Ухвала
від 31.01.2024 по справі 485/287/24
СНІГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

СНІГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі

31 січня 2024 року м.Снігурівка

справа №485/287/24

провадження № 2/485/141/24

Суддя Снігурівського районного суду Миколаївської області Бодрова О.П., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 , від імені якої діє адвокат Мірошніченко Андрій Олександрович, до Широківської сільської територіальної громади, третя особа без самостійних вимог ОСОБА_2 , про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини

установила:

30 січня 2024 року ОСОБА_3 , який діє від імені ОСОБА_1 , звернувся до суду з позовом до Широківської сільської територіальної громади, третя особа без самостійних вимог ОСОБА_2 , про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 30.01.2024 вказана судова справа розподілена головуючій судді Бодровій О.П.

Справа відноситься до юрисдикції загальних суддів та підсудна Снігурівському районному суду Миколаївської області (статті19,30 ЦПК України).

Позовна заява подана з додержанням вимог, передбачених статтями175і177 ЦПК України, підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення заяви чи відмови у відкритті провадження у справі не встановлено.

Відповідно до абзацу другого частини четвертоїстатті 19 ЦПК Українизагальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Згідно з пунктом 2 частини 4статті 274 ЦПК Українив порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи у спорах щодо спадкування.

Враховуючи те, що предметом позову у даній справі є спадкове майно, а також приймаючи до уваги значення справи для сторін, обраний позивачами спосіб захисту, категорію та складність справи, характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі, суддя вважає, що справу доцільно розглядати у порядку загального позовного провадження.

Крім того, відповідно до п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» при розгляді спадкових справ слід перевіряти наявність або відсутність спадкової справи стосовно спадкодавця у державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини, наявність у матеріалах справи обгрунтовані постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Крім того, у позовній заяві позивачем заявлено клопотання про витребування у державного нотаріуса Першої Миколаївської державної нотаріальної контори Миколаївської області Ткаченко Ю., яка діє в порядку заміщення державного нотаріуса Новобузької державної нотаріальної контори Миколаївської області копії спадкової справи, що заведена після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до вимог ч.1 ст. 84 ЦПК учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Приймаючи до уваги, що кожна сторона має право представити суду свою позицію та докази на умовах, які не ставлять її в істотне менш вигідне становище, суддя дійшла до висновку про те, що з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи клопотання позивача про витребування доказів підлягає задоволенню.

Керуючись ст.19,30,84,175,177,187,259-261,274 ЦПК України,

постановила:

Відкрити провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , від імені якої діє адвокат Мірошніченко Андрій Олександрович, до Широківської сільської територіальної громади, третя особа без самостійних вимог ОСОБА_2 , про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Призначити підготовче засідання на28 лютого 2024 рокуоб11:00 вприміщенні Снігурівського районного суду Миколаївської області за адресою: Миколаївська область, м.Снігурівка, вул. імені Генерала Плієва І.О., 69, про дату, час та місце якого повідомити учасників справи.

Справу розглядати у загальному позовному провадженні.

Витребувати удержавного нотаріусаПершої Миколаївськоїдержавної нотаріальноїконтори Миколаївськоїобласті ТкаченкоЮ.,яка дієв порядкузаміщення державногонотаріуса Новобузькоїдержавної нотаріальноїконтори Миколаївськоїобласті копію спадкової справи, що заведена після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Направити відповідачу та третій особі копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів та встановити відповідачу строк для подачі відзиву на позовну заяву - протягом п`ятнадцяти днів із дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі; запропонувати третій особі надати письмові пояснення та заперечення у строк до закінчення підготовчого провадження.

Роз`яснити відповідачу право протягом п`ятнадцяти днів із дня вручення копії цієї ухвали надати відзив на позовну заяву, який має відповідати вимогамстатті 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

У разі подання відзиву на позовну заяву до суду, відповідач одночасно має надіслати копію відзиву та доданих до нього документів іншому учаснику справи.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам частини 3, 5статті 178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншому учаснику справи.

Встановити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке має відповідати вимогам частини 3, 5статті 178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншому учаснику справи.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, справа буде розглянута за наявними матеріалами.

За приписами частини 1статті 193 ЦПКу строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

На офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет за веб-адресою: https://sn.mk.court.gov.ua/sud1422/147/info_sud/ учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя О.П. Бодрова

Дата ухвалення рішення31.01.2024
Оприлюднено01.02.2024
Номер документу116662099
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —485/287/24

Рішення від 13.03.2024

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Бодрова О. П.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Бодрова О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні