Рішення
від 13.03.2024 по справі 485/287/24
СНІГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 485/287/24

Провадження №2/485/141/24

РІШЕННЯ

іменем України

13 березня 2024 року м.Снігурівка

Снігурівський районний суд Миколаївської області у складі

головуючої судді Бодрової О.П.,

за участю секретаря судового засідання Літвінової Д.Ю.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Снігурівка в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Широківської сільської ради Миколаївської області, третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору - ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

установив:

Описова частина

Короткий зміст позовних вимог. Стислий виклад позиції позивача та заперечень відповідача

У січні 2024 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Широківської сільської ради Миколаївської області, третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору - ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

Позов обґрунтовувала тим, що матір`ю позивача є ОСОБА_3 . З 2007 року мати проживала у місті Одеса. Вона тривалий час займалася її пошуком. Рішенням Снігурівського районного суду Миколаївської області від 21 листопада 2023 року встановлено факт смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 у місті Одеса, її матері - ОСОБА_3 12 січня 2024 року видано відповідне свідоцтво про смерть ОСОБА_3 . За життя мати заповіт не складала. Рідна сестра позивачки ОСОБА_2 не претендує на спадщину. Після отримання свідоцтва про смерть вона звернулася до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини після смерті матері. Позивач зазначає, що вона має намір, як донька померлої, прийняти спадщину, що відкрилась після її смерті. До спадщини входить право на земельну частку (пай) розміром 8,12 умовних кадастрових гектарів в КСП «Широкий». Часом відкриття спадщини є дата смерті спадкодавця, тобто ІНФОРМАЦІЯ_2 . Позивач пропустила строк для прийняття спадщини з поважної причини, а саме через те, що смерть ОСОБА_3 була зареєстрована тільки 12.01.2024, тому позивач не змогла оформити своєчасно своїх спадкових прав.

На підставі викладеного, ОСОБА_1 просила суд визначити їй додатковий строк у три місяці з дня набрання чинності рішення суду, для подачі до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відзив на позовну заяву до суду не надходив.

Інші процесуальні дії у справі

Снігурівський районний суд Миколаївської області своєю ухвалою від 31 січня 2024 року вказану позовну заяву прийняв до розгляду, відкрив провадження у справі та постановив розглядати справу в порядку загального позовного провадження.

Позиції учасників справи

Позивачка та її представник у підготовче судове засідання не з`явилися, надали суду заяви про розгляд справи за їх відсутності, позовні вимоги підтримують, просили суд не стягувати з відповідача понесені судові витрати.

Представник відповідача у підготовче судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги визнають.

Третя особа у підготовче судове засідання не з`явилася, надала суду заяву про розгляд справи за її відсутності, не заперечувала проти задоволення позову.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється згідно з ч.2 ст.247 ЦПК України.

Згідно з ч.4 ст.200 ЦПК України суд за результатами підготовчого провадження ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

За таких обставин, суд ухвалив слухати справу в підготовчому судовому засіданні.

Мотивувальна частина

Фактичні обставини, встановлені судом та зміст спірних правовідносин з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини

Суд, дослідивши письмові докази по справі, приходить до таких висновків.

Суд встановив, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 є донькою ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 /а.с.9/.

ОСОБА_4 22 липня 2006 року уклала шлюб з ОСОБА_5 та після реєстрації шлюбу змінила прізвище на « ОСОБА_6 », що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_2 , актовий запис № 701 /а.с.10/.

З довідки Суворовського ВП в м.Одесі ГУНП в Одеській області вбачається, що труп ОСОБА_3 був виявлений в АДРЕСА_1 в 2007 році. 25.06.2012 було написано заяву ОСОБА_1 відносно своє матері - ОСОБА_3 , 1960 р.н., яка безвісно зникла /а.с.14/.

Постановою о/у СКР Снігурівського РВ УМВС України в Миколаївській області від 10 серпня 2012 року відмовлено в порушенні кримінальної справи за заявою ОСОБА_1 , в якій остання просить вжити заходів до розшуку її матері ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка в 2006 році пішла з дому та до теперішнього часу не повернулася /а.с.13/.

За даними копії актового запису про смерть №1853 від 20 грудня 2007 року, складеного Суворовським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Одеса Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) на підставі остаточного лікарського свідоцтва про смерть №834 від 19 грудня 2007 року, виданого Суворовським відділенням відділу судово-медичної експертизи трупів Одеського обласного бюро судово-медичної експертизи управління охорони здоров`я та медичних катастроф, зареєстровано смерть особи на прізвище " ОСОБА_7 ", стать жіноча, дата смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 60-65 років, місце смерті Україна Суворовський район Одеська область місто Одеса, причина смерті -загальне переохолодження тіла, та видано свідоцтво серії НОМЕР_3 .

Снігурівський районний суд Миколаївської області своїм рішенням від 21 листопада 2023 року, яке набрало законної сили 22.12.2023, встановив факт смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 у АДРЕСА_1 , у віці 46 років ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , причина смерті: загальне переохолодження /а.с.5-7/.

12 січня 2024 року видане свідоцтво про смерть ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 47 років в м.Одеса, про що 12 січня 2024 року складено відповідний актовий запис № 1 Відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Миколаєві Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) /а.с.8/.

За даними копії сертифікату на право на земельну частку (пай) серії МК №0185754 від 06 червня 1997 року, ОСОБА_3 , яка проживає у с.Широке Снігурівського району Миколаївської області, належить право на земельну частку (пай) роміром 8,12 умовних кадастрових гектарів в КСП "Широкий" /а.с.11/.

Позивач 17 січня 2024 року звернулась до Новобузької державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини та постановою державного нотаріуса Першої миколаївської державної нотаріальної контори Миколаївської області Ткаченко Ю. від того ж числа останній відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на заявлене майно, у зв`язку з пропуском строку для прийняття спадщини /а.с.12/.

Третя особа - інша донька спадкодавця не приймала спадщину та не бажає її приймати.

За даними Широківської сільської ради Миколаївської області щодо складу сім`ї ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , інформація відсутня.

Отже, інші спадкоємці відсутні.

Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування

Частиною першою статті 15 ЦК України передбачено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

За змістом частини першої статті 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Статтею 1216 ЦК України визначено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (стаття 1217 ЦК України).

За правилами частини першої статті 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (стаття 1218 ЦК України).

Згідно з частинами першою, другою статті 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи, а часом відкриття спадщини є день смерті особи.

Відповідно до частини першої статті 1269, частини першої статті 1270 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її (частина перша статті 1272 ЦК України).

Частиною третьою статті 1272 ЦК України передбачено, що за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Аналіз вищезазначеної норми закону свідчить про те, що поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є ті, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Отже, правила частини третьої статті 1272 ЦК України можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Якщо ж у спадкоємця об`єктивних перешкод для подання заяви не було, а він не скористався правом на прийняття спадщини через відсутність інформації про смерть спадкодавця, то правові підстави для визначення додаткового строку для прийняття спадщини відсутні.

Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування (частина перша статті 80 ЦПК України).

Згідно із частиною шостою статті 81 ЦПК України доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно з положеннями статей 12, 81 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Отже, суд вважає, що позивач з поважних причин у визначений законом шестимісячний строк після смерті матері не звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, оскільки до ІНФОРМАЦІЯ_6 смерть ОСОБА_3 була зареєстрована як смерть невідомої особи та у позивача були відсутні достовірні відомості про смерть матері, а тому наявні правові підстави для визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Щодо розподілу судових витрат

Згідно п.6 ч.1 ст.264 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує, у тому числі, питання щодо розподілу між сторонами судових витрат.

Позивачем при подачі позову сплачено судовий збір у розмірі 1211,20 грн.

На прохання позивача, суд не стягує з відповідача понесені судові витрати.

На підставі викладеного, ст.1272 ЦК України, керуючись ст. 7, 12, 76, 81, 200, 258, 259, 263-265 ЦПК України, суд

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 до Широківської сільської ради Миколаївської області, третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору - ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 додатковий строк на подання заяви про прийняття спадщини після смерті матері - ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , тривалістю три місяці з дня набрання рішенням законної сили.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 13 березня 2024 року.

Суддя О.П.Бодрова

Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено15.03.2024
Номер документу117613346
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —485/287/24

Рішення від 13.03.2024

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Бодрова О. П.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Бодрова О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні