Постанова
від 24.01.2024 по справі 569/19637/20
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/19637/20

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 січня 2024 року м. Рівне

Суддя Рівненського міського суду Рівненської області Бердій М.А., з участю представника Рівненської митниці Державної митної служби України Пастушенко Н.А., розглянувши заяву заступника начальника відділу відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Волинській області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Дуди Юрія Миколайовича про зміну способу виконання рішення суду по справі № 569/19637/20 про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 за ч.1ст.483 МК України, -

ВСТАНОВИВ:

29 травня 2023 року заступник начальника відділу відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Волинській області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Дуда Ю.М. звернувся до суду із заявою про зміну способу виконання рішення суду.

В судове засідання представник відділу відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Волинській області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Представник Рівненської митниці Державної митної служби України Пастушенко Н.А. в судовому засіданні підтримала заяву про зміну способу виконання рішення суду, просила суд задоволити заяву.

Боржник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Заслухавши представника Рівненської митниці Державної митної служби України Пастушенко Н.А., дослідивши письмові докази по справі, суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що постановою Рівненського міського суду Рівненської області від 06 квітня 2022 року ОСОБА_1 притягнуто до адміністративної відповідальності за ч.1ст.483 МК Українита застосовано до нього адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 126 311 грн. 76 коп. з конфіскацією легкового автомобіля марки «Peugeot», модель «5008», ідентифікаційний номер (номер кузова) НОМЕР_1 . Стягнуто з ОСОБА_1 в прибуток держави 496,20 гривень судового збору.

Як зазначено в заяві державного виконавця, в провадженні відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Волинській області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції перебуває виконавче провадження №69403024 з примусового виконання постанови Рівненського міського суду Рівненської області №569/19637/20 від 06.04.2022 року, про конфіскацію в дохід держави автомобіля марки «Peugeot», модель «5008», ідентифікаційний номер (номер кузова) НОМЕР_1 .

Відповідно до постанови Рівненського апеляційного суду від 06.04.2022 року №569/19637/20 встановлена вартість автомобіля марки «Peugeot», модель «5008», ідентифікаційний номер (номер кузова) НОМЕР_1 , становить 126311,76 грн.

За вказаним виконавчим документом боржником є ОСОБА_1 , дата народження ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до статей 3, 4, 24, 25, 26 Закону України «Про виконавче провадження» старшим державним виконавцем Другого відділу державної виконавчої служби у місті Луцьку Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) Горун І.Л. 14.07.2022 року винесено постанову про відкриття виконавчого провадження, якою боржника зобов`язано подати декларацію про доходи та майно та попереджено боржника про відповідальність за неподання такої декларації або внесення до неї завідомо неправдивих відомостей. Копію постанови направлено сторонам виконавчого провадження за вих.№38172 від 14.07.2023 року.

На підставі постанови заступника начальника Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції - начальника Управління забезпечення примусового виконання рішень у Волинській області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) Богака Я.В. від 20.07.2022 року старшим державним виконавцем Другого відділу державної виконавчої служби у місті Луцьку Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) Горун І.Л. 25.07.2022 року винесено постанову про передачу виконавчого провадження №69403024 до відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Волинській області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів).

У зв`язку із надходженням зазначеної постанови та паперових матеріалів виконавчого провадження, заступником начальника відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Волинській області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) Дудою Ю.М. 27.07.2022 року винесено постанову про прийняття виконавчого провадження, копію якої надіслано на адресу сторін виконавчого провадження за вих.№21759 від 27.07.2022 року.

Заступником начальника відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Волинській області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) Дудою Ю.М. 15.08.2022 року винесено постанову про розмір мінімальних витрат виконавчого провадження №69403024 від 15.08.2022 року, згідно якої із боржника підлягають стягненню витрати виконавчого провадження у розмірі 236,76 грн.

3 метою забезпечення повного, своєчасного та реального виконання рішення суду, керуючись частиною третьою статті 36 Закону, заступником начальника відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Волинській області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) Дудою Ю.М. 15.08.2022 року винесено постанову про розшук майна боржника, відповідно до якої оголошено в розшук майно боржника, а саме: автомобіль марки «Peugeot», модель «5008», ідентифікаційний номер (номер кузова) НОМЕР_1 .

Повідомлення та/або інша інформація щодо виконання зазначеної постанови в частині встановлення місця знаходження та затримання транспортного засобу на адресу відділу не надходили.

Як зазначено в заяві заступника начальника відділу відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Волинській області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Дуди Ю.М., згідно відповіді МВС, наданої на запит державного виконавця встановлено, що транспортні засоби за боржником не зареєстровані.

17.05.2023 року складено акт державного виконавця, відповідно до якого встановлено, що за адресою, вказаною у виконавчому документі: АДРЕСА_2 , двері до квартири боржника ніхто не відчинив, на прилеглих до будинку паркомісцях транспортний засіб, який згідно виконавчого документа підлягає конфіскації - не виявлено.

Відповідно дост.129-1 Конституції України,суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов`язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку. Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст.541 Митного кодексу Українипостанова суду (судді) про накладення адміністративного стягнення за порушення митних правил у частині конфіскації виконується державним виконавцем в установленому законом порядку. У разі неможливості конфіскації товарів, транспортних засобів, зазначених у пункті 3статті 461 цього Кодексу, з осіб, які вчинили порушення митних правил, державним виконавцем за рішенням суду в установленому законом порядку може стягуватися вартість цих товарів, транспортних засобів.

Згідно ч.1 ст.62 Закону України «Про виконавче провадження»виконання рішень про конфіскацію майна здійснюється органами державної виконавчої служби в порядку, встановленому цим Законом.

Відповідно до ч.1ст.18ЗаконуУкраїни«Про виконавче провадження»виконавець зобов`язаний вживати передбачених цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.

Частиною 3 ст.33 Закону України «Про виконавче провадження»передбачено, що за наявності обставин, що ускладнюють виконання судового рішення або роблять його неможливим, сторони, а також виконавець за заявою сторін або державний виконавець з власної ініціативи у випадку, передбаченомуЗаконом України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень», мають право звернутися до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції, із заявою про встановлення або зміну способу і порядку виконання рішення.

Поняття «спосіб і порядок» виконання судового рішення мають спеціальне значення, яке розраховане на виконавче провадження. Вони означають визначену судовим рішенням послідовність і зміст вчинення виконавчих дій державним виконавцем. Під зміною способу виконання судового рішення слід розуміти прийняття судом нових заходів для реалізації рішення в разі неможливості його виконання у спосіб, раніше встановлений.

З аналізу наведених норм вбачається, що встановлення або зміна способу або порядку виконання судового рішення може мати місце виключно за умови існування обставин, які істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

При цьому, підставою для встановлення способу або порядку виконання судового рішення, є обґрунтовані обставини, які є об`єктивно непереборними, тобто такими, що ускладнюють або унеможливлюють виконання судового рішення у раніше встановлений судом спосіб. При цьому, суд не може змінити рішення по суті. При вирішенні питання про зміну способу виконання суд повинен з`ясувати обставини, що свідчать про абсолютну неможливість виконання судового рішення.

Таким чином, чинне законодавство пов`язує можливість змінити спосіб і порядок виконання рішення суду лише за умов доведення заявником існування обставин, що ускладнюють виконання або роблять його неможливим. Наявність таких обставин має бути підтверджено належними та допустимими доказами.

Доказами по справі встановлено, що вартість безпосереднього предмету порушення митних правил, а саме автомобіля марки «Peugeot», модель «5008», ідентифікаційний номер (номер кузова) НОМЕР_1 ввезеного на митну територію України становить 4900 євро або 126 311 грн. 76 коп. (за курсом НБУ станом на дату митного оформлення транспортного засобу).

Враховуючи наведене, та те, що державним виконавцем доведено наявність обставин, які унеможливлюють виконання постанови суду, суд приходить до висновку про наявність підстав для зміни порядку і способу виконання постанови Рівненського міського суду Рівненської області від 06 квітня 2020 року №569/19637/20, а тому заява заступника начальника відділу відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Волинській області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Дуди Ю.М. підлягає до задоволення.

На підставівикладеного,керуючисьст.ст.18,33,62ЗУ«Про виконавче провадження», ст.541 МК України, ст.ст.283,284 КУпАП, -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву заступника начальника відділу відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Волинській області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Дуди Юрія Миколайовича про зміну способу виконання рішення суду по справі № 569/19637/20 про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 за ч.1ст.483 МК України, задоволити.

Змінити спосіб виконання постанови Рівненського міського суду Рівненської області від 06 квітня 2022 року № 569/19637/20 з конфіскації майна, а саме: легкового автомобіля марки «Peugeot», модель «5008», ідентифікаційний номер (номер кузова) НОМЕР_1 , на стягнення встановленої судом загальної вартості транспортного засобу, яка становить 126 311 (сто двадцять шість тисяч триста одинадцять) гривень 76 копійок (за курсом НБУ станом на дату митного оформлення транспортного засобу).

Постанова може бути оскаржена протягом десяти днів з дня винесення постанови до Рівненського апеляційного суду через Рівненський міський суд Рівненської області.

Суддя Рівненського міського суду Бердій М.А.

Дата ухвалення рішення24.01.2024
Оприлюднено01.02.2024
Номер документу116658183
СудочинствоАдмінправопорушення
КатегоріяСправи про порушення митних правил, які підлягають розгляду в судовому порядку Митний кодекс 2012 р. Переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю

Судовий реєстр по справі —569/19637/20

Постанова від 24.01.2024

Адмінправопорушення

Рівненський міський суд Рівненської області

Бердій М. А.

Постанова від 12.05.2022

Адмінправопорушення

Рівненський апеляційний суд

Шимків С. С.

Постанова від 12.05.2022

Адмінправопорушення

Рівненський апеляційний суд

Шимків С. С.

Постанова від 05.04.2022

Адмінправопорушення

Рівненський міський суд Рівненської області

Бердій М. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні