняшник, що свідчить про те, що фактичні роботи по благоустрою не проводяться та вказані земельні ділянки використовуються не за цільовим призначенням.

Враховуючи вищевикладене, з метою здобуття доказів та документування злочинної діяльності осіб, причетних до вчинення даного кримінального правопорушення, можливість проведення судово-економічних, судових почеркознавчих, судових технічних експертиз та встановлення розміру завданого збитку, а також причетних до цього осіб та встановлення відомостей, що мають значення для установлення фактів та обставин вчинення кримінального правопорушення, виникає необхідність у відкритті банківської таємниці шляхом отримання тимчасового доступу до оригіналів документів та інформації за вищевказаним рахунком.

Вищевказані документи містять на собі дані, які орган досудового розслідування може використати під час проведення судово-почеркознавчих експертиз, судово-економічних та інших судових експертиз проведення яких може виникнути під час проведення досудового розслідування.

Дані документи та інформація перебувають у володінні Акціонерного товариства Комерційний банк « ІНФОРМАЦІЯ_4 »(АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »; ідентифікаційний код: НОМЕР_4 ; юридична адреса: АДРЕСА_1 ; адреса для кореспонденції: АДРЕСА_2 ).

У разі відмови слідчим-суддею у задоволенні клопотання щодо ненадання дозволу та отримання тимчасового доступу до вказаних документів та інформації з можливістю їх вилучення, це позбавить можливості в ході досудового розслідування, призначити та провести зазначені судові експертизи та встановити спосіб привласнення отриманих грошових коштів.

Відповідно до методичного листа Міністерства юстиції України «Окремі особливості проведення технічних експертиз документів та почеркознавчих експертиз, у тому числі комплексних, технічних зображень документів», затвердженого рішенням спільного засідання секцій судово-технічної та судово-почеркознавчої експертиз НКМР при МЮ України від 29.03.2012 та протоколу міжвідомчої наради Міністерства юстиції, МВС, СБУ та Державної прикордонною служби від 29.03.2012, а також п 1.1., п.3.2.1. «Науково - методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень» до «Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень», затвердженої МЮ України за №53/5 від 08.10.1998 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 26.12.2012 №1950/5), почеркознавчі та технічні експертизи документів проводяться тільки за наявністю оригіналів документів.

Таким чином установлено, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи та інформація являються джерелом доказів, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному проваджені, які неможливо встановити іншим способом, враховуючи те, що вказані відомості і їх отримання та вилучення можливе лише на підставі ухвали суду.

У судове засідання слідчий не з`явився, про дату, місце та час розгляду клопотання повідомлений належним чином, до суду подав заяву про розгляд клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів за його відсутності, клопотання підтримує в повному обсязі, просить задовольнити.

Згідно норми ч. 4ст. 107 КПК Українифіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Відповідно до ч.1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч.1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Слідчий суддя, дослідивши Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, та інші письмові докази, вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню. Сторона обвинувачення довела наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; відомості, які містяться у вказаних документах, можуть бути використані як докази в кримінальному провадженні. Іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою зазначених документів.

Керуючись ст. ст. 159-166 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати групі слідчих у складі: ОСОБА_3 ; ОСОБА_6 ; ОСОБА_7 ; ОСОБА_8 ; ОСОБА_9 ; ОСОБА_10 ; ОСОБА_11 ; ОСОБА_12 ; ОСОБА_13 ; ОСОБА_14 дозвіл на тимчасовий доступ до наступної інформації та документів за рахунком ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_2 ) НОМЕР_3 та іншими рахунками, які відкриті на ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_2 )в Акціонерному товаристві Комерційний банк « ІНФОРМАЦІЯ_4 » із правом вилучення такої інформації та оригіналів документів у паперовому та електронному вигляді, а саме:

- оригінали справ з юридичного оформлення рахунку НОМЕР_3 на ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_2 ) та інших рахунків, які відкриті на ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_2 )(зі всіма додатками, картками зі зразками підписів і т.д.);

- регістру руху коштів у електронному вигляді по рахунку НОМЕР_3 , відкритого на ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_2 ) та інших рахунків, які відкриті на ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_2 ), із зазначенням всіх обов`язкових реквізитів, а саме: назви контрагенту, коду ЄДРПОУ контрагента, номер рахунку контрагента, назви банку з МФО в якому обслуговується контрагент, дати та часу здійснення транзакції, суми та призначення платежів, підстави руху коштів (вид та номер платіжного документу), починаючи з дати відкриття рахунків по 25.01.2024;

- інформації щодо номерів телефонів, які закріплені за вказаними рахунками, починаючи з дати відкриття рахунків по 25.01.2024;

інформація щодо осіб, які проводили зняття грошових коштів з вказаних рахунків (із зазначенням суми коштів, місця, дати, часу, способу та підстав для їх зняття);

відео і фото зображення з камер відео спостереження (кас, банкоматів в момент проведення трансакцій, тобто фактичного зняття коштів по вказаних рахунках, починаючи з дати відкриття рахунків по 25.01.2024;

відомості про наявність карт-ключів до вказаних рахунків, а також регістру руху коштів в електронному вигляді по даних картах-ключах, починаючи з дати їх відкриття по 25.01.2024;

договорів, контрактів, та інших документів, які стали підставою для руху коштів по вказаних рахунках та придбання і продажу товарів, починаючи з дати відкриття рахунків по 25.01.2024;

вхідну та вихідну кореспонденцію між ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_2 ) та АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », починаючи з дати відкриття рахунків по 25.01.2024;

інформація про наявність орендованих ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_2 )індивідуальних сейфів у АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »;

оригінали грошових чеків на зняття готівки в установі банку по рахунках ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_2 ), починаючи з дати їх відкриття по 25.01.2024,

що знаходяться у володінні Акціонерного товариства Комерційний банк « ІНФОРМАЦІЯ_4 »(АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »; ідентифікаційний код: НОМЕР_4 ; юридична адреса: АДРЕСА_1 ; адреса для кореспонденції: АДРЕСА_2 ), з можливістю вилучення вказаної інформації та документів у відділеннях АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » в м. Полтава Полтавської області.

Строк дії ухвали не може перевищувати два місяці з дня постановлення ухвали. Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннямиКПК Україниз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.01.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу116657950
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —554/8196/23

Ухвала від 26.01.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 26.01.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 31.10.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 21.09.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 19.09.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 05.09.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні